Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 08:50 - Можеше ли да се прогнозира земетресението в Япония
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 28881 Коментари: 40 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Този въпрос веднага ме навежда на мисълта: може ли да се прогнозира земетресение у нас? А, “приблизителната”, както ме попита една възрастна съседка?

...в България е пълно с екстрасенси. Имат си ТВ канали, предавания, зрители. Попаднах за секунди на някакво такова. Една простовата женица с лукав поглед и беден речник даваше “компетентно” мнение, след като обяви тържествено месеца и деня на земетресението в България/ сетих се и за един небеизвестен дюлгер на хороскопи, който паникьоса с предсказанието си цял един град/. Попитах се, колко ли души из цялата страна са се “хванали”. И въпреки че това земетресение не настъпи според "онова, което екстрасенската виждала", тя си има готова обосновка и зрителите й продължават да я “следят”. И най-важното е, броят им се увеличава.

Далеч съм от мисълта, че само най-необразованите и смахнатите са с нея и за нея. Учили-недоучили висшисти или хора с образование, титуловани професори, също са сред онези, които я подкрепят и й вярват. Твърдят даже, че я “използвали” при своите научни прогнози. Прогнози, базирани на уменията на екстрасенси?!

Какво обаче твърдят уважаваните японски и български сеизмолози? - Абсолютно не е възможно да се определи предварително едно земетресение -степента по скалата на Рихтер, магнитуда, деня и часа. Възможно е да се даде някаква приблизителна прогноза за приблизителното време от около 30 години, вероятното място / а не точно епицентърът/ да понесе трус с магнитуд по-голям от определена стойност. Тук искам да отбележа, че се хващам на бас: тази глутница от екстрасенси, които в повечето случаи се възползват от отчаянието на хората, за да им вземат и последната парА като ги облъчват с лукави надежди и безцеремонни лъжи, в случая за написаното до тук твърдя, те даже не могат да определят разликата между магнитуд, скала на Рихтер / и шиндо/, а “определят вещово” и тях.

Съшествува и друг уж-верен-начин за прогнозиране на земетресението. Даже, пъчат се някои професори и учени, били предсказали опустошителното 11 мартенско мощно земетресение в Япония, като се базирали нАучно на своите сериозни теории за лунните цикли. Такива прогнози са също ментета. Или както казваще един продавач на пазара в Пекин: “Мадаму, тува не менте, тува истинско копие.” Та и тази теория за предсказване на основата на лунните цикли си е чисто копие. Менте.

В моя подкрепа цитирам един уважаван български професионалист: “ако това бе вярно, щеше да се наблюдават верижни земетресения по цялата земя, които щяха да са привързани към преминаването на луната над дадена точка от земната повърхност. Такова нещо не се наблюдава. Лунните цикли са отговорни за приливно-отливните движения, било то на течните маси, било на твърдата земя. При течните маси това е ясно видимо. При твърдата земя става дума за десетки см промяна на относителната надморска височина. Това последното обаче протича на вълни с дължина ХИЛЯДИ километри. Реалното междумолекулно и междуминерално триене, причинено от преминаването на луната е нищожно малко, за да допринесе съществено към процеса на земетръсообразуване. За последното са отговорни тектонските движения, които представляват вектори с големина от мм до см за година. Важното е, че векторът е с постоянна посока за дълги периоди от време /стотици хиляди до милиони години/. Натрупването на точно тези сили за стотици до хиляди години създава потенциална енергия, която в момента на земетресението се превръща в кинетична. Добавената сила от лунните цикли тук е с порядъци по-малка и несъществена.” / Дилов/.

Завършвам с една малка част от Кодекса на японските самураи:Запазване на самообладание и достойнство при всички обстоятелства, спокойствие и сила, пълно освобождаване от страха”, и добавям: да не подценяваме тези качества, да ги изграждаме ден след ден у себе си и децата ни в “мирно и спокойно време”, за да бъдем “устойчиви на земетресение” – термин, който по цял ден слушам по телевизията, и разбира се, да не се поддаваме на менте –предсказващи-земетресенията –пустословни теории.

Токио, 14 март 2011 г.




Гласувай:
169



1. miralyub - ми, да- ние като друго нямаме - га...
14.03.2011 09:10
ми, да- ние като друго нямаме - гадатели и екстрасенси бол...
eien, оставни самурайските думи- ти що не вземеш да се прибираш насам по-скоро, за да изпълним обещанието от последния ти пост, така... докато мине гнева на природата при вас... че виж - тази сутрин пак гърмяло в АЕЦ-а...
цитирай
2. plamender - Бушидо!
14.03.2011 09:10
Сигурно не се учи в училище, но явно им е в гените.

Поздрави
цитирай
3. tit - Да, суеверието рязко се повиши напоследък!:)
14.03.2011 09:13
Добре е да си подготвен, вместо да се мотаеш безцелно и само да повтаряш "Ех, ако знае кога, па и как!":)
Надявам се, че сте добре, до колкото е възможно!:)
цитирай
4. nicodima - Ох, отдавна съм престанала да ги слушам...
14.03.2011 09:18
Тук също започнаха да се прокрадват страхове - какво би станало, ако...
Никой не може да разбере, че срещу природата сме безсилни, но това, което можем да противопоставим са знания / за естеството на земетресенията тук и че за щастие не сме на голям разлом - може би най-големия късмет на България, но колцина го съзнават /и дисциплина / да се строи и реагира адекватно /. Слава на Бога, Комисията по бедствия и аварии вече не съществува, за да се строят джамии със средствата за чистене на речните корита... Интересно ми е, има ли такава структура в Япония и ако има как действа...
Поздрави, eien!
цитирай
5. eien - Мира, сърце не ми дава, да хукна и да
14.03.2011 09:19
си оставя сина и мъжа ми. Заедно! Само дано не ми свърши пустата отпуска, че странно, ама се сещам в такъв моментъ за нея.
Купонът ще го има! Ще се съберем!
цитирай
6. eien - Никодима, на събирането у дома, което няма да е много далеч във времето
14.03.2011 09:21
ще разкажа подробно. Има какво да се научим от японците.
Ще се видим, нали?
цитирай
7. benra - eien,
14.03.2011 10:44
Надявам се, че сте и ще сте добре!
цитирай
8. анонимен - Каквото е писано,
14.03.2011 10:53
това ще стане.
цитирай
9. анонимен - Сенека
14.03.2011 12:31
"Приеми с достойнство това, което не можеш да промениш".

Eien, следим постоянно какво се случва и преживяваме. Днес прочетох в пресата -" Хората от изтормозеният от войни град Кандахар дарили 50 000 долара за братята японци".
цитирай
10. eien - UNIQLO !!!!!!!!!!!!!! POKLON!
14.03.2011 14:46
14 март, Токио: Запомнете тази фирма за дрехи - UNIQLO, мили приятели! Господин Янаги, СЕО /президент и собственик на фирмата/ направи в първия работен ден след мощното земетресение дарение за пострадалите от земетресението и цунамито сумата от 20 милиона щ. долара! Поклон пред такива хора!
цитирай
11. анонимен - Не можеше
14.03.2011 15:04
Земетресенията не могат да се предсказват... поне не и със сегашните възможности на науката. А разните му там "врачки" и "знахари" са просто изпечени лъжци живеещи на гърба на наивници.
цитирай
12. анонимен - Защо?
14.03.2011 15:26
Задавам простичък въпрос, какво им помага Бушидо, самурай и карате на Япония в този момент.
Маска на смирение зад която се крие агресия и оправдана жестокост, това е цялата им култура.
Да вземат да си изхвърлят езическите богове в дупките на земетресението барем някой от тях се сетил да им помогне.!
цитирай
13. анонимен - Всичко е цикъл в живота на Земята.
14.03.2011 15:36
Наистина точната дата на земетресенията неможе да се предсказват. Вие посочвате Движението на плочите. Н дявол да го вземе, кой освен въртенето на Земята премества тези плочи. Защо понякога тези плочи, неподпъхнали се достатъчно една впод друга, изведнъж се разместват. Има Енергия, натрупваща се Енергия във вътрешноста на Земята. Енергия натрупваща се вследствие на Енергийните процеси в Магмата. Тя постепенно нараства, нараства и Вътреземната температура, разтапя част от 600 километровия шистов преход, с което нараства Обемът на Магмата. Високата температура намалява Плътноста на Магмата, нараства налягането, упражнявано върху Ядрото и Земната кора. Скороста на движението на Земното ядро нараства, нараства и скороста на изместваната Магма. Нейните тласъци се предават върху Земната кора и разместват спонтанно Плочите. За сведение, Земното ядро, тази година ще пресече Мериданната плоскост 0 - 180 градуса, някъде 10 градуса Северно над Екваториалната плоскост. Сеизмолозите не трябва да гледат до 100 км. дълбочина, а чак до Земния център. Ядрото в момента е под Тихия океан. Всички държави около океана ще бъдат подложени на земетресения и вулканични изригвания. Доказателство е избухването на вулкана АСО в Япония, под напора на натрупаната вътре земна енергия. Японският посланник е подробно уведемен още през януари, че Япония, Китай са под угроза. Бъдете живи и здрави.
цитирай
14. анонимен - Еien, радвам се, че си добре и пак ...
14.03.2011 18:11
Еien, радвам се, че си добре и пак пишеш. Имах възможността да видя какво беше след Кобе, но сегашното е просто страшно. Мога само да се надявам природата да е по-милостива към засегнатите и оцелелите.

Жестът на Янаги сан заслужава дълбок поклон и уважение! предполагам, че и мнозина други ще го последват или вече са направили необходимото. Обикновено такива действия се мотивират от преживените житейски несгоди и се правят от силни и духом богати хора. А в Япония те са много. Защото са опознали силата на тайфуните и гневът на Земята.

Въпреки изказаните дотук коментари, не мога да се съглася напълно с твърдението "не може". По-скоро би трябвало да се казва, че все още не сме готови, защото не познаваме напълно и докрай процесите. А и нямаме необходимият минимум от информация за целта.
В крайна сметка, балансът на енергията за коя да е точка от земната повърхност е ясен, а уравението отдавна е изведено. За да е в покой системата, излъчената енергия от повърхността на Земята трябва да е равна на получената от Слънцето (+ Космоса). Трудността не е в описанието, а в детерминирането на граничните условия и точните им стойности в реално време. Всеки енергиен дисбаланс на границата "Земя-Атмосфера" би означавал, активен пренос на въздушни маси в единия случай (с определена посока!) или повишаване на сеизмичната активност.
В поста си, #13 е дал частично описание, но е пропуснал да спомене, че ние все още не сме в състояние да събираме актуална информация от зоните на контакт между плочите по морското дъно, да не говорим за такава от дълбочина на кората и по-надолу. Все още най-дълбоките ни сондажи не надхвърлят 11-12 км. Едва когато започнем да получаваме своевременно и да интерпретираме правилно и тази информация, бихме могли да говорим за точно прогнозиране на земетресенията във времето.
цитирай
15. tili - Zdrawej, eien!
14.03.2011 21:27
Просто се радвам, че сте живи и здрави. Репортажите по ТВ са ужасни, но хората вече се опитват да подредят някакси хаоса и разрухата. Трагедията е ужасна, но по някакъв начин Господ така разпознава своите - по реакцията в такива дни.

Кураж и надежда!!!
цитирай
16. eien - Mila tili,
15.03.2011 04:03
тази сутрин призори, в 5.05 имаше ужасен трус. Беше кратък, но сега няколко часа по-късно, оше живея с преживяното. Не се свиква с това! Здрава съм. Да. Скърбя още повече за пострадалите, жертвите и техните семейства. Вси1чки ние ще носим в сърцето си този страх пред неизвестния следващ трус...иска ми се да си освободим сърцата от това непознато за мен до момента чувство. Подхождам рационално, без паника. И смятам, че мога да разчитам на инстинкта си, опита ми от двете земетресения /Кобе-1995 и това, 11 март/, но най-вече на Бог и на любовта на близките ми и на приятелите като теб, Свобода и всички съпричастни, мила тили.
С обич, ейен.
цитирай
17. анонимен - Кой БОГ???
15.03.2011 09:39
Чета коментари , че Бог разпознавал, че Бог това , Бог онова. Кой БОг. Шинто ли. Конфуций. Кой, Японският Бог явно не харесва Японците.
Хора съвземете се и вижте истината , че Бог е един и се нарича БОг Отец, Син и Свети ДУх.
Той може да бъде и жесток. Поне по човешките измерения.
Милост и спасение за дечица и невинни в тези тежки дни за Япония. Излезте с извод дали ВАшият Бог е това за което си мислите!!!!
цитирай
18. анонимен - Eien...
15.03.2011 15:01
Ако можете махайте се бързо оттам! Ситуацията с радиацията изглежда драстично се влошава, след като признаха че вече е почти от мащаба на Чернобил - и едва ли ще има сигурно място на острова.. махайте се!!!
цитирай
19. анонимен - Здрасти! Постоянно мисля за вас, близките ви и
15.03.2011 15:50
другите! Да сте живи и здрави!
цитирай
20. razkazvachka - Няма място за суеверия и възлагане на нашите отговорности на висша сила.
15.03.2011 16:03
Поздрави за смелостта, Ейен!
цитирай
21. анонимен - Поклон
15.03.2011 21:31
и пред куража Ви да подхождате рационално и без паника. Прочетох и двата постинга, благодаря Ви, че отделяте време да пишете.
За UNIQLO - не случайно се казва, че сам ако не си помогнеш, и господ (по избор) не може да ти помогне. Прекрасно е, че японците го осъзнават и прилагат толкова бързо. Като помисля по колко други места хората ще са зашеметени със седмици! Не, че не би било човешко. Самурайска или друга сила на характера, това са качествата и житейската философия, заради които там няма масови безредици, не се краде по магазините безредно, не се сформират банди, които да мародерстват. През последните години се нагледах на репортажи за природни бедствия, толкова "организиран хаос" не видях другаде. Стискам им всички палци, които имам. И на Вас и семейството Ви.
цитирай
22. eien - Благодаря мили приятели!
16.03.2011 03:28
Благодаря на ан.21, на всички, които поднесахте с толкова съпричастност и топли вълнуващи думи вашата загриженост. Гордея си, че ви имам!
Приемете моето приятелство! Моля ви!
цитирай
23. lyudmilstefanov - Благодаря за истинския коментар!
16.03.2011 07:49
Добре, че съществува вашият блог, за да прочета от двата ви постинга нещо човешко за тази чудовищна стихия. Защото тук медиите се опитват най-вече да всяват страх у хората /Има ли опасност за нас?!?/. Ала сега не е време за страх, а за състрадание, за размисъл, за дълбоки чувства, за взаимопомощ, за вникване в човешки съдби…
А до предсказване на земетресенията скоро няма да се стигне. Можем ли да предскажем например в кой момент ще се срине от само себе си една занемарена родопска къща? Ясно е, че тя все някога ще рухне. Задружните усилия на гравитацията, климатичните влияния, прорасналите растения, траншеите на къртиците, мравките и червеите, а нека да не забравяме и земетресенията: всичко това все някога ще я срине. Но в кой момент точно? При земетресенията процесите са милиони пъти по-сложни, натрупванията на енергии несъизмеримо по-бавни. Толкова бавни, че самия сондаж за спускане на измервателни апаратури в земните недра е може би най-значителния ускорител на тези процеси.
По-скоро допускам, че хората ще започнат след време изкуствено да ги предизвикват, както изкуствено сега сриват лавините. Но не и да ги „предсказват”…
Дано Бог е с вас – и с вашите близки около вас – японци, българи, всички засегнати хора!

цитирай
24. sevdabg - Да сте живи и здрави Еиен !
16.03.2011 10:01
Молим се за вас тук...
Мислим ви....

Поздрави !
цитирай
25. iliada - Privet,mila!
17.03.2011 18:23
Mislenno sam s teb!Bog da e s Vas!
цитирай
26. pevetsa - Господ Бог да закриля теб и близките ...
17.03.2011 19:24
Господ Бог да закриля теб и близките ти, както и този, изстрадал от земетресения народ.
Прегръщам си те топло Приятелко, и се моля, да сте живи и здрави.
Обичам те!
Алекс
цитирай
27. mt46 - Не ви ли е страх от радиацията?
18.03.2011 15:09
Защо стоите още там?!?...
цитирай
28. анонимен - С вас сме
18.03.2011 16:06
Моля ви, нека не занимаваме Eien с такива въпроси, пък било то и от притеснение. Тя самата бе споменала, че е избрала да е там, където е семейството й.
Мила, Eien, моля се за вашето семейство и за целия японски народ, който изтърпя и продължава да търпи толкова много. Дано всичко по-скоро да се подобри.
И след най-дългата нощ, идва слънце! Дано то да изглее по-скоро и за страната на изгряващото слънце! Обичаме ви и сме с вас!
цветче
цитирай
29. malkiatprintz - Вярно, че тук, като не могат друго, ...
19.03.2011 01:37
Вярно, че тук, като не могат друго, се роят екстрасенс до екстрасенса, мила моя майнольо, и Нострадамус, да речем, пасти да яде пред всеки един от тях. Много добре си показала разликата, Ейен, макар и косвено: едни даряват в помощ на всички, а други се опитват да завъртят далаверка... Наистина, изключителна постъпка от страна на този бизнесмен, но ме впечатли и информацията от коментар 9, че жителите на Кандахар, които продължават да живеят в незавидни условия, са събрали и дарили 50 хил долара в помощ на японците. Не зная, не мога да преценя, но е напълно възможно, за всеки един от тези афганистанци, относително скромната сума, която е успял да задели, да е не по-малко значима.
Господ да закриля всички. Кураж.
цитирай
30. eien - Днес, 21 март, в 9 японски префектури има
21.03.2011 17:43
повишена радиация. Как пък нито една от тези ясновидки и екстрасенси не "видя" тази катастрофа?
цитирай
31. exilia - ммм
23.03.2011 11:25
eien написа:
повишена радиация. Как пък нито една от тези ясновидки и екстрасенси не "видя" тази катастрофа?


вече я видяха и ще почнат да предсказват !:)
цитирай
32. blagorodnik - Ейен, това което става
26.03.2011 14:58
в Япония е страшно! Преди години четох една фантастична книга с апокалиптичен сценарий - "Потъването на Япония". Оттогава останах с усещане за злокобно предсказание.
Не вярвам много на медиите, затова бих ти бил благодарен да пишеш по често за обстановката там и как се справяте с трудностите. Освен с молитва, ако можех с нещо да помогна?!
цитирай
33. eien - Здравейте, не е страшно! И не ме е страх въобще! Има два пътя от днес нататък и те се пресичат:
26.03.2011 16:01
1. Това, което се случи и силата на японския дух да се справят, изградят нова още по-красива и стабилна Япония, обединение и заедно!
2. Това, което се случи е едно предупреждение от Господ за ВСИЧКИ нас, не само за японците. Ако искаше, Той можеше за секунда да я изличи от земята, но Неговата цел не е да я заличи, а да ни даде урок, да се обединим, да сме заедно, да си помагаме и обичаме. За да запазим земята, която Той сътвори за нас с толкова любов, красива, обитавана от разумни, уважаващи се хора, без да забравяме за миг Неговата сила, власт и правда.
цитирай
34. vandela007 - Eйен,
26.03.2011 23:26
Възхищавам ти се за смелостта. И на всички японци за стоицизма.
Дано наистина лошите неща и катаклизмите по земята помогнат да станем по-добри, по-обединени, по ангажирани към красивата ни планета.
Продължавай да ни пишеш.
Съпричастни сме, молим се за вас.
цитирай
35. анонимен - CrPZCgCzzP
24.05.2011 06:16
With the bases loaded you struck us out with that ansewr!
цитирай
36. анонимен - gBzVMTPKk
24.05.2011 10:19
Your asnewr was just what I needed. ItВ’s made my day!
цитирай
37. анонимен - RqpJRyclTwjXa
24.05.2011 13:56
DidnВ’t know the forum rules allowed such brililnat posts.
цитирай
38. анонимен - apbUCZcGyBqkSe
24.05.2011 19:06
Home run! Great slugging with that aswner!
цитирай
39. анонимен - zXpVNfulTCZqCD
24.05.2011 20:09
I'm impressed! You've managed the almost imposibsle.
цитирай
40. анонимен - txqEPuiySdJkBqkIV
25.05.2011 20:19
Hey, that post leaves me feleing foolish. Kudos to you!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2778284
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736