Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2010 21:34 - Харизматичният японски лекар -Хинохара сенсей
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 21228 Коментари: 27 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 “Сант Лукас” е една от най-престижните болници в Токио. Известна е с изключителните си професионалисти, най-модерно оборудване и успешния изход на изключително тежките операции, извършвани тук.

От далечната 1941 година в болницата работи един невероятен лекар – интелигентен, деен, самоотвержен и достоен, за когото съм чела неведнъж – харизматичният доктор Хинохара Шигеаки.

Сенсей Хинохара е 98 годишен.

Високо уважаваният и ценЕн сенсей Хинохара работи в болницата, преподава в медицинската академия /в последните 20 години само е публикувал над 150 книги с медицинска тематика/, включително и бест селъра “Да живееш дълго, да живееш добре” с над 1.2 милиона тираж.

Между другото, в книгата си докторът посочва, че не е най-важното да се храниш и спиш “правилно и по предписания”, за да си здрав и да се радваш на комфортно дълголетие, важното е да се чувстваш добре със самия себе си. И добавя: “Спомням си като деца, отказвахме вкусната вечеря, само и само да не ни прекъснат играта на улицата, за да я продължим с още по-голямо удоволствие, опиянение и радост, които ни обсебяваха с часове. Излишни са всички тези правила и внушавания за нееднократно интервално хранене на ден, които въпреки познанията за качествата на храната ни водят изкушително към излишно претоварване на организма и свръхтегло”.

Докторът закусва само прясно изцеден сок, чаша кафе за тонус, ежедневната  задължителна лъжичка със зехтин за “артериите и кожата си”, обядът му е 2-3 пълнозърнести бисквити, вода и/или чаша мляко, ако е зает – пропуска го. Вечерята му се състои от зеленчуци, риба и ако е много гладен малка купичка сварен и без подправки ориз /1-2 пъти седмично яде нетлъсто месо вместо риба/.

За доктор Хинохара е изключително важно да е ЗАЕТ- програмата му е препълнена с лекции, семинари и задълженията на лекар до края на 2014 г.
От сега е заявил отпуската си: отмора иска да намери през 2016 г., когато възнамерява да присъства на Олимпиадата.


Според доктор Хинохара, “задължително?! пенсиониране”
 не е необходимо: за последните 50 години с възрастовата граница за пенсиониране 63 години, е било необходима и естествена такава, защото хората са живели до около 68-70 годишна възраст и само 125 японци са достигнали живот над 100 г. Понастоящем, в Япония една пета от населението или 30 милиона души са над 65-годишна възраст. Жените тук живеят до около 86 г. В Япония има над 36 000 столетници /писах вече постинг за дълголетниците в южния остров Окинава/.

“Когато водя своите 150 лекции, които са с продължителност от 60-90 мин. аз винаги стоя прав. Не седя. Седмично съм зает 18 часа само с лекции. Винаги съм предпочитал да изкачвам стълбите, а не да ползвам асансьора. И сега, за мускулите си, се опитвам успешно да взимам по две стъпала наведнъж.

Голямо мое вдъхновение е поетът Роберт Браунинг и неговата поема “Абт Фоглер”. Когато баща ми /методистки протестантски пастор/ ни я прочете някога, запомних нещо важно: Обезателно начертай кръга около себе си толкова голям, че да няма начин да свърши, докато си жив.

Негова е идеята, за “нестандартния вид” на болницата и нейната многопластова функционалност така, че да се даде възможност на лекарите да оперират при нужда не само в операционните зали, а в приземните помещения, коридорите и параклиса към болницата. Повечето посрещнали тази “ненужна подготовка за евентуална голяма катастрофа” снизходително. Но когато на 20 март 1995 г. религиозната секта на Аум Шинрикьо извършиха вероломна атака в токийското метро над нищо неподозиращи пътници, “Санкт Лука” прие за броени МИНУТИ!!! 740-те пострадали, диагностицира веднага, че отровният газ е сарин и направи нещо невиждано: спасени бяха 739 живота, благодарение на бързата и ефикасна намеса и възможностите, които предлагаше имено “идеята, планът и новооформлението” на доктор Хирохара да се оперира навсякъде в болницата. За съжаление един живот бе загубен.  За пълното излекуване на 739-те пострадали бе предложено от доктора друго лечебно нововъведение в болницата – музикална терапия с визуални ефекти, която се оказа резултатна и вече се практикува и в други лечебни заведения.


Прекрасно е да имаш дълъг живот!

До 60 г. работиш за семейството си, но след това си струва да продължиш да работиш усилено, за да дадеш максималното от себе си за хората. От моята 63 годишна възраст до сега, съм работил безплатно. Само и единствено като доброволец.

Да съм полезен на народа си - това ми носи голямата радост. Затова всяка минута от моята запълнена, 18 часова работна седмица, ме прави изключително щастлив, усмихва се 98 годишният доктор Хирахара.

- ”Abt Fogler”на английския поет в оригинал прочетет тук: http://www.poemhunter.com/poem/abt-vogler/

- ПС: Посвещавам стихотворението и постинга си на съблогерката nicodima, към която изпитвам дълбоко уважение и признателност за неблагодарните условия, в които стоически продължава да се труди.



Тагове:   лекар,


Гласувай:
32



1. karambol5 - Благодаря за написаното :)
16.07.2010 21:49
Благодаря за написаното :)
цитирай
2. nicodima - All we have willed or hoped or dreamed of good shall exist...
16.07.2010 22:21
eien, невероятно съм трогната!
Нямам сили в момента да напиша по-смислен коментар, но това, което усетих е най-важното - това е профилактиката не от страна на здравните власти, а културата на общуване със самия себе си. Да живееш в мир със себе си е най-щастливото битие, което може да постигнеш... И съответно - дълголетието и ползотворния труд!
Още веднъж благодаря, eien!
цитирай
3. eien - Звездна петъчна нощ в Токио е,
16.07.2010 22:32
Поздравявам Ви, първите две прочели постинга ми, със "Сладки мечти", в изпълнение на любимия ми китарист, син на американски пастор, Рой Бюханан, за когото Ерик Клептън и Джеф Бек дават най -категоричните си суперлативни оценки - ГЕНИЙ, няма по-добър!
Рой посегна на живота си и си отиде, оставяйки в сърцата ни спомена от "тъгата на пясъчната бленда" и "Сладки мечти"
За всички, които ще се поспрете тук, моля ви, чуйте:
http://www.youtube.com/watch?v=patqcHNXT6M&feature=related
цитирай
4. rossasommer - Благодаря ти от сърце!
16.07.2010 23:12
eien, твоят пост дойде точно навреме и за мен. Бъди благословена.
цитирай
5. dbi - Днес е много знаменателен ден, за мен, а след време ще стане и паметен :)
16.07.2010 23:33
Цял ден Лоли, ми пълни главата с разни полезни съвети за начин на хранене и храни, има постинг за живота в Америка през 2020 г. и там се набляга на това и на еко - живота....Сега и тук, чета пак за храненето.
Полезно е за мен и благодаря !!!
цитирай
6. eien - В общи линии, длб, този ключ към дълголетие и здраве го разбирам така:/коментар 5/
16.07.2010 23:42
1. Удоволствие от работата и движение, много движение
2. Да се храним, за да живеем, а не да живеем, за да се храним.
3. Денят да ни е зает с неща, които ни доставят удоволствие.
4. Да не се изолираме и да сме максимално сред хора, да се стремим винаги да сме полезни някому /на случайни хора-също/.

5. Това е слично: радостта от поредното блокче шоколад /неотдавна бе открито, че шоколадът с над 75 % како бил много полезен в умерени количества/.
цитирай
7. osi4kata - смислен пост,
16.07.2010 23:53
когато предишния път те поканих на гости - нямах предвид блог-а ми :)

благодаря ти
цитирай
8. anlov - Много заразителна история!
17.07.2010 08:36
Случайно или не, но някои от практиките на доктора съм ги усвоил и аз. :)
цитирай
9. injir - , , Да си ЗАЕТ, , и, , да се чувстваш ...
17.07.2010 12:24
,,Да си ЗАЕТ,, и ,, да се чувстваш добре със себе си,, . Това е ключето.:)
цитирай
10. eien - Така е, да си зает, да се чувстваш със себе си, и още:
17.07.2010 13:42
комбинацията от това
да си обезпечен от държавата си за целия ти път на работещ, когато станеш на 63 години...и от друга - да имаш желанието и радостта да работиш след това и даваш всичко от себе си - опит, време, знания и любов на хората в нужда, на обществото на същата тази държава абсолютно безплатно. Това този лекар прави вече 35 години! Как му завиждам!
цитирай
11. анонимен - Страхотно...
17.07.2010 14:15
Ейен - жестока мацка си - страшно ти се кефя!
И... благодаря... :)
цитирай
12. анонимен - Пак съм аз...
17.07.2010 14:18
Благодаря ти, че винаги успяваш да извадиш невероятни неща от живота около теб и да ни ги поднасяш по този прелестен начин... :)
Ти просто Виждаш... :)
цитирай
13. eien - Благодаря, на коментирал под номер 12:
17.07.2010 14:25
Всички сме дарени да виждаме със сърцето си, само да успеем да подтиснем Егото си и да се "отворим" за другите.
Някакси много е простичко, нали.
Със здраве!
цитирай
14. анонимен - от 12-ия
17.07.2010 14:34
Именно - това с Егото е съвършено вярно!
Със здраве и на теб и все така да ни радваш с тия великолепни твои постинги... :)
цитирай
15. eien - Всеки ред, всяка дума, които подсказват неподправено доброжелателство и симпатия,
18.07.2010 11:42
са ми приятни.
Не забравям никога, маниерът на общуване и злословене, отхвърлянето и ехидството, стигащи до омраза...срешала съм ги нееднократно в Родината си.
Затова не мога да отхвърля коментара на анонимния доброжелател. Желая му да е добре, да бъде благословен, да му се случат красиви моменти още през тази година...
на Вас, също, Сайлънсмърмър!
Благодаря, че се "отбивате" и коментирате по своя оригинален и интелигентен начин.
цитирай
16. pumona - Привет за темата!
18.07.2010 17:01
и като продължение ще използвам цитат от Уей Дайр - "Не е важно какво правиш, а вдъхновението с което го правиш!"
цитирай
17. mileidi46 - Ostanax bez dux
19.07.2010 01:41
ot muzikata i klipa..!!!
Ni6to ne znaex za tozi genii!! Blagodarq ti..produljavam da go slu6am!!!
leka no6t,mila!!
цитирай
18. anastasiia - Благодаря
19.07.2010 12:07
за стойностния пост!!!
Поздрави, eien!
цитирай
19. eien - С риск да се повторя: до всички мои приятели в блога!.Roy Buchanan - Sweet Dreams
19.07.2010 14:25
Поздравявам Ви със "Сладки мечти", в изпълнение на любимия ми китарист, син на американски пастор, Рой Бюханан, за когото Ерик Клептън и Джеф Бек дават най -категоричните си суперлативни оценки - ГЕНИЙ, няма по-добър!
Рой посегна на живота си и си отиде, оставяйки в сърцата ни спомена от "тъгата на пясъчната бленда" и "Сладки мечти"
За всички, които ще се поспрете тук, моля ви, чуйте:
"Sweet dreams":
http://www.youtube.com/watch?v=swX9oq6TVAU
http://www.youtube.com/watch?v=patqcHNXT6M&feature=related

"Тhe messiah will come again": http://www.youtube.com/watch?v=On5372UztI0

Прегръдки от отвъд океана, ейен.
цитирай
20. pegas08 - Ейен, Ейен, ти Слънце си за мен.
19.07.2010 14:50
За теб ще мисля нощ и ден.
Благодаря за поздрава!
цитирай
21. tili - Прекрасен постинг
19.07.2010 16:13
и клип! Благодаря:)))
цитирай
22. razkazvachka - Аз също благодаря!
19.07.2010 21:16
и сега отивам да чуя поздрава - идва ми точно на време - след дълъг и уморителен ден:))))
цитирай
23. iliada - Привет ,скъпа задгранична приятелко!
20.07.2010 12:50
Отново ни пишеш за нещо което е в сферата на мечтите ни.Невероятната история на много уважаемия професор ме трогна.Сега я копирам и предоставям да я прочете моя 85 годишен баща ,които е действащ адвокат и трудно може да свикне с мисълта ,че ще трябв да се пенсионира!:)
Прегръдки!:)
цитирай
24. hel - Поздравления за този толкова хубав ...
22.07.2010 10:24
Поздравления за този толкова хубав пост!
Принципът на доктор Хинохара Шигеаки: "за да си здрав и да се радваш на комфортно дълголетие, важното е да се чувстваш добре със самия себе си" е прекрасен и точен. Споделям напълно.
Никак не обичам зехтин и, както и да ме убеждава синът ми, колко е полезен, не го пия. След този пост обаче си глътнах една лъжичка и ми се видя поносимо. :))
Благодаря за постинга!

цитирай
25. анонимен - improve search engine ranking backlink services
05.08.2011 20:10
building link popularity seo searchengine <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> permanent backlinks
цитирай
26. анонимен - backlinks services
15.08.2011 05:36
I think this is one of the most important information for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really nice
цитирай
27. анонимен - keyword service backlinks service
05.11.2012 13:47
aloha eien.blog.bg owner found your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your site http://cheap-mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer best <a href=http://cheap-mass-backlinks.com>services to increase website traffic</a> Take care. Richard
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2778280
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736