Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2008 10:41 - Добре дошли в Япония. Международно летище "Нарита"
Автор: eien Категория: Туризъм   
Прочетен: 11764 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2008 10:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            Приблизително 4 месеца след въвеждането на НОВИЯ ПРОПУСКВАТЕЛЕН РЕЖИМ  /в сила от 22 ноември 2007 г. в Япония/, нищо провокиращо не се яви като проблем или събитие, което да помрачи ежедневния поток на стотици пристигащи в страната туристи, бизнесмени, студенти, гости и местни. Международното летище на Токио, “Нарита” функционира на бързи обороти, при това без излишно напрежение, без неуредици и паника.

            В залата за заминаващи, където въпреки че винаги е било по-ненапрегнато, са определени две допълнителни ленти, т. нар. "автоматични врати". До тях - специално гише, на което предварително, всеки желаещ да ползва новото удобство може да се регистрира и без да изчаква пътникопотока, т.е. за бързо пропускване, да премине. Обикновено се ползва от бизнесмени със статут на продължително пребиваващи в Япония, които в последния момент решават да пътуват и винаги са пред изпускане на полета. В предварителен порядък регистрацията може да бъде извършена в Токийското имиграционно бюро - Шинагава, срещу представяне на лична карта.

            На терминал 2 /пристигащи/, във връзка с нововъведенето има поставени 20 имиграционни гишета с устройства, всяко от които с размер 25/25 см за:
- снемане на пръстови отпечатъци и
- лична снимка.       

            На имиграционния служител, пътникът следва да подаде, надлежно попълнената от двете страни карта за влизане с  точните си данни. При затруднения на пътник /незнание на езика, сериозно неразположение/ да попълни картата на английски език, той бива поканен на летището в обособена за изчакване стая. В нея има конферентна телефонна връзка и предварително ангажирани по договор преводачи на различни езици. Имиграционният служител се свързва с тях по едната линия и преводачът дава необходимите разяснения за правилното попълване на картата, а входящият пътник попълва по указание. Тук искам да успокоя всички мои съграждани, ако все пак се решат или им се наложи пътуване за Япония, че страшно няма. Има подсигурен по договор преводач на български език, а на маса в близост до въпросната стая, за улеснение са показани попълнени образци на задължителните входящи карти на няколко езика ...сред които и на нашия!

            Пропусквателното гише на японския служител от имиграционната служба е снабдено с два дисплея, служещи за проверка, както и телефон за автоматично свързване при необходимост с главния офис на имиграционните инспектори.

            За нормалното обслужване и бързо придвижване на пътникопотока се грижат имиграционните служители на летището, чийто брой възлиза на 400 души и допълнително 80 полицейски служители за депортиране при нужда.

            Изчакването пред 20-те гишета с любезните служители и модерните устройства е между 15 и 30 минути. В някои случаи, при пристигане на 4 или повече самолета по едно и също време, изчакването и обработването на документите до окончателния пропуск в страната, може да продължи до около 50 минути. За съкращаване на пропусквателното време и пестене нервите на изморените пътници, гишета са обособени в два терминала с по две крила - северно и южно.

            Вярно е и друго, че някои мои сънародници изявиха желание за организирана протестна демонстрация пред японските имиграционни власти, защото "им се накърнява свободата с тези “отпечатъци и снемане на снимката”...”Успокоени” бяха, че такива мерки вече се предвиждат и в Англия, в повечето европейски страни...така че на нашите българи им се удава в обозримо бъдеще много възможности за демонстрации в различни краища на Европа /САЩ- също/.

                  Япония смята, че взетите мерки са насочени в борбата срещу тероризма, на което отново нашите хора се възмутиха, че “който терорист иска, ще намери начин” и при какъвто и да е пропусквателен режим. Един служител тихичко отговори: “Извинете, който иска и реши ще влезе самоволно и в дома Ви, но Вие все пак предпочитате да го заключите и намирате начин да си го пазите. Ние искаме да съхраним спокойството и живота на нашите съграждани и на всички пребиваващи в Япония.  В това число и Вашия.”

Новъведението. Ето как следва да поставите двата си пръста и да погледнете в екрана. Времетраене: по-малко от половин минута.

        image 

Указание, ако сте в редицата до къде чакате 30 минути. Така сте подготвени и не се изнервяте. Последните около десетина минути преди да застанете пред устройството и гишете с инспектора и да предадете попълнената карта, преминават по-бързо! Това е при кацане на повече самолети в едно и също време!   

 image

Снимала съм с любезното съдействие на японски служител  с моята "бакачон-камера", което ще рече "фотоапарат за глупави" - едно кликване и снимката е готова. Не се изисква майсторство, познания, светкавици и прочие.
Бакачон! Какво удоволствие да не се притеснява човек дори да не е професионалист!

           

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bizcocho - az li4no podkrepqm i opravdavam ...
04.04.2008 13:43
az li4no podkrepqm i opravdavam deistviqta im!
цитирай
2. eien - Аз също!
04.04.2008 14:01
С нищо и по никакъв начин тези хора тук не са навредили, обезпокоили или отнели личната ми свобода. Факт!
цитирай
3. ikoni - Боже!!!
04.04.2008 14:33
Когато чета блога Ви, дълбоко ми се приисква да живея в Япония. Дано някога и в нашата Родина да се появят поне леки нюанси на техния ред, такт и взаимно уважение.
Поздрави за хубавия постинг! :-))))
цитирай
4. buboleche - ..не американците трябва да настигаме май,
04.04.2008 16:02
а японците ,но това пък вече никога няма да стане.
цитирай
5. dita - С голям интерес следя блога Ви, з...
04.04.2008 16:47
С голям интерес следя блога Ви, защото се чувствам привлечена от Япония, а тук намирам много интересна информация, която поднасяте по неповторим начин. Благодаря.
Поздрави. :)
цитирай
6. iliada - eien!!!!!!!
05.04.2008 15:43
Всичко очаквах да прочета в блога Ви ,но това -не!Изумена съм!
Спомням си една фраза "Не човек ,а желязо" и я перефразирам - не човек ,а къс самородно злато!Това Ваше желание да сте полезна на всяка цена , да направите за нашего брата е изключително !
Как ми се иска поне част от Вашата доброта и
всеотдайност да откривах и другаде!
Щастлива съм ,че срещнах човек като Вас!
Бъдете щастлива!
Колкото до нововъведенията за които ни разказвате ,за удобствата и начина на предлагане на услугите в Япония- какво да кажа!
Отдавна съм чула от хора били в САЩ и Япония,че Япония е № 1.Вече познавам и хора от там и те са СКРОМНИ ,ТРУДОЛЮБИВИ ,дружелюбни И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО внимателни затова не се и учедвам ,че са помислили и за всичко!
Показах предишният Ви постиг на сина ми който учи приложна математика в СУ"Климент Охридски".Всъщност вече магистратура и той гледа този нов клас компютри и дълго мълча!
Мисля ,че няма какво да добавя за сега!
Ще замълча и аз , пред величието на японския гении!
Пожелавам Ви весел ден под разцъфналата СЕКУРА !!!

цитирай
7. eien - Илиада, вярвам, че ще се срещнем!
05.04.2008 16:10
А Вие ще нарисувате една прекрасна априлска сакура!
Бог с Вас!
цитирай
8. iliada - eien!!!!!!!
05.04.2008 18:03
Ако е рекъл Господ ще стане !
Колкото до сакурата - тя отдавна ми е предизвикателство!Навремето дори я бродирах с коприна на един пуловер!Провокирана бях от снимката която ми изпрати Емико сан на нейна картина рисувана върху коприна!/Бродирам без схема така както рисувам,но в момента за това не остава време! /
За мен ще е удоволствие да нарисувам характерната за Япония цъфнала вишна !!!!
Скоро гледах по телевизията репортаж за цъфтящи черешови дървета във Вашингтон !С изненада узнах ,че навремето са засадени 3000 бр. цъфтящи череши като подарък от Япония на
американския народ и това там в момента е голяма туристическа атракция !!!
цитирай
9. анонимен - След като прочетох този пост вече не ...
07.04.2008 16:20
След като прочетох този пост вече не съм същия,благодаря ти еиен,ти уби патриота у мен
цитирай
10. eien - Itsasin69: мисля, че в никакъв случай
08.04.2008 04:54
отличната организация, премереност, естетика, вежливост, приятни колегиални отношения, добро приятелство, дисциплина, мотивираност, откровеност, правдивост и пр., което засягам в постингите си, не убива патриотизма ни.
Тъкмо обратно. Искам да се стремим и ние, българите, към това. Иначе вървим към тотална разруха и самоунищожение! Срещу това съм против и аз!
цитирай
11. iliada - eien !!!
08.04.2008 13:13
БРАВО НЕ ВИ ТРЯБВА АДВОКАТ -Вие сте защитили позицията си перфектно !
Българин и патриот можеш и си длъжен да бъдеш навсякъде по света !Да запазиш българското и родното това е патриотизъм !Да се опиташ да вземеш от другите народи най- доброто и да го предложиш на своя народ -какво по патриотично отношение !
Да уважаваш всяко напредничево мислене и се стремиш да посочиш на ближния си всяко добро ,положително нещо -каква по-голама любов към род и Родина!Категочибното отричане на другите народи не е проява на добър вкус и на патриотизъм
Искам да споделя и казаното в тази връзка от Добролюбов /то такава му и фамилията /-"Истинският патриотизъм ,като частна проява на любов към човечеството ,е несравним с неприязън към отделните народности "
И накрая не мога да не споделя учудването си при тази добронамереност от Ваша страна и тази предлагана щедрост към ВСИЧКИ българи ,ТОЧНО на ВАС да Ви се отправят такива слова!
Оставам очарвана от Вашата личност!
цитирай
12. bambiliana - МЕЧТАЯ ЗА ЯПОНИЯАААА!
09.05.2008 21:19
Ще се радвам много, ако разкажеш повече за тяхната култура, отношение едни към други, работни навици, и всичко, което имаш желание да споделиш.
цитирай
13. анонимен - Japan
12.08.2008 14:31
Тази страна би трябвало да служи за пример!!!Имат чудесни колегиални отношения-имах честта да работя с тях!!!Те знаят за какво работят,уважават работата си и всичко свързано с нея.Когато искаш да се учиш-те ти дават тази възможност.Всеки един от тях е горд с това,че работи за Своята организация!!!Имат невероятна етикеция-например:когато се запознаваш с някой и ти подаде визитка трябва да я разгледаш!Единственото определение за техните отношения е ХУМАННОСТ!!!
цитирай
14. eien - Анонимен!
05.12.2008 06:11
Благодаря за точния коментар. Подкрепям Ви!
Желая Ви да се завърнете отново в Страната на изгряващото слънце, където хората са добронамерени, състрадателни и мили, а обществото - хуманно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2778460
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736