Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2008 13:53 - Кака денка
Автор: eien Категория: Тя и той   
Прочетен: 10186 Коментари: 28 Гласове:
2

Последна промяна: 28.04.2008 18:45


Привечер е. Празничен неработен ден за Япония. Бързам за срещата с младата Сумие-сан, с която имаме уговорка за “обмен” - тя ми преподава йероглифи, аз я уча на разговорен български. Срещата е в сладкарница “Лаваца” на  елитната "Омотесандо” – права улица със скъпарски бутици, където един нашенец /няма да споменавам името, досетете се  ~.../ се загубил в тази около километър и нещо права отсечка и от тогава сред българската общност е известна като “Омотал-се-Сандо”/.

Симпатичната, стройна  Сумие-сан ме поздравява с дълбок поклон, както е научена от своята баба и майка да изказва уважение към по-възрастните, по-знаещите, по-можещите, сред които очевидно съм и аз като нейна “сенсей”. Стройна фигура на тийнейджър, смолисто-черна права, гъста коса, спускаща се изящно над крехките й рамене, възтънки крака, зачервени от силния вятър в ботушки на висок ток и къса пола без чорапогащник /такава била модата от миналата година и идвала от Рондон/, мобилен телефон, украсен с камъчета, изобразяващи цветна дъга /мода, какво да правиш!?/ и чантата с бележника, където тя старателно записва моите обяснения и факти за България.

“Обменът” започна не твърде отдавна. Сумие-сан призна преди броени месеци, че иска да научи много преди да отиде и се запознае с родителите на българския си съпруг, с когото се запознали в родния му Пловдив, когато тя била там като японска доброволка... последвали размяна на адреси, чатене и мейли, покана в Токио и нашенецът пристигнал като “турист”. Нали от няколко години не трябва визи и можеш свободно да пътуваш из Япония за 3 месеца, той изчислил набързо, че запознанството може да му помогне на сметките. А те били несложни: пристигане “на майната си”, тоест в Япония, юркане по дискотеки, запознанство с някоя богата “баровка” , “ми то и биез туй, те си имат, ни са като нас”..и след това “кириз”, сиекс и лайф! Точно така обяснил пристигането си на един “градски”, който бил дошъл тук да учи японски и със студентската виза вече “нямало празно” - бащата пращал “гущерчета”, а на сина всичко му било ясно, “ ’бах я Японията, нали тук съм втора година"!

След като се разбрало, че няма как да остане повече от три месеца, пловдивският ерген предложил сърцето си на младата Сумие-сан. Скромна сватба. Очакване на бебе след броени месеца. Сумие-сан трябвало да роди в Токио, защото “в България раждането струвало много пари “баща си и майка си”, обяснявал на съпругата той, къде на развален английски, къде ръкомахайки с ръце и въртейки въображаеми цифри с много нули...Сумие-сан схванала.

Погледнах младата японка и се сетих за по-миналия ни “урок”, когато ме бе попитала какво означава обръщението на съпруга й към нея. А то било - азиатска селянка. Вече го била намерила в речника. А и приятелят на съпруга й, /скучаещи, вечно недоволни и почти всяка вечер по дискотеките/, й казал значението – “мииии, значи, че не ставаш”!

Сумие-сан се затворила в себе си, избягвала да вижда майка си-вдовица. Спряла да излиза да обядва  с колегите от международната агенция, където работела...

Тъгата не убягнала от очите им....

За Нова година безупречната и професионална Сумие-сан получила промоция- издигане в службата, по-висока заплата през следващата година, повече дни отпуска, висок годишен бонус, който получила след кратко поздравление на шефа й и сред радостните ръкопляскания на колегите от отдела. Всички се радвали! Неудобно било някак си да не ги покани  - празнични дни, а с тях и толкова поводи за отбелязване! От дума на дума, двете й приятелки и съученикът й от детинство, с когото продължили заедно в работата разбрали какъв “дюшеш” е извадила милата Сумие-сан с този брак.

И без много увъртания, дали пример със съпругата на техния шеф! Тук, моля, прочетете заглавието, отново! Не, няма грешка в заглавието! Пише се точно така:”кака денка”. И ето на, всеки, който иска да научи поне нещичко на японски език, струва ми се, няма да го затормози и да запомни заглавието. Защото в превод на български език....означава.... “МЪЖ ПОД ЧЕХЪЛ” , или литературният превод е "тронът на жената”. Сумие-сан в никакъв случай не била за отношенията “как денка” – това знаела тя самата, това било очевидно и за нейните колеги и близки.

Затова  припомнили на Сумие-сан следното:

1. Отминало е отдавна времето на нейната баба и дядо, когато мъжът е вървял на метър разстояние пред съпругата, а тя ситни бързешком зад него натоварена с кашоните и хартиените пликове с напазаруваното. Сега японското момиче, преметнала през рамо чантичка “Шанел”, крачи в любимите и за млади и възрастни “Салваторе Феррагамо”, обувки, чиято цена никога на пада под около 350 долара, запътила се след работа към миниатюрния, но кокетен апартамент в някои от централните билдинги, защото месечната й заплата позволява да се отдели от дома на родителите и да наеме самостоятелно жилище, да отделя пари за кратки екскурзии веднъж в годината до Европа или Америка, а по време на “златната седмица” да отдъхне на “онсен” /курорт с минерален извор и басейн”/, да посети родното място - фурусатоо, /ако не е токийка/,  да пазарува елегантни дрехи в съвременен стил,  да спи в коприна на “Виктория сикретс”, а не с памучната “ютака” като старата генерация...

2. Отминало е отдавна времето,  когато за разведената японка имало снизходителното ”жена с белег на бузата”. Процентът на съвременните разводи стремглаво се повишава! Независимостта с или без дете е важна за работещата в Япония жена-професионалист, каквато и да е възрастта й. За японката винаги е имало и продължава да има и сега три любови в живота й: към предците, към родителите и чак на трето място - към нейното семейство и съпруга.

3. Отминало е отдавна времето наудобната”, идеална мъничка - стереотипна японка с нейното за всичко съгласяване и отчетливо хай-хай /да, да/. Тя знае, че монетата е с две страни. Съвременната японка има ярко изразено търпение, което проявява еднакво добре както на работното място, така и в къщи /каквото обикновено липсва на съвремената западна жена/. Не са напоследък редки вече случаите, когато изразява макар и не арогантно своята мотивирана критика към поведението и мнението на съпруга си или взима решение за окончателна раздяла с него.

4. Отминало е отдавна времето на даване на стереотипна оценка за ситуацията и позицията на една разведена жена през самурайските норми на мъжа. Не толкова в икономически аспект, колкото в емоционален, съвременната японка е изключително силна! Тя може да покаже своята сила от позицията на справедливостта, точно както и съвременната й европейска или американска “сестра по съдба”. Този факт се пропуска както от японския съпруг, още по често обаче и от съпруга от друга националност, надявайки се погрешно да наложи на японска земя  и в 21 век своите виждания за патриархат.

5. Отминало е отдавна времето, когато японската девойка е била материално по-необезпечена, с по-ниско образование, а вече омъжена-социално изолирана и пасивна. И ако в императорското семейство за жените важи написаното в сборника от преди много столетия "Наставления за жените" със задължителните строги правила за поведение, като например - "Жената трябва да гледа на мъжа си, сякаш той е самото небе", то при съвременната японка, подобни съвети не са силни! В Страната на Изгряващото слънце все повече и по-често жените работят и градят кариера наравно с мъжете. Понякога даже  по-успешно от тях. И самочувствието го имат, макар и да не го демонстрират. Когато остане без съпруг, жената с малко дете, разчита на помощта на своята майка, баба и детската градина. Из града могат да се видят постери с оптимистичното изражение на красива японка в елегантен син костюм, която пазарува със своята тригодишна дъщеричка и придружавана от майка си. Името й е известно. Че е разведена - също. Никой не се и замисля, че под красивия макиаж на японския козметичен гигант “Шисейдо” би могло да е скрита “следа от белег”....Това нашият младоженец не го “тимари”.

Сумие-сан знае вече. Идващата неделя е денят за “чертичката”.  А от другата седмица ще се вижда с Ейен-сенсей, за да изпият чаша зелен чай, да се посмеят заедно и да й предаде следващите йероглифи.

От българския няма да има вече нужда.   

 



Тагове:   Кака,


Гласувай:
3



1. inamay - Поздрав! Прочетох написаното на ...
18.02.2008 14:10
Поздрав! Прочетох написаното на един дъх. И се радвам, че Сумие-сан вече няма нужда от българския... Все пак, може би разбира, когато някой й казва, че е силна жена! И уважавана, заради постъпката си... Уважавана и от друга българка!
цитирай
2. анонимен - Любопитно
18.02.2008 14:14
цитирай
3. benra - Винаги
18.02.2008 14:43
чета с интерес, написаното от теб.Изключително интересно!Благодаря!
цитирай
4. deninosht - !:)
18.02.2008 17:39
тронът на жената-

впечатляващо!!!
благодаря:)
цитирай
5. iliada - ВРЕМЕ да се оценява жената справедливо!
18.02.2008 18:15
Време е да се чувства така както заслужава ! Да не търпи изкуствените обидни ограничения наложени й от миналото, а да се радва на плодовете от труда си !
Да живее като пълноценен човек и да "седне на трона ", където и е мястото ,защото без да се лъжем ,за да имаме добро семейство , добри деца и добра професионална реализация трябва да работим двойно повече от по- силната половинка ,а ако нямаме признанието което ни се полага ,това ни убива в морален план и този факт в крайна сметка е в ущърб цялото ни
общество !
Много добре написано !Поздравления !
цитирай
6. dagma - ...
18.02.2008 19:14
Много увлекателно пишеш тези японски истории. Впечатленията ти са "от първа ръка", което ги прави още по-любопитни. Приятно ми е да се запозная с детайли от общуването между хора, които са толкова далеч от нас като манталитет.
Поздравявам те!
цитирай
7. merita - Явно съвремената японска жена има ...
18.02.2008 23:11
Явно съвремената японска жена има какво да даде на мъжете , като пример .Силата на духа , съчетана с културата на изтока и малко еманципация , дават един коктейл от качества , присъщи за една съвременна жена.Благодаря за споделеното!
цитирай
8. ianchefff - евалла
19.02.2008 16:59
на Сумие-сан!!
:)
цитирай
9. eien - Янчев, да, и освен това егати минавката за нашенеца -
19.02.2008 17:06
тя освен че е много скромно и симпатично момиче, нейният колега й предложил да се ожени за нея, знаейки при това, че тя чака дете..., той от изключително заможна столична фамилия...а тя самата... с 2 страхотни къщи в най-добрия квартал на Токио /да не споменавам, че са за много милиони/, които са й завещани от възрастните й баба и леля, но тя е пропуснала да сподели тази малка "подробност"...всеки с кръста си, нали така? Той даже не могъл да запомни името й - много му били сложни "тея селски имина"...
цитирай
10. ianchefff - изобщо,
19.02.2008 17:13
къде е бил тръгнал тоя идиот??
А бе, еиен, т'ва да не е онзи дивак, селския бек, секс символът на Гълъбово от Биг Брадър 3?
хахахааааааааа, типично в негов стил изпълнение.
цитирай
11. eien - ...бъкат по света, че освен, че ги разпознаваш от далеч,
19.02.2008 17:29
чуваш идиотските им критики и псувни на висок глас и...коментарите, че нищо не им харесва и "кво тоолкува". Сравнението е " нашта маала", барата, фасовете, пловдивските пич...и - най-готинитье, несъмнено! И...всичко по правило им принадлежи!
Поздрави!
цитирай
12. ianchefff - ужас.
19.02.2008 17:33
Не ужас, ами УЖАС.
Бягай надалеч от такива.
Поздрави.
цитирай
13. marty - Невероятен разказ !!!
19.02.2008 20:02
Невероятна ситуация...
Не ми се мисли какво е оставил в душата на тази млада японка нашият момък?
Пожелавам й сила и късмет.
Толкова увлекателно пишеш eien.
Благодаря ти.
цитирай
14. scintilla - Полага му се,
20.02.2008 15:25
на този, да е кака денка оттук-насетне!
В крайна сметка, всеки получава, туй що заслужава!
А на Сумие-сан, много щастие :)
цитирай
15. maymi - Мдааа....
21.02.2008 15:11
Виж ти, японките се отварят към света... И все пак става дума за Токио...
цитирай
16. eien - Хммм, а ако става въпрос за Йокохама, Осака или Сапоро,
21.02.2008 15:15
там те ще са различни ли? Може би "неотворени"?
цитирай
17. maymi - :)))
21.02.2008 16:50
Някаква подобна работа е и у нас...
цитирай
18. avangardi - Да,
23.02.2008 15:52
коренна промяна на времената за съвременната японка.
Прекрасно написана история. Поздрави!
цитирай
19. eien - Благодаря на всички, които изказахте
23.02.2008 17:08
добри думи за моите първи постинги, с което ме насърчавате да поднасям още, и още!
Оказа се, че ежедневно бързам да свърша със задълженията си, за да седна пред компютъра и отделя време за всички в блога, които сте толкова благонамерени, интелигентни и...всеки един със своето чувство за критичност, хумор, естетика, мечти....едно ни обединява обаче: всички искаме да бъдем обичани и желани...и всички да дадем на Единствения/Единствената-нашата обич!
Това усетих...

И отново сърдечно благодаря на всички, че ме приехте с толкова топлота и сърдечност!
Ваша Ейен
цитирай
20. anlov - Наистина приказно разказваш!
26.02.2008 15:31
Продължавай все така и ние няма да ти се сърдим, че ни замени с някаква си там далечна и непозната (но вече не съвсем) слънцеизгряваща земя:)))
цитирай
21. анонимен - X
28.02.2008 16:01
eien, вън от темата - днес открих че в японската википедиа има статии за повечето БГ поп- фолк звезди, а също и за Румънеца и Енчев. Интересно кой ли ги списва - хема да знае японски, хем да е на "ти" с българската културна действителност:)
цитирай
22. eien - Една българка, която е следвала японска филология в СУ, фенка на
28.02.2008 16:12
поп-фолка и т.н.
цитирай
23. demoniceye - Мале, мале...
28.02.2008 17:31
Български селски простак женен за възпитана японка. Ужас и безуние. :)))
цитирай
24. kardamom - да..
29.02.2008 14:38
какво ли не правим, като се влюбим понякога...
поздрави за поста, ейнен!!!
нямаш представа колко ми е интересно да чета за живота там, погледнат през нашите очи..
поздрави и хубав ден от мен!...
то сигурно вече е нощ, де...
усмивки!
цитирай
25. eien - Развръзката е винаги предсказуема, когато
01.03.2008 06:16
единият от двамата подходи към другия с някакава цел или корист...остава, както казват старите хора "със захапан пръст"!
Поздрави на всички, които взехте отношение по тази българо-японска "сага"! Понякога, даже по-често, коментарите след блоговете са ми по-интересни и ги чета с голямо желание! Благодаря на всички!
Радвам се, че чрез коментарите и постингите ви, опознавам донякъде голяма част от вас. Това ми е важно! Чувствам се не сама...и още...
цитирай
26. ivesa - Честита Баба Марта,Ейен!
01.03.2008 13:34
Българо-японската "сага" е много интересна и поучителна!
цитирай
27. eien - Добро настроение, Ивеса!
01.03.2008 16:27
Усмивки и много късмет в най-важното в живота- ЛЮБОВТА!
цитирай
28. анонимен - .
06.02.2010 23:55
май за Бай Ганьо става въпрос
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2778700
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736