Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2018 12:55 - ПРОСТОТИЯТА В КУЛТУРАТА
Автор: balkan1 Категория: Политика   
Прочетен: 8184 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.03.2019 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Простотията в Културата не е случайна, а нарочно се култивира, защото прости хора лесно се експлоатират - представете си овца, която не позволява да `и се нарушава личното пространство - няма мляко, няма вълна, няма сирене, няма кашкавал.
          Засилени от разни политики, войни, кризи и тям подобни галимации, а да не забравяме и началниците с "особените" им заповеди и наредби, човечетата нямат време за мислене и по този начин властниците си позволяват каквото си поискат.
            В основата на живота ни и е календарът - какво ще правим утре, другата седмица или другят месец си набелязваме разните събития по календара ОБАЧЕ -
    -   ПЪРВО - в днешния календар определено число от месеца ( първият ден на новата година или рожденният ви ден ) всяка година е на различен ден от седмицата - КОЙ ИМА НУЖДА ОТ ТОВА!?!?!?  - такова нещо в календара на предците ни НЯМА!!! 
   -    ВТОРО - наричаме 9,10, 11 и 12-тият месец 7, 8, 9 и 10-ти, макар и на забравеният, мъртъв латински език - КОЙ ИМА НУЖДА ОТ ТОВА!?!?!? Това е останало от времето, когато първият ден от новата година е бил първият ден от първият месец на пролетния сезон - месец Март - денят на Пролетното равноденствие. По-късно първият ден на новата година бил денят на Зимното слънцестоене НО през времето са се сменили няколко календара - римски, индикти, юлиански, а може би и други и се е получило така, че денят на пролетното равноденствие е бил на 11-ти Март преди да въведът Григорианският календар.
    -   ТРЕТО -  При въвеждането на Григорианския календар, вместо да върнат календара с десет дни, за по добра омотваця засилват равноденствието на 21-ви Март. При това положение началото на първия месец на сезона се отдалечава с двадесет дни и е по-удобно за начало на годината да бъде избран ВТОРИЯТ месец на Зимния сезон - галимацията става абсолютна НО човечетата засилени от разни проблеми не обръщат внимание на тези врътки.
    -  ЧЕТВЪРТО - календарът е средство, чрез което предците ни са се ориентирали във времето и пространството. Днес много културтрегери говорят и пишат за пространственовремеви континиум НО никой не обръща внимание на това, че ориентацията в пространството липсва в календара. 
              Много човечета са забравили защо годината е резделена на седмици - предците ни са следели движението на подвижните светила в пространството -
1 - Неделя - Слънцето - Сън дей, Зон таг ( анг. немски )
2 - Понеделник - Луна - Мън дей, Мон таг, Люн ди ( фр. )
3 - Вторник - Марс - Мар ди
4 - Сряда - Меркурий - Меркрьо ди
5 - Четвъртък - Юпитер - Жо ди
6 - Петък - Венера - Вендре ди
7 - Събота - Сатурн - Сатърн дей

image

 Розетата от Плиска свидетелства за това че предците ни са обръщали внимание на тези светила - дните са подредени по реда по който се рисува седмолъчката - подобен на този по който се рисува петолъчката - започва се от лъчът с кръст ( слънчев символ ). 
     
     Всичките тези омотвации на календара ни биха били маловажни НО се напъваме да разпространяваме информация за цивилизацията си в галактиката и ще изглеждаме смешни в очите на "чуждоземците" :) 

Годишният календар на предците ни е разпространен по цялата земя НО никой не говори за това - картите са 52 и седмиците са 52.

image

При него всяко число от месеца си е на деня от седмицата и няма мърдане.
За отбелязване на 365-тият ден се използва Черният "жокер", а за 366-тият Червеният "жокер". 
       365-тият Ден е наричан Еднажден НО християнството омотва този ден като Игнажден.

image
Значението на знакът от розетата от Плиска - Пролетното равноденствие!

TANYU TANEV - Фейс бук - 
Писах съобщение до Института по астрономия във ФБ и ми бе отговорено, че Григорианския календар “правилно” е коригирал грешката с Пролетното равноденствие - то ест, на Никейския събор правилно са фиксирали датата 21.03 - пази боже от учени, които се съобразяват със съборите на християните!!!


image
image

Сурвачката ( с двата чатала, като осмица ) е символ на годишен период от Пролетно равноденствие до следващото такова и първият ден на годината е именно денят на Пролетното равноденствие. Първият месец на годината е бил месец Март и за това днес наричаме деветия месец седми, макар и на забравения латински език СЕПТЕМВРИ - Септембер! 

image



БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР - 
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
ИЛИ В ДЯСНО НА БЛОГРОЛА - НА ПЪРВА ПОЗИЦИЯ

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkan1
Категория: Политика
Прочетен: 3239322
Постинги: 531
Коментари: 287
Гласове: 1242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031