Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 18:56 - ЕК глобява България за замърсяването със серен диоксид
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1312 Коментари: 1 Гласове:
0



Европейската комисия (ЕК) отправи последно писмено предупреждение към България за неизпълнението на задължението си да контролира нивата на концентрация на серен диоксид, съобщиха от ЕК.

През юни 2009 г. Брюксел изпрати на България първо писмено предупреждение във връзка с предприетите мерки за спазване на пределно допустимите стойности. В оценката на ЕК на отговора от България бе потвърдено, че през 2007 г. както дневната, така и часовата пределно допустими стойности за серен диоксид са били превишени в две зони - едната в югозападната част на страната, а другата - в югоизточната. По тази причина Комисията счита, че България не е изпълнила изискванията на европейското законодателство. Заради това е изпратено окончателно писмено предупреждение.

Пределно допустимите стойности за серен диоксид включват 24-часова средна стойност от 125 μg/m3, която не може да бъде превишавана повече от три пъти за една година. Има и средночасова стойност от 350 μg/m3, която не може да бъде превишавана повече от 24 пъти за една година.

Ако страната ни продължи да не спазва изискванията на ЕК и не реагира на окончателното писмено предупреждение, тя може да бъде атакувана в Съда на Европейския съюз (Съда в Люксембург).
Правна процедура

Член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз дава на ЕК правомощия да предприеме правни действия срещу държава-членка, която не спазва своите задължения

Процедурата за нарушение започва с първо писмено предупреждение ("официално уведомително писмо") до съответната държава-членка, на което трябва да се отговори в срок от два месеца. Ако ЕК не е удовлетворена от отговора, това първо писмо може да бъде последвано от окончателно писмено предупреждение ("мотивирано становище"), в което ясно се обяснява нарушението и държавата-членка се приканва да изпълни задълженията си в определен срок — обикновено два месеца.

Ако не се реагира на окончателното писмено предупреждение, това може да доведе до призоваване в Съда на Европейския съюз (Съда в Люксембург). Ако Съдът осъди държавата-членка, тя ще трябва да вземе необходимите мерки за изпълнение на присъдата. Ако държава-членка не вземе мерки въпреки присъдата, съгласно член 260 от Договора започва нов етап на процедурата за нарушение - този път само с едно писмено предупреждение. Този втори етап може да доведе накрая до финансови санкции за съответната държава-членка.



Гласувай:
0



1. анонимен - малките места
19.03.2010 09:47
Наредбите третират проблема за големи зони. Но има много малки места, които се намират в комплексите, и които са оградени от четири страни с високи блокове. Това почти изключва възможността за разсейване на замърсяването и проветряване. Получава се душегубка. Така е в момента на една тясна 150-метрова уличка в средата на к. Толстой, поради преминаването на хиляди коли - непрекъснат поток в две посоки. Въпреки сигналите община Надежда, която не беше се сетила да помисли предвалително и да регулира движението, но продължава, верятно раздразнена от негодуванието, да не разконцентрира хаотично избрания от шофьорите път, след затварянето на Ломско шосе. Няма поставени знаци за ограничаване, за намалена скорост, за еднопосочно движение. Няма и изкуствени земни възвишения върху платното (както пред училищата, въпреки че и от там някои от тях изчезнаха необяснимо). Очевидно предпочитат да жертват здравето (и неграмотните знаят, какво причиняват на белите дробове, черния дроб, кръвта и бъбреците отгорелите газове) а недай Бог и живот на жителите там, за да не нарушат спокойствието. Защитават се с грубост и бюрокрация - "Напишете жалба, в 30 дневен срок (!!!!!!!!!!!!!!!!) ще ви отговорим".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000214
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031