Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 15:50 - При земетресение- УРОК 1
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 20859 Коментари: 19 Гласове:
46


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ: 
започвам с няколко съвети /или уроци/, които зная от пребиваването ми в Япония. Тук ме завариха двете най-сериозни земетресения- това през януари 1995 г. и миналогодишното от 11 март. Ще споделя с всички вас само онова, което наистина смятам, че е полезно да се знае. Вярно е, че сме в Божиите ръце и воля, но нека не сме нехайни и фриволни към най-ценния дар - живота ни!
УРОК 1: Никога не знаем кога и къде може да ни изненада земетресението. В повечето случаи обаче винаги имаме един предмет, който не забравяме и винаги е в чантата, джоба, на бюрото ни. За едни- ключовете, за други - Библията, за трети гривничка, мобилния... Дори, когато спя, поради естеството на работата ми и необходимостта от 24 часова връзка, моят мобилен е до мен. На него съм привързала СВИРКА. Снимала съм я. В нея има навит на руло лист с името ми, кръвната група и 2 телефонни номера. Можете да си я сложите на врата си. Кокетна е и не тежи. Виждала съм, как висят от колана на дънките например. На приеми съм забелязвала да се подава леко от джоба на официалното сако. На никому не прави лошо впечатление. Тя има следното предназначение: домашните ви, колегите, случайни хора в близост, професионален екип могат да ви открият по сигнала. Настроена е на честоти, които се улавят от мозъка на кучета-търсачи. Ако сте уплашени и не сте в състояние да дадете за себе си сведения, а сте ранени, информацията в свирката може да се окаже животоспасяваща. В Токио се продават в така нар.” сто-енки”,тоест всичко почти е на цената на 1 долар, а по-скъпите в „Токио хендс” и струват по около 4 долара. Видях такива в сувенирните магазини на няколко летища. Препоръчвам покупката. За вас и близките ви. Дано няма земетресение в България. Пожелавам го на всички ви.
При интерес, ще продължа, прегръдки от Токио: ейен
image



image



Гласувай:
46


Вълнообразно


1. mitkaloto - Полезин урок!Изпратете го до някоя ...
24.06.2012 16:29
Полезeн урок!Изпратете го до някоя телевизия да го чуят много хора.
цитирай
2. eien - Българинът мрази да бъде съветван
24.06.2012 16:57
И е пренебрежителен към всичко, което му се поднася с уважение и любов. Трябва да е предизвикателно, нагло, идиотско...за да му обърне внимание.
цитирай
3. eien - Дано някой се сети
24.06.2012 17:01
да внесе от тези свирки. След като в един от най-скъпите в света градове, Токио, се продават почти по 1 евро, в България даже и да са по 2 лева, си струват да си купи всеки за себе си и близките му. /Виждала съм такива и подобни свирки на повечето летища - китайски, щвейцарски и тн/.
цитирай
4. tili - Здравей, Ейен!
24.06.2012 17:09
:))))))))))))
цитирай
5. mitkaloto - И е пренебрежителен към всичко, ...
24.06.2012 17:10
eien написа:
И е пренебрежителен към всичко, което му се поднася с уважение и любов. Трябва да е предизвикателно, нагло, идиотско...за да му обърне внимание.

За съжаление сте права.
Може би след едно поколение..
цитирай
6. анонимен - Eien найстина ли ходиш по приеми? ...
24.06.2012 18:16
Eien найстина ли ходиш по приеми? Тази плоскост на която е направена снимката не издава такъв стил на живот!
цитирай
7. nicodima - Добре дошла отново, Ейен!
24.06.2012 18:24
Права си за българина, че не обича да го поучават, но след пернишкото земетресение - ах, как обича! Не вярвам да има хора, които да не се вслушват в думите на по-опитните от тях... Това е не само елементарна интелигентност, но е и резултат от инстинкта за самосъхранение.

Поздрави!
цитирай
8. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Eien!
24.06.2012 22:29
Преди време четох от теб нещо ценно, после не можах да те открия. Радвам се, че отново си тук - и ти благодаря за съвета. Практичен, никога не бих се сетила, че съществува подобен сигнал с такива честоти именно по време на земетресение. Благодаря ти! Колкото до данните - приятели - мъже:) - имат гривни или метална плочка на китката или на врата - с името, кръвната група и данните. Но те са тежки и опасни. Веднъж, един приятел гмуркач - само коланът му тежи 25 кг, - се закачил за някаква метална конструкция, скраб - на дъното на Черно море, заради подобно идентификационно "огърлие" и... едвам се спасил. Така че, доста практичен съвет. Дано повече хора го прочетат! Поздрави и хубаво лято на теб! Без земетресения!:)
цитирай
9. chinaware - Добре дошла, отново
25.06.2012 08:55
Чудесни са съветите ти. Необходими. Кратки и ясни. Полезни.
Продължавай , моля те.
цитирай
10. d3bep - Не знам дали българинът мрази да ...
25.06.2012 08:56
Не знам дали българинът мрази да бъде съветван, по - скоро си мисля колко ли от екипите на гражданска защита ползват кучета - спасители.
Май - май Япония не е България и свирката в България не би била много полезна. Името и кръвната група, ок.

Може би по - добра работа би била свършила идеята за първична защита при земетресението - под греди, носещи колони, идеята на какъв терен да се евакуираме и как да процедираме ако все пак падне сграда примерно....

ПОздрави за чудесната инициатива!
цитирай
11. tera - По въпроса за кучетата спасители
25.06.2012 10:00
Това са кучетата на Планинската контролно-спасителна служба, които се използват за издирване на затрупани хора и при земетресения. Познавам ги "лично" дет се вика, защото работех в една фирма, която ги спонсорираше. Познавам и треньорите им, кучетата са немски овчарки, много умни и добре гледани, работещи кучета.
Тези кучета, заедно с водачите им разбира се, бяха "командировани" в Турция да помагат за издирване на хора след едно земетресение. Мисля, че и другаде са ги изпращали.

Може да има и други кучета-спасители към Гражданска защита, но не са ми известни. Така че съветът за свирката си е ОК, стига само да има свирки налице.
цитирай
12. d3bep - И колко на брой са тези кучета?В ...
25.06.2012 10:22
И колко на брой са тези кучета? Аз знам че има такива, аз познавам пък санбернарите по морето, ама какво от това... Колко човека са спасили тея санбернари, колко са спасени изобщо и колко не са спасени... Въпрос.
В Япония кучетата са стандарт, при нас колко са.. 10? 15? Повече?
Тази година преустановиха обучението за кучета водачи, кое ни дава сигурност че да заложим на другия тип обучение...
Няма лошо да имаш свирката, те много различни работи могат да ти свършат работа, радиостанция, джипиес излъчвател и какво ли още не... Но това със свирката в България ще е просто фешън атрибут опасявам се...

Както и да е, не оспорвам важността на поста.
Иска ми се само ако говорим за япония повече да се поучим от техните мерки за безопасност, реакции и стандарт на поведение при земетресения, КОИТО РЕАЛНО ПОВЕЧЕ МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНАТ. Те минават задължително обучение. Част от него ак оможе да се публикува. Имат интересни стандарти на строителство.. И прочие. Има доста реално приложими неща, които можем да вземем от там

Поздрави!
цитирай
13. tera - Какво значение има колко са - номерът е, че си вършат работата, щом ги пращат и по света да помагат
25.06.2012 10:36
В Япония може да има стандарти за такива кучета, защото доста честичко ги друса.
Предпочитам да са рядкост тука земетресенията, отколкото да има стандарти за кучета-спасители по японски маниер.
А колко са в Япония тези кучета според теб?
цитирай
14. eien - Здравейте! Първият ми постинг е в тази връзка /за земетресение/
25.06.2012 11:12
Ако имате време, хвърлете един поглед. Писан е преди няколко години, когато изключвахме почти възможността за земетресение у нас.
цитирай
15. eien - Благодаря на всички, които са коментирали
25.06.2012 11:16
нормално, доброжелателно, приятелски.
На анонимния се въздържам да отговоря. Снимала съм с моя телефон друг телефон с друга свирка /моята е в червено/ на случайно подбрано място. В текста ми няма нита една дума, която не отговаря на истината, включително и относно притеснението и опасението на напразното съмнение на анонимния.
Но това ли е важно в случая?
цитирай
16. imbe - Земетресение
25.06.2012 11:50
Земетресението на 7ми което беше точно в 23:59 си бях вкъщи,а аз живея на 9ти етаж. Не ви пожелавам да сте в къщи по това време или ако живеете толкова нагоре,поне да сте заспали и да не усетите,защото е мнооогооо страшно :| http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/55513
цитирай
17. анонимен - Polezen i interesen posting, br...
26.06.2012 16:34
Polezen i interesen posting, bravo!
цитирай
18. rummi - благодаря за ценния съвет -
27.06.2012 19:45
важно е да се знае всичко това.
цитирай
19. kcekce - Чудно би било
26.07.2012 01:31
В България, където по-значими земетресения се случват веднъж на сто години, ми се ще хората да се ръководят от простия принцип "Без паника". Който в Япония са го усвоили отдавна... От последното "голямо" земетресение тук има една загинала - от сърдечен удар от уплах. А пострадалите са куп натъртени от паническото бягане, стоварили се в Пирогов. Разправяха ми приятели от десетия етаж в блок в кв. Захарна фабрика, че лелките се блъскали да слизат с асансьора.(!) Просто пълна нула откъм оценяване на заплахата - само паника да има... А пък майка ми, която е психиатър, продължава да лекува хора, които са се уплашили прекалено много от земетресението и не могат да заспят. Стига бе... Наистина - нека всеки си направи една такава свирка и да излиза панически навън при лек трус, само ако изнася бебето си. И то ако живее ПОД четвъртия етаж, моля. А иначе - търпение, стоене под крепежните елементи на сградата и спокойствие, с готовност за ефективна дейност. Нихон-джините го знаят това, ама булгар-джините са едни такива разглезени в това отношение... BTW, безкрайно много се радвам, че Токио не е ударено от предвидените 9 по Рихтер и че eien пак писа, а т.е. - жива е:) Поздрави и ganbatte kudasai;) Все най-важните неща ги казвам накрая...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2778188
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736