Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2012 08:30 - В очакване на мега-трус в Токио
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 25186 Коментари: 29 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Осъмнахме  в Япония с официално предупреждение на японското правителство за „удвоената сериозна опасност в района на Токио за мега-земетресение - два пъти по-сериозно от досегашните земетресения с тревожни очаквания за колосално по размери бедствие”. Създаден е по спешност обновен Комитет за преразглеждане на мерките и действията. Няма съмнение вече, че земетресението, което се очаква ще е с далеч по-голям магнитуд от това на 11 март т.г. /9.1/ в областта Тохоку. Силното безпокойство идва от очакването „трусът да удари едновременно на 3 места, така нар. тройно земетресение, действащо във времево взаимодействие и с конвергентност, чийто последици ще са повече от сериозни”. Последните изследвания са изключително тревожни, защото са в следствие на заключение, че мегатрусът няма да обхване, както се очакваше до сега площ от около 50 000 - 61 000 кв км, а ще е фокусиран конвергентно /земетресение от 3 колосално силни удъра във взаимодействие/ в площ над 110 000 кв км, обхващаща територия от север в посока югоизток, съпроводен с невиждано до сега разрушително цунами, най-голямо за последните 500-600 години.
По телевизията ежедневно течат дебати на професионално ниво, изказват се мнения на експерти, предприемат се по учреждения, компании и ведомства по-чести и по-мащабни демонстрации и учения за адекватно реагиране и справяне със сериозната предстояща опасност, СМИ напомнят за мерките за оцеляване по време и след земетресение, почти всички магазини са вече с обособени щандове с продукти с дългосрочна давност, вода, превързочни материали и пр., необходими за оцеляване.

Прехвърлям пресата набързо преди работния ден. Авторът на една днешна статия в японски ежедневник прави  аналог на настоящия период на „нестабилност на земните пластове” и на многократни ежедневни земетресения с периода от „неспокойните тектонични пластове” от края на 1854 до началото на 1860, когато Япония  е била по същия начин ежедневно разтърсвана от десетки по-малки и по-сериозни трусове. Особено опасна, според мнението на експертите, е „отчайващата перспектива в Токио и региона около него за вертикално земетресение,плитко, непосредствено под повърхността, така нар. „чьокка гата”, с магнитуд  над 9 степен". Къде точно ще е епицентърът не може с точност да се определи, може обаче да се предполага, и в тази връзка сценариите не са чак толкова  много /изготвен е списък в Канцеларията на Кабинета/ и всеки един от тези „ мрачни сценарии” съдържа оценки за смъртните случаи и броят на сградите, които ще претърпят тотални повреди и разрушения: ако трусът е с  магнитуд 6.9 – 7.3 /предполага се обаче, че ще е далеч по-голям/ и е с епицентър на север, изток или на запад от близкия до идеалния център на столицата - Токийски залив, може да се очаква гибелта на около и над 12 000 човешки живота и срутването на около 850 000 обществени сгради. При 9-та степен милиони хора ще останат без домове. Всеки един от предполагаемите сценарии очертава последващ небивал хаос за токиици и пребиваващите чужди граждани в столицата и в радиуса на засегнатия регион. Данните сочат, че 70% от токийската водопроводната мрежа няма готовност да посрещне един голям трус с такова огромно напрежение и през цялата първа последвала го седмица хората ще са без питейна вода.
Японският икономист Юджи Немото, цитиран в няколко списания, е на мнение, че разходите за ремонт на водопроводите в Токио, разрушени от едно земетресение със същия  мащаб като онова  в Тохоку през миналата година биха били десетократно по-големи от нанесените от щетите там. На електрическите компании-доставчици ще са им необходими  55 дни, за да възстановят електрическата енергия на 1.9 млн. домакинства. Някои масмедии алармират, че Токио е възможно да е без ел. захранване за период от два месеца.
Еколози съобщават, че от декември м.г. прилепи в подножието на близката до столицата планина Фуджи, са започнали да се държат необичайно, поведението им е странно. Предполага се, че то е свързано с евентуалното очакващо се изригване на вулкана, който по права линия е на 100 км до столицата. Вестникът цитира оценката на екипа от професори в Токийския университет /те първи алармираха за мега-земетресение с епицентър Токио в близките 4 години и висока степен на вероятност 70%, която се основава на прецизен анализ на честотата на вторичните трусове за периода 11 март-септември 2011 г. и седмократно увеличения им брой от предходни земетресения през миналите години за същия период. Остава спорът между капацитетите дали очакваното земетресение е с 50 %- на вероятност или 75 %. В едно обаче са убедени, че такова ще има. И че ще  е в столицата.
Посрещам новината, слагам набързо пак бутилката вода в чантата, свирката-патрон, в която съм записала 2 телефонни номера и кръвната си група и хуквам за работа. Където и да ме "намери" трусът, най-вероятно ще да е, да съм по задачи или на работното място.
Ще се обадя. Моят сценарий е простичък - съдържа две гласни: О и О. Оцеляване и обгрижване.


 

 

 

 

 



Тагове:   оцеляване,   мега-трус,


Гласувай:
34



1. mt46 - Истина ли е това или кошмар?
22.02.2012 10:53
Бог да ви е на помощ!...
цитирай
2. анонимен - Да, Господ да е на помощ!
22.02.2012 11:09
Очертава се някаква кошмарна картина. Апокалиптична.
цитирай
3. mmmmmmmmm - Дано не
22.02.2012 12:03
се случи!
Ще се моля за теб!
цитирай
4. martiniki - Дано не е чак такова!
22.02.2012 13:22
Дано е напразно притеснението, Ейен!
цитирай
5. iliada3 - ПРЕГРЪЩАМ ТЕ,ДЖУ
22.02.2012 13:54
И СЕ МОЛЯ ЗА ВСИЧКИ ВИ-ЗА ТЕБ ,ТВОЕТО СЕМЕЙСТВО ,ПРИЯТЕЛИТЕ МИ , ЦЯЛА ЯПОНИЯ!!ДАНО ТОЗИ ПЪТ ПРОГНОЗАТА ДА НЕ Е ВЯРНА!
цитирай
6. tili - Моля се за теб,
22.02.2012 14:35
за семейството ти и за всички хора!
Дано прогнозите не излязат верни!

Прегръщам те, Ейен!!!
цитирай
7. elpidaa - Бог да е с вас!
22.02.2012 16:35
Бог да е с вас!

цитирай
8. анонимен - Господ да ви пази, Ейен!
22.02.2012 16:41
дано не се случи, струва ми се, че никой не може да предскаже такива катаклизми с точност...
цитирай
9. ka4ak - Юл,към твоите две О и Обич,от България!:)))
22.02.2012 17:22
Здраве и хармония!:)))
цитирай
10. анонимен - Дано не се случи! Бог да ви пази!
22.02.2012 18:40
Никой не заслужава такова бедствие...било то и природно!:((
цитирай
11. raders - Грабвайте куфарите и идвайте на...
22.02.2012 19:32
Грабвайте куфарите и идвайте насам!
цитирай
12. naidobriq - Milichka dano ne se sluchi..Bog da e s teb i semejstvoto ti..
22.02.2012 19:46
Molim se za teb..Pribiraite se v bg..
цитирай
13. estirbg - И аз те съветвам същото!
22.02.2012 22:23
Грабвайте куфарите и се прибирайте!
Достатьчно се напатихте!
цитирай
14. eien - ОООООООгромно благодаря за изразената ОООООООООООООбич и мили думи!
23.02.2012 03:09
С постинга си исках още да подчертая, че психозата и страхът са наши врагове. Не може и не трябва да съжителстваме с тях. Моето семейство, съпруг, син и годеницата му, са в Токио. Където и да съм, ще мисля за тях. Има и друга подробност: работя тук, луда съм за работата си, обичам си я. Едно заминаване, ще го отчета пред съвестта си като дезертьорство, особено, когато ми е гласувано доверие, че мога да се справя в такава и по-екстрена обстановка. Обичам ви и си мисля за всички вас, които носите с толкова много достойнство нелеките си кръстове. Бъдете здрави, усмихнати, обичани. И се раздавайте. В България всеки има нужда от всеки. Дори и във времена без земетресения и природни бедствия.
цитирай
15. eien - ОООООООгромно благодаря за изразената ОООООООООООООбич и мили думи!
23.02.2012 03:11
С постинга си исках още да подчертая, че психозата и страхът са наши врагове. Не може и не трябва да съжителстваме с тях. Моето семейство, съпруг, син и годеницата му, са в Токио. Където и да съм, ще мисля за тях. Има и друга подробност: работя тук, луда съм за работата си, обичам си я. Едно заминаване, ще го отчета пред съвестта си като дезертьорство, особено, когато ми е гласувано доверие, че мога да се справя в такава и по-екстрена обстановка. Обичам ви и си мисля за всички вас, които носите с толкова много достойнство нелеките си кръстове. Бъдете здрави, усмихнати, обичани. И се раздавайте. В България всеки има нужда от всеки. Дори и във времена без земетресения и природни бедствия.
цитирай
16. veselinvalev - Дано...
23.02.2012 10:03
Дано дяволът да не е толкова черен, Юли. Наистина живот с демоклиев меч над главите и под краката, живот с очакване на армагедон е невероятно изпитание, както за всеки човек, така и за цялото общество. Изпитанието на човека е да може да надделее. И страха и психозата. И армагедона. И наистина твоя призив за това, че човек трябва да се раздава, да помага на колкото може повече хора е съвсем на мястото си. Особено за нас в България, където човекът е унизен, смачкан и непрекъснато разтърсван от социално-политическо-криминалната машина. Преди името и беше "преход", сега е "застой".
И надделявайки над опасностите да се усмихнем!
И на теб усмивки и на човешко Токио.
цитирай
17. chara - Юле, прегръщам те силно и се моля за вас!
23.02.2012 12:51
Кураж!
цитирай
18. pevetsa - - О, Обичам те, и нека Господ Бог да - ...
23.02.2012 12:53
- О, Обичам те, и нека Господ Бог да - О, Опази стъпките ти!
Топли прегръдки за теб Приятелко :)))))))
цитирай
19. анонимен - God bless you!
23.02.2012 13:48
God be with you!
цитирай
20. estirbg - eien,
23.02.2012 19:06
Близо е деня, когато "Поради страха от лютия меч Всеки ... ще се върне при людете си, И всеки ще бяга в земята си."
Еремия 50 - 16
А световните събития натам вървят...
Имай това предвид и приложи благоразумие към предупреждението...
Поздрави от мен!И Бог да ви пази!
цитирай
21. blagorodnik - Затъжих се за моите приятели!
24.02.2012 23:18
Влизам първо при eien и за поздрав ...земетресение 9-а степен :)
Това, което трябва да стане - ще стане и за да не стане, няма как да стане ;)
Eien, убеден съм, че въпреки несигурната земя под нозете ти, стъпката ти е твърда в Господа. Неслучайно си там и мнозина край теб ще почувстват сигурността и стабилността, които имаш чрез вяра. Нека ти се укрепи духът ти и не отслабват ръцете ти в Божието дело.
цитирай
22. eien - Вярвам в Божията промисъл и нашето упование в Неговата милост и всеопрощаваща любов
25.02.2012 09:33
В Япония вече са спрени почти всички атомни централи /работят само две/, строи се здраво, работи се на страхотни обороти и никой не иска да дава ухо на прогнози за мега-труса. В моя мобилен апарат, както и при всички японци имаме едно "китче", въшебното "ЮРЕКУРУ, което започва да звъни със сигнала на НЧК-телевизията и предупреждава няколко секунди /3-16/преди труса /как не се умори всеки ден да се обажда по толкова пъти/. Това е превенция, не можеш да получиш току така разрив на сърцето от уплах, подготвят се защитните сили, можеш да си вземеш шишето с вода, да се отдалечиш на по-безопасно място, да се свиеш под масата и... отправяш молба за близките си, за всички японци и за себе си...
цитирай
23. sestra - Дано да пази Бог,
27.02.2012 15:38
вас и всички!
цитирай
24. eien - Дано!
27.02.2012 17:31
Дано.
цитирай
25. ka4ak - Юл,с Обич!:)))
08.03.2012 19:48
ka4ak.blog.bg/politika/2010/03/08/jenite-prekrasni-ste.506687
цитирай
26. kcekce - Стискам палци
12.03.2012 13:25
прогнозите по чудо да се окажат погрешни и всичко да е наред...Във всички случаи - ganbatte, японският народ е доказал отдавна феноменалната си способност да се справя по най-добрия възможен начин в критични ситуации и при това да остане сплотен и градивен. Наистина е жалко, че му се струпват толкова катастрофални природни бедствия:( Пожелавам възможно най-силно късмет, сила и воля на всички пребиваващи в Япония, а на себе си пожелавам, когато най-сетне посетя тази прекрасна страна, да я заваря непокътната от катаклизмите или поне кипяща от живот и несломим стремеж към подобряване на нещата - каквато винаги е била. Дръжте се!
цитирай
27. ka4ak - :)))
02.04.2012 14:22
http://hikari.blog.bg/izkustvo/2012/04/02/proletno-pyteshestvie-v-iaponiia.932900
цитирай
28. demonwind - Въпросът не е дали,
08.05.2012 10:07
а кога ще удари... Между другото, България също не е толкова безопасно място - най-силното земетресение известно в Европа е било в Кресненското дефиле преди повече от век (магнитуд около 9 по Рихтер), сега се очаква дори още по-силно. Нищо, ние ще си добиваме шистов газ. А и територията на България е 111000 кв.км., та да не дава Господ да изпреварим Япония. Тук съм написал нещо, което не искам никога да се сбъдва...
http://demonwind.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/10/13/deniat-sled-utre.834571

Поздрави!
цитирай
29. eien - Demonwind,
08.05.2012 19:45
върнете назад и прочетете посинг 1. Там пиша и за България. Поздрави. И още нещо: шистовият газ не е предпоставка за земетресение със сила над магнитуд 9.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2775841
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736