Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 06:52 - В японското градче Курашики времето сякаш е спряло
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 22896 Коментари: 50 Гласове:
26

Последна промяна: 22.07.2010 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Отидох в едно малко японско градче, Курашики се казва. За да видя в местния музей картини на любимия ми Ел Греко. 
Като че ли времето бе спряло. Порадвах се на лодкаря, възрастен 82 годишен японец, който ДОБРОВОЛНО, развозва посетителите  срещу дребна сума с лодка. Лодкарят каза, че идва на работното си място всяка сутрин с голямо удоволствие. По такъв начин той е решил ежедневно да дарява на общината дневните, които изкарва в 6 часовия си доброволен безплатен труд.

Японското градче Курашики:

imageimage
image

И тъкмо отминах, когато се спрях на сладка "раздумка" с друг доброволец от Курашики, един такъв силен, едър за японец, приказлив, много дружелюбен и усмихнат. Той е на 74 години. И също дарява за нуждите на общината в Курашики своите дневни, изкарвайки ги дословно с пот на челото в жегата. И на него този труд не му се струва да е на халос. Приятно му е. Много при това. "Това не е ли труд, хвърлен на вятъра?"
Отговорът бе лаконичен: "Иие, дзен, дзен." Което ще рече :"Не-ееее, въобще не!".

image

Представяте ли си, езерото в София - "Ариана" и доброволци /софиянци-пенсионери или студенти/ въртят греблата в горещините, за да дарят  с удоволствие общината ни с изкараното от деня до стотинка.
/Знам, че отговорите ви до един ще се аргументирани прецизно с цел да ме нокаутирате заради този наивен въпрос. Ама нали отнякъде трябва да започнем? Не с дремене, оплаквания и закани. Те не вървят, се оказа/.


Тагове:   градче,


Гласувай:
26



1. osi4kata - и аз бих те развеждала
22.07.2010 07:00
срещу дребна сума. ДОБРОВОЛНО :)))))))))))
цитирай
2. eien - Аз бих я дарила тази сума, която сте ми дала Осичката!
22.07.2010 07:05
Доброволно!
Ако не на общината, на някой дом за сираци, църквата ми...има дупки за запушване, нали?
цитирай
3. osi4kata - Доброволно! Ако не на общината, ...
22.07.2010 07:06
eien написа:
Доброволно!
Ако не на общината, на някой дом за сираци, църквата ми...има дупки за запушване, нали?


има, разбира се :)
цитирай
4. анонимен - Аз те разбирам, но...
22.07.2010 07:32
докато бях в БГ и блъсках за парче кашкавал нямаше да те разбера :-)
цитирай
5. nicodima - eien,
22.07.2010 07:47
Бих дарила труда си на общината доброволно, ако съм сигурна, че и тя си е свършила честно и почтено всички задължения към мен, редовния и примерен данъкоплатец. Ама да дарявам на община, която ме остава с часове без вода без предупреждение, "дарява" ме с по някой токов удар, от който ми изгаря половината бяла и черна техника, не извозва кварталния боклук със седмици, въвежда ми разни потрасаващи данъци, не благоустроява кварталите и тъй като съм служител в общинска структура - ме държи на най-ниската заплата абсолютно незаслужено - няма да стане! Даването трябва да съответства на получаването!
И си правя един извод - какво ли са осигурили японските общини на тези хора, за да имат те такова мислене... Предполагам, че става въпрос за една върховна управленска коректност, която води до това изразяващо благодарност и уважение поведение...
Постинг за размисъл!
Поздрави!
цитирай
6. анонимен - Можем да прибавим още поне 100 аргумента за несъстоятелните взаимоотношения с общината и кмета
22.07.2010 08:06
Но нали все пак трябва да започнем от някъде, а не да сме вторачени в собствената полуопразнена паница с боб. Тя ще става все по-празна.
А ако всеки от нас, направи нещо за града си, за хората в тази страна, може и да работим за едно парче кашкавал, но да се чувстваме по друг начин. И промяна ще настъпи. Към по-добро.
цитирай
7. sestra - В работата си постоянно
22.07.2010 08:32
се стремя да давам най-доброто, получава се така, че дарявам голяма част от труда си. Но това никому не е важно. Мисля си, че у нас има и по-първичен проблем от нечестното управление - някъде в ценностите.
цитирай
8. eien - Аз също съм била прецаквана. Нееднократно.
22.07.2010 08:42
Добре че не мога да мразя.Готова съм и аз да изсипя една кофа аргументи по въпроса.

Имало е време, когато тези двама възрастни японци са работели за купичка ориз с 1-2 сушени водарасли в нея и никога не са мислели, че трудът им ще бъде обезщетен един ден с прилична пенсия, че ще имат добра храна на трапезата си, че ще живеят в държава, която малко или много мисли за тях. Никога.
цитирай
9. nicodima - За съжаление е точно така...
22.07.2010 08:43
sestra написа:
се стремя да давам най-доброто, получава се така, че дарявам голяма част от труда си. Но това никому не е важно. Мисля си, че у нас има и по-първичен проблем от нечестното управление - някъде в ценностите.

В България има един много неприятен момент - този на безотговорността на институциите към почтения данъкоплатец, а тя вече се крие в ценностната система на управленеца като човек. Оттам и съпротивлението. Най-примерните "плащачи" в България са пенсионерите. Те са с различна ценностна система от по-младите поколения. Но точно те са докарани до такава просешка тояга, че да даряват още труд, за тях просто би било подигравка. Младите са некоректни, но като отговор на управленската некоректност.
цитирай
10. eien - Така е, но да седнем и само да констатираме,
22.07.2010 08:57
само да се жалваме, само да стискаме и скърцаме със зъби, да се ненавиждаме и хулим /обратното на омраза не е любов, а е апатия, бе казал някой/, прескачайки на куц грак бариерата от скептицизъм към цинизъм /пример:отношениятя в блог.бг/, това аз наричам слабост, която можем да превъзмогнем и да си дадем един другиму сили в тези отрудени и обезверени времена.
Защото, не е вярно, че времето е наше, както се пееше в една песен в началото на 90-те, но времето може да бъде на наша страна. Както и Господ.
цитирай
11. marcusjunius - EienМога да предположа защо ...
22.07.2010 09:22
Eien

Мога да предположа защо това се случва там, а тук - не. Там общината е "общност", а тук е "институция", по-близо до търговска компания. Не влагам нищо отрицателно в последното. Просто на общността си човек дарява, а с търговската компания поддържа търговски отношения.

Хубав постинг!
цитирай
12. eien - Лошото в случая, маркус,е че сами се надцакваме,
22.07.2010 09:29
въобразявайки си някакви отношения, били те и търговски.
Не мислите ли, че сме народ, който както вече някой каза, заразяваме се един други с апатия и простотия /вж. някои постинги в блога/.
Добре че тези двама японци са в Курашики.
цитирай
13. анонимен - Тук не е Курашики!
22.07.2010 09:49
По време на учение над Одрин двойка бомбардировачи се отклоняват и погрешка навлизат във въздушното пространство над София.
По едно време единият пилот поглежда надолу: - Абе тука хвърляхме ли?
- Не, не. Тука си е така - отговаря другият.
цитирай
14. анонимен - Предполагам, че не е лесно да си н...
22.07.2010 11:44
Предполагам, че не е лесно да си най-обикновен японец в Япония. И там животът си има своите трудности и неволи, но някак си ми е трудно да забравя усмихнатите и приветливи лица на хората, когато се опитвах да ги заговоря... И този твърде различен от обичайното БГ ежеденевие подход, може би обяснява защо хората в Курашики го правят. Както и тези в Хигашиагацума с парка за светулки или в Ужитавара... още си пазя снимките на децата, техните родители и преподаватели пожертвали с радост уикенда си за да залесяват голите склонове между Амагасе и Бива.

Страхувам се, че това чувство, тази потребност да дадеш нещо даром на обществото, на града, планината или реката, покрай които живееш, без да очакваш отплата е закърняло безвъзвратно у нас!
цитирай
15. lubara - Поздрави, eien !
22.07.2010 12:00
Когато преди месец бях около езерото Ариана, не знам защо си помислих нещо подобно.
Вървя и бода с метално шило боклуците, и ги хвърлям в кофите. Ей така, без никой да ме кара за това.
Нещо такова е ставало и при нас, ама е много рядко.
цитирай
16. eien - Здравей, любара!
22.07.2010 12:22
Забелязала съм, че постъпки и действия като тези с металното шило, винаги са били инициирани от хора, които са обичали планината. Имам страхотно уважение към истинските планинари. И Вас Ви считам за такъв.
Четат ми се постинги за хора и техни действия в България, които са били продиктувани от лична потребност и не са мислили за заплащане, отплата, за бедната софра на вечеря, за натиска на обстоятелствата и средата, в която живеем....има ги, нали?
цитирай
17. marcusjunius - въобразявайки си някакви отнош...
22.07.2010 17:47
eien написа:
въобразявайки си някакви отношения, били те и търговски.
Не мислите ли, че сме народ, който както вече някой каза, заразяваме се един други с апатия и простотия /вж. някои постинги в блога/.
Добре че тези двама японци са в Курашики.


Eien - честно казано не бих квалифицирал народа като такъв или онакъв. Всъщност смятам, че понятието народ се отнася за толквао голяма група, че всъщност такава, с еднородни характеристики, е невъзможно да съществува. Хората трябва да бъдат част от по-малки групи, за да усещат принадлежността си към нещо. Малките групи могат да бъдат част от по-големи. Когато липсва общността (малката група), човек не може да бъде част от народа (по-голямата). А в БГ много хора се бият в гърдите, че са част от някакъв си там народ, без да са успели да бъдат част от семейството си, входа или селото, в което живеят.
цитирай
18. nicodima - Здравей, eien!
25.07.2010 18:07
Виж на какво попаднах и защо това не може да се случи тук...
http://lion1234.blog.bg/drugi/2010/07/13/opak-krai.576253
Поздрави!
цитирай
19. eien - Да, никодима, бюрократщина, има, несъмнено, но
26.07.2010 05:28
ако има драконови закони, с които сме запознати и също сме ПРИНУДЕНИ да ги спазваме, дали всеки ще проявява своеволие /пример: Сингапур/.
Колкото до отрязаните дървета, уверявам Ви, в Германия НИКОЙ няма право да отреже посадено от него дърво /или от родителите му/, без да поиска писмено разрешение от общината и обикновено отговорът е "не"! В противен случай, плаща прескъпи глоби.Няма да му се размине!
Моята философия, но това е субективно, не е, че даването трябва да съответства на получаването, както изразявате личнио мнение. Винаги ми е било по-добре, когато съм давала, а не получавала.Това не пречи да уважавам мнението на всеки другомислещ, стига посоката да една и съща.
цитирай
20. lila - много ми е приятно да идвам на блога ...
27.07.2010 16:32
много ми е приятно да идвам на блога ти...попадам в друг свят.

здравей!
цитирай
21. nicodima - Категорично съм съгласна за драконовите закони,
28.07.2010 14:19
ако има недвусмислено тълкуване и строго и правилно приложение!
Що се касае до моите виждания - аз също обичам да давам, но не съм алтруист. Не случайно Айн Ранд е на първа позиция в блогрола ми. В психологията най-тежките фрустрации на личността се получават при несъответствие между даване и получаване. Бих дала много на човнек, които само ми покаже, че е благодарен, но в България за даването най-често получаваме озъбване - и от хора и от институции. Затова подбирам правилните хора, на които да давам.
Напълно подкрепям marcusjunius - според мен това е отговорът защо сме такива...
Поздрави!
цитирай
22. eien - Никодима, ни "не сме такива", защото аз вярвам и съм убедена,
29.07.2010 04:51
че нашите мнения и решения, честност във взаимоотношенията със себе си и околните, със себе си и Бог, ни променят! Ежедневно! Стига да искаме и да имаме гото=вност за такава настройка.
Не вярвам в това" ами такава съм си, не мога да се променя"! Можем!
цитирай
23. mglishev - Всякакви неща стават,
31.07.2010 11:28
у нас също се намират доброволци за свестни неща. Най-вече за екологични каузи. Само че не вдигат много шум за работата си.
Изненадах се, че в градчето гостува изложба на Ел Греко... Да видя Теотокопуло в провинциален град в Япония би било голяма екзотика за мен.
цитирай
24. eien - Пояснение: мглишев, не гостува изложба, а е постоянна
31.07.2010 16:24
частна колекция в частен музей на някогашен богат японец. Струва си да се отиде до там, ако човек пребивава в Япония.
цитирай
25. mileidi46 - Mila Eien,
31.07.2010 19:58
ima drugo poljenie...na6ite pensioneri sa tolkova bedni i gladni,4e edva li bixa namerili sili da grebat po ezeroto...
Edna babi4ka, si kupuva po xlqb na den i qde bulion4e raztvoreno v gore6ta voda..drobeno.Neprekusnato.A i sprexa i vodata ,za6toto nqma pari da si plati.Vlizam v magazina,edin dqdo si broi stotinkite,da si kupi EDIN krenvir6,no ne mu davat,za6toto ne mu stigaxa nqkolko stotinki! Kupix mu edin kg.Drug slu4ai:Moi blizki rodnini,sled kato izqli zeleto- zqla zima qli samo zeleva 4orba -drobena.
Vinagi se vru6tam tuk depresirana.Spezialno moq krai--e propadnal.
Ina4e tezi xora..gi poznavam,i znam,4e kogato sum xodila u tqx,kato malka...vinagi sa me slagali na masata..sega sa na ruba.
izvinqvai.razstroix se.No kak da im pomogna...
цитирай
26. eien - Миледи, неприятно ми е да отговря точно по този начин, но
02.08.2010 09:14
само искам да Ви посоча един факт от биографията ми: когато родителите ми бяха изселени и трябваше да живеем с болния ми баща в едно необитаемо таванско помещение 2.5 метра на 3 м, без прозорец и вода!!!, в двора ни имаше чешма и качвахме е сваляхме кофите...моите съжители от блока с 3 входа, прецениха, че сме "буржоазна издънка" и под носа на мен и брат ми, сложиха огромен катинар, за да нямаме вода за пиене!Никой не ни питаше, когато по три дни нямаше хляб. Най-страшното, живеехем наказани без вода! И сега често в сънищата ми има бълбукащи извори, стари градски чешми, корита с преливаща вода...никога не бях поучавана да мразя, да търся сметка, да се боря с лакти и недостойно. Знаехме, че където е текло, пак ще потече...но загубих в тази никому ненужна битка, близките си.
Не допускам, че тези хора нямат шанс да отглеждат царевица, да имат една крава, една малка градинка във вашия запустял край, та им се налага да гладуват. Вярно е, че са болни или изморени нашите пенсионери.
Но тези японци, които показвам имат опция - те могат с парите и обезпеченото си положение да не дават никакъв доброволен труд, а да се рахождат из подредената си страна или на екскурзии до съседните. Въпрос на избор е.
Аз за себе си съм решила: докато съм жива ще помагам на всеки, с каквото мога. Дано не стигна до полжение, да имам нужда някои да ми подава къшей хляб. Ще ми горчи, както ми е горчил в онези страшни детски години, когато никой не искаше или се плашеше да ми подаде дори чаша вода. Да не би да го види активистката от ОФ-то от партерния етаж....
Написнато е само част от онова, на което сме били подложени заради експериментите и простотията.
Израсла с християнските ценности, мога само да заявя: With Jesus on my side I am the winner!
цитирай
27. icebarbi - Това е невероятно !!!
04.08.2010 15:08
Поздравлениа за постинга ;)))
цитирай
28. анонимен - qMqVYFOnHfjy
24.05.2011 03:44
Hahahaha. IВ’m not too brihgt today. Great post!
цитирай
29. анонимен - NipscfkeOYSSqjzLMcx
24.05.2011 04:38
Thanks alot - your answer solved all my problems after several days sturggling
цитирай
30. анонимен - YKZupwPEGYdf
24.05.2011 08:25
Sondus great to me BWTHDIK
цитирай
31. анонимен - pFXAZgpbBUCqZB
24.05.2011 14:43
bX78rr <a href="http://jrwbcoylnmot.com/">jrwbcoylnmot</a>
цитирай
32. анонимен - VLsUILPAtafGFy
24.05.2011 14:56
q0blJS <a href="http://oqgqufdnbsdx.com/">oqgqufdnbsdx</a>
цитирай
33. анонимен - uAHnorOzIx
24.05.2011 15:32
e0z1wI <a href="http://lwnpkgfrjmea.com/">lwnpkgfrjmea</a>
цитирай
34. анонимен - iTDhrKGGEggopm
24.05.2011 16:33
I'm out of lgauee here. Too much brain power on display!
цитирай
35. анонимен - VFRrpXQWiqn
24.05.2011 16:48
And I thought I was the sensible one. Tanhks for setting me straight.
цитирай
36. анонимен - fhXyCPkWgCEn
25.05.2011 13:55
ahrDlr <a href="http://mmwsulnsnznd.com/">mmwsulnsnznd</a>
цитирай
37. анонимен - gPYyJrzA
25.05.2011 14:09
GXfmtR <a href="http://utzlaqogmknu.com/">utzlaqogmknu</a>
цитирай
38. анонимен - TdhvLrZp
25.05.2011 18:31
rN7jqA , [url=http://rijibcxmacog.com/]rijibcxmacog[/url], [link=http://oxckrbopnedo.com/]oxckrbopnedo[/link], http://ugfbxcuyhear.com/
цитирай
39. анонимен - mcidFMlhyVlXd
25.05.2011 18:33
4ePKn4 , [url=http://wdjpmneqpaow.com/]wdjpmneqpaow[/url], [link=http://udpvjbipaflb.com/]udpvjbipaflb[/link], http://solizmmlkzxs.com/
цитирай
40. анонимен - qZGSAXpVo
25.05.2011 20:12
K4u5x6 , [url=http://gvrwarrepkiu.com/]gvrwarrepkiu[/url], [link=http://utffvmgitcnm.com/]utffvmgitcnm[/link], http://bvkxlcgqvlsw.com/
цитирай
41. анонимен - PFKDupiuXh
25.05.2011 20:17
VsMRBR , [url=http://zbzfsjecychm.com/]zbzfsjecychm[/url], [link=http://ljzfkuzozgxj.com/]ljzfkuzozgxj[/link], http://tcqpdqemfcon.com/
цитирай
42. анонимен - yDGHjjipBMXnWUyvpsg
28.05.2011 12:25
QmJe82 <a href="http://iqizzixndzuv.com/">iqizzixndzuv</a>
цитирай
43. анонимен - UIwDouAJjgUA
28.05.2011 13:36
5M5jfA <a href="http://ynhyzxblidmz.com/">ynhyzxblidmz</a>
цитирай
44. анонимен - opcyCglX
28.05.2011 13:49
WUFYNY <a href="http://qhyniccdbbns.com/">qhyniccdbbns</a>
цитирай
45. анонимен - gdFOiCXUonJkHU
28.05.2011 14:27
w4xRqu <a href="http://tiunvpxxrkbi.com/">tiunvpxxrkbi</a>
цитирай
46. анонимен - DeMdjZLKy
31.05.2011 16:47
6xt2NH , [url=http://fofxhpxgluks.com/]fofxhpxgluks[/url], [link=http://nwstpjyfonpa.com/]nwstpjyfonpa[/link], http://bpmsrepqqbzn.com/
цитирай
47. анонимен - MINFxxiSQyUwrAOZVup
31.05.2011 17:44
Id1QOc , [url=http://vjyyxopqtlcz.com/]vjyyxopqtlcz[/url], [link=http://ehihimoayjsj.com/]ehihimoayjsj[/link], http://zoabemysqxlp.com/
цитирай
48. анонимен - CmsdTRYgtDcGPPYNgl
31.05.2011 17:57
Y8Hx4z , [url=http://tohjuqikowyw.com/]tohjuqikowyw[/url], [link=http://dukyajxvnmdp.com/]dukyajxvnmdp[/link], http://fdemeyaykxsa.com/
цитирай
49. анонимен - GvbxtjPOfJxrKYTAMZ
31.05.2011 18:15
CsuGVH , [url=http://emmdbyccmvrr.com/]emmdbyccmvrr[/url], [link=http://xfbdzxnlgeoj.com/]xfbdzxnlgeoj[/link], http://esnnnuywljcf.com/
цитирай
50. анонимен - szqZqQatItzESMIpolJ
31.05.2011 18:21
z7WKop , [url=http://xpdmdqcukzwh.com/]xpdmdqcukzwh[/url], [link=http://fvvuopjmujce.com/]fvvuopjmujce[/link], http://ngrqtbxrvxrc.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2778243
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736