Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 09:07 - Забранено за забулени
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 21776 Коментари: 54 Гласове:
50


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 29-годишната Наема, емигрирала от Египет в канадската провинция Квебек, не може вече да посещава организиран от правителството курс по френски език. И не само това. Според властите никабът на Наема, който оставя свободно място само за очите, смущава занятията. Правителството на Квебек, най-голямата провинция в Канада, обяви война на носените от жените мюсюлмански одежди. Мюсюлманките, които забулват лицата си в държавни учреждения, няма вече да получават съответните услуги, гласи заплануван от правителството закон.

Бурката - в немилост


Министър-председателят на Квебек Жан Шаре от Либералната партия обосновава своята инициатива с равнопоставеността на жените. Ако заплануваният закон влезе в сила, занапред мюсюлманските жени няма да могат влизат с покриващ лицето никаб, или с покриващата цялото тяло бурка, в училищата, болниците, детските градини, правителствените учреждения, университетите или при лекар. Целта е да се "очертаят граници", за да се защитят ценностите на Квебек. Според демоскопските изследвания 95 процента от квебекците подкрепят запланувания закон, така че влизането му в сила е само въпрос на време. Заплануваният закон срещу забулването в провинция Квебек е намерил ”добър канадски баланс”. Инициатива се подкрепя също и от консервативния канадски премиер Стивън Харпър. Организацията Канадски мюсюлмански конгрес дори помоли преди половин година националното правителство в Отава да забрани носенето на никаб на публични места по съображения за сигурност и като мярка срещу дискриминация на жените. ”Бурката няма нищо общо с исляма”, казва основателят на конгреса Тарек Хатах.


Пречи ли бурката?

На страниците на вестник "The National Post" радиоводещият от Торонто Джон Мур отправи обаче остра критика. Според него Квебек е първата законодателна власт в Северна Америка, която започвала директна борба срещу мюсюлманите. "Нима забраняваме на китайците да носят своите пижами", пише още канадският радиоводещ. Провинция Квебек, която вижда опасност за своята франкофонска култура, води в Канада дебат относно интеграцията на имигрантите. Преди три години селото Ерувил вдигна шум в международен план, тъй като обнародва кодекс с правила за поведение на имигрантите, в който между другото се казваше, че за разлика от някои страни Канада била държава, в която жените не били убивани с камъни.

9 коментара от страниците на канадския печат и 1 послеслов:

1. “Законът е плесница за мюсюлманската жена”:    

http://www.montrealgazette.com/life/Quebec+veil+slap+face+Muslim+women/2741867/story.html

 

2. “Следва ли да продаваме алкохол и цигари за съпрузите им, когато са забулени и идват в магазина ми”?

 

3. Нашите жени, канадки, англичанки, французойки и т.н., попаднали в някоя ислямска държава са принудени да се забулват. Ако откажат, следва наказание.

4. “Все едно ме накараха да си съблека дрехите, така се почувствах след ултиматума за избор: да напусна курса по френски или да махна булото”, признава ученичката. “Имам право, да, след като си плащам таксата наравно с останалите.”

5. Преподавателят Качани казва за нея, че тя е била образец на прилежност и от педагогическа гледна точка, забулена или не, не е пречила на никого в класа.

6. “Моят въпрос е”, коментира друг канадец, “какво ще направят с разбулените си жени, как ще ги третират в дома и навън съпрузите им, замисляте ли се какво ще стане с тези 700 000 мюсюлмани у нас”?

7.  “А двойката англичани /Шарлотте на 25 г. и приятелят й на 24 г./ в Дубай, които бяха арестувани и хвърлени в затвора за 30 дни плюс голяма глоба, защото се били целували на публично място”, пита друг?

8. “Невъзможно е да се определи дали забулената жена използва свободата си, или е избрала бурката заради морална или материална принуда.”

9. “Не виждам как държавата би могла да посочи кое е достойно за тялото на някого вместо собственика му”.

Послеслов: Белгия може да стане първата държава в ЕС, която напълно забранява пълното забулване на ислямските жени на публично място. Няколко области на Белгия вече забраняват носенето на бурка на обществени места. Белгийската служба по вътрешните работи единодушно е подкрепила предложението за забрана на така наречените бурка и никаб, двете разновидности на мюсюлманския воал, които покриват цялото тяло и лицето. Всеки трябва да може да бъде идентифициран и да не покрива лицето си, освен ако това не се изисква от работата му/й или ако става дума за одобрен от полицията карнавал или празник, на който се носят маски. Жените, които носят такова було публично, ще бъдат глобявани между 15-25 евро и може да бъдат задържани в ареста за седем дни.image




Гласувай:
50



1. cornflower - всяка държава със законите си,
15.04.2010 09:35
а мюсюлманите да се забулват в собствена си страна.
не само, че така пречат, но са и опасни.
цитирай
2. streetsmart - Въпросът е много деликатен
15.04.2010 10:25
Великобритания например е не по-малко потърпевша от атаки на ислямски фундаменталисти. Но там носенето на шалове за глава, бурки, тюрбани, кръстове и пр. символи на различни вероизповедания се смята за свобода и не се забранява.
За някои мюсюлмани това е въпрос на благоприличие.
Опитайте се например да забраните на грък да се прекръсти, когато минава покрай църква. Ще го приеме като посегателство срещу религията му. Същото е.
Смятам, че държавата не би трябвало да се меси в подобни неща. А колкото до съображенията за сигурност, те трябва да надделяват над свободата на личността единствено при обявена ситуация на тревога.
цитирай
3. giminibilibob - Раздвоена съм
15.04.2010 10:35
по този въпрос. От една страна подобен закон ми се струва брутален и ограничаващ свободата на човешкия избор. От друга, обаче си мисля, че когато отидеш в чужда страна все пак е нужно да се опиташ да се интегрираш и да уважиш нейните традиции. Но, отново моето разколебаване - това трябва да стане по твой избор, а не да е наложено от закон. Наистина не знам.
Поздрави, Eien! Винаги успявате да ме предизвикате да се замисля, за което благодаря!
цитирай
4. raders - точно
15.04.2010 10:36
Si vivis Romae, Romano vivito more!
/Ако живееш в Рим, живей като римляните!/
цитирай
5. divna8 - Когато влизаме в джамия...
15.04.2010 11:12
сме длъжни, независимо от вероизповеданието си, да сме с кърпа на главата и без обувки... Иначе просто ни се отказва достъп да разгледаме джамията като туристи или да се молят в нея мюсюлманите...
Когато в нашите църкви влизат последователи на други религии - изисква се прилично облекло - покрити ръце и рамене, дълги панталони и поли, но никой не ги принуждава да палят свещ или да се кръстят.
Това означава, че в "чужд дом' спазваш порядките му!!! Ако е в противовес с твоите разбирания - не отиваш там или сменяш дома!!!
цитирай
6. анонимен - Свободата да избереш
15.04.2010 11:14
и свободата да имаш свободна воля
е пътя към една промяна.
цитирай
7. bowman - Не смятам ,че ограничава избора.
15.04.2010 11:14
Маскираните "мюсюлманки" , не са принудени да живеят сред "неверници" в собствените им страни европейци биват затваряни в затвор за една целувка на публично място. raders -го каза точно - в собствения си дом домакинът определя правилата .
цитирай
8. rakurs - Ако живееш в Рим, живей като римляните!
15.04.2010 11:31
Напълно подкрепям raders,всяко друго поведение е неадекватно и смешно,а можеби екзотично.
цитирай
9. eien - Замислям се за тези мюсюлмански жени с техните воали над очите им...
15.04.2010 11:40
Дали тези бурки /воали/не представляват едно категорично предупреждение за разликата между ада и рая и какво ги очаква.
Интересно, че тук, в Япония, не срещам забулени жени, а има пребиваващи от такива страни. Моя японска приятелка работи в Посолството на Обединените емирства и ми е казвала, че посланикът е наложил свобода на избора за японския състав и никоя от тях не се забулва. Не е така обаче в много /или май всички/ техни европейски посолства.
цитирай
10. streetsmart - Ако не ме лъже паметта, свободата на вероизповеданията се смята за основна ценност
15.04.2010 11:40
... в демократичните страни. Това е правилото - да си свободен да вярваш в който бог искаш и да изразяваш това и с външния си вид. Доколкото по този начин не нарушаваш свободата на другия, разбира се.
Признавам, не съм чела конституцията на Провинция Квебек, там може да пише, че общоприетата религия е християнството. Много арабски страни открито се обявяват за мюсюлмански и узаконяват ограничения, налагани от Корана. Там е нормално от жените да се изисква на публично място да се забулват, а мъжете нямат право да пият алкохол и ядат свинско (примерно казано, нещата едва ли са толкова прости).
Така че съм съгласна с прежде-коментиращите - нормално е да се спазват правилата там, където живееш. Но какви са правилата в Провинция Квебек? Религиозна свобода и толерантност или недемонстриране на религиозната принадлежност?
цитирай
11. mamkamu - +
15.04.2010 11:45
Западния свят все повече взе да се оварварява с тия забрани, духът на които е типичен за други страни!
цитирай
12. eien - Да, мамка му, ненавиждам това
15.04.2010 11:51
ЗАБРАНЯВАМ! Чета Библията, а там ЗАБРАНЯВАМ Господ никъде не казва. Предполагам, че е така и в Корана.
Има обаче доста неща, над които да се замислим.
цитирай
13. dorichela - Така е...канадците са си прави за тях!
15.04.2010 12:35
....когато си в чужда страна, ти се съобразяваш със законите там, а не те с твоите.... Ако не ти харесва - обратно от там, където си дошъл..
цитирай
14. анонимен - Преди време някой бе полюбопитствал за създание вършещо поне 4-ри неща едновременно
15.04.2010 15:11
Името му е без значение, но даденото от него за пример подсвиркващо си детенце дъвчещо дъвка, докато си подскача по пътя към училище, ми напомня за удивителният ни човешки талант да се увъртаме в каши. И задължителната доза от масов героизъм, с чиято цена да се оттървем от ядовете, които сме си създали сами. Обикновено този патент се изявява по нашите географски ширини, но явно и канадците са ербап и искат да покажат колко са нашенци!
И макар на пръв поглед от четящо-пишещия да се изискват само минимални усилия, колкото да се определи "за" или "против", аргументацията и 2-та случая не е толкова съществена, неясното чувството за нещо скрито на дълбоко не ме напуска. Защото темите за правата, религията, взаимоотношенията, пола и самоопределянето винаги ни вкарват в ролята на съдници, дори и без да сме го желали първоначално. Човек лесно се пали и хлъзга по склона на емоциите, но дали и с какво е по-добър за да си отреди правото на съдник?
Нямам отговор! Но ми се струва, че е редно законите да се спазват, независимо от личното ни мнение и чувства по въпроса.
цитирай
15. avertas - Пришълецът не диктува правилата
15.04.2010 15:31
Пришълецът е помолил за убежище, без да поставя условия. Длъжен е да приеме правилата на домакините, които му предоставят възможност да работи, да се реализира, да ражда деца... Когато пришълецът се стреми да наложи своите традиции, своите норми на поведение, своето облекло, после езика, после религията, той всъщност е завоевател. Ако ни се отнеме правото в своята родина да определяме нормите на поведение, а придошли чуждоземци ни налагат своите, къде ще се чувстваме у дома си, на собствена територия? Журналистки от хриситянски държави надяват бурката, когато са на мисия в ислямска държава и това се подразбира, нали? Е, тогава защо същото да не се отнася за мюсюлманките, дошли в християнска държава?
цитирай
16. sramejlivetsa - Всяка държава си има закони, които ...
15.04.2010 15:54
Всяка държава си има закони, които следва да се спазват. Не може един го сърби шкембето, друг дупето. Частта, трябва да се съобразява с цялото! Ако не си съгласен с тези закони, иди там, където спазват други закони. Но май тя от там е избягала:)
цитирай
17. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
15.04.2010 16:00
divna8 написа:

Когато в нашите църкви влизат последователи на други религии - изисква се прилично облекло - покрити ръце и рамене, дълги панталони и поли, но никой не ги принуждава да палят свещ или да се кръстят.
!

Това за облеклото къде си го измисли? Защото е абсолтна глупост, проверено и доказано.
И както е казал австралийският премиер Джон Хуърд:
"Това е НАШАТА СТРАНА, НАШАТА ЗЕМЯ и НАШИЯТ СТИЛ НА ЖИВОТ и ние ще ви дадем всяка възможност да се наслаждавате на всичко това. След като обаче приключите с оплакванията, хленченето и боричкането за ЕДНО ЗНАМЕ, ЕДНА КЛЕТВА, нашите християнски вярвания или начина ни на живот, ви насърчавам настоятелно да се възползвате от една друга велика австралийска свобода: ПРАВОТО ДА НАПУСНЕТЕ СТРАНАТА. Ако не сте щастливи тук, ВЪРВЕТЕ СИ. Не сме ви принуждавали да идвате тук. Вие сте помолили да бъдете тук. Затова приемете страната, която ВИЕ сте приели!“
цитирай
18. bizcocho - Никой не им отнема правото да си х...
15.04.2010 16:28
Никой не им отнема правото да си ходят като крокодили, но след като много държат, че това е по коран, да си го спазват там, където основната религия е коран, а не да го разнасят по цял свят като чучела. Лично на мен ми е неприятно да ги срещна по улиците, носещи се като предвестници на смъртта. Да не говорим, че из техните страни се делят на защитаващи и отричащи забулването, та там където то не е обичай да го прокарват.
Поздрави,ейен!
цитирай
19. mileidi46 - Da! Spodelqm mnenieto ,4e
15.04.2010 20:45
kogato si oti6ul da jivee6 ,raboti6 i razviva6 v edna strana,trqbva da spazva6 tradiziite i,a ne da nalaga6 sobstvenite si...
Predi edna godina,kogato bqx v Zanzibar i trqbva6e da se razxodim po ulizite na Stoun Taun,izri4no ni predupredixa da ne izlizame ot kompleksa razgoleni,po kusi pantaloni i otkriti ramene..i v onazi jega se izpurjixme s dunki,i dulgi rukavi...za da spazime ,,blagoprili4ie''i ne predizvikame nepriqtni inzidenti...
Tezi zapo4vat da prevzemat sveta...iskat si djamii ..4ak se draznq...
Da si sedat tam u doma,i da se klanqt...kakvo tursqt v Kanada!!! i
Izpitvam ujas,kogato se razminavam s takiva prizrazi po ulizite...
Bravo na kanadzite.
цитирай
20. eien - До анонимен 14:
16.04.2010 05:15
Пишете: "темите за правата, религията, взаимоотношенията, пола и самоопределянето винаги ни вкарват в ролята на съдници, дори и без да сме го желали първоначално. Човек лесно се пали и хлъзга по склона на емоциите, но дали и с какво е по-добър за да си отреди правото на съдник"?

В кратката ми отпуска в София, в не една вечери на чаша/и червено вино "Kanov Vinyard" точно тази Ваша мисъл се подхвърляше във въздуха нееднократно /не съдете, за да не бъдете съдени"...и установих, че е някакси много модерно да цитираме този Божий урок. Чух го нееднократно. И аз не мога да не се съглася с всяка дума от Словото.
Вярно е обаче, че Господ ни е дал свободната воля да мислим, преценяваме и да се ОБХОЖДАМЕ. И ни съветва да не се палим в неразумни спорове, но когато не сме съгласни, да отделим време и поучим брата или сестрата без гняв, със спокоен тон и той да разбере, за да не греши /съгрешава/.
В коментарите липсва люта разпаленост.
Изказани са мнения. Различни становища. Негневливи.
Някои питат: защо ни налагат да носим техните фереджета, когато сме в ислямска страна, а никой не ги обезпокоява да си носят воалите /фереджетата/ в християнските места. Отговорът за канадците е в тези 95% от населението, гласувало за закона за неносене на бурките на обществени места и в университетите в страната им. Точно и ясно. Ако съдеха, те биха били против исляма и неговите закони и традиции в ислямските страни. Но затова в закона не става въпрос. И никой не се намесва.
Има и положителна страна в този закон: след като в Канада, Белгия или където този закон е в сила и не може да ходят ислямските жени забулени, те предварително биха знаели, дали въобще да се отправят към тези страни и да си сменят местожителството. Няма да има колебание в ислямските семейства, дали да си стоят например в Иран или да чакат одобрение за визи за посочените страни. Не мислите ли? Ако аз нямам желание да ходя забулена, колкото и да ми е интересна или добре платена работата в Иран, Емиратствата, няма да отида.
цитирай
21. streetsmart - Хайде пак аз като адвокат на дявола
16.04.2010 08:29
Представете си семейство, в което мъжът решава да се емигрира към Канада, защото му е най-лесно. Обаче там на правоверната му жена не се позволява да се явява пред хората забулена. И какво става - главата на семейството решава жената да си седи вкъщи, за да не го излага. Как тогава законът защищава жената? Нека не забравяме, че там, откъдето идват, жените-мюсюлманки рядко имат възможност да си избират съпруга или да диктуват къде ще живее семейството.
Една забулена мюсюлманка на улицата няма да накара мен или приятелките ми да се забулят (освен ако не ни харесва), но ще и даде възможност да отиде на пазар или на гости у приятелката си.
цитирай
22. eien - Права сте, стреетсмарт, но визирайки дословно текста на закона, той казва следното:
16.04.2010 08:56
"в училищата, болниците, детските градини, правителствените учреждения, университетите или при лекар" , тоест, въпросната забулена съпруга, ако мъжът й позволява, ще може да отиде на гости или на пазар. За останалите места, ако тя не може да отиде, мъжът й следва да носи отговорност пред семейството си и Аллах. Следователно, в предварителен порядък ще определи и изясни границите на нейните права, така както ги разбира той, ако е "решил да емигрира в Канада", както Вие пишете.
цитирай
23. анонимен - Ето така трябва да се действа с тях -
16.04.2010 15:22
"регъл", инак ще се качат на главата на демокрацията и ще друснат маане. ;)))
цитирай
24. анонимен - С тях с "регъл", а
16.04.2010 17:11
нашия цигански двор с какво?
цитирай
25. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
16.04.2010 19:57
Streetsmart изобщо, ама из0бщо не сте прав/а. ЗА разлика от България, в останалият, цивилизован, свят, жените имат права. Ако тя намери за необходимо, достатъчно е да спре първият срещнат полицай и да се оплаче от съпруга си. Дори почти без доказателства, тя може да го вкара в затвора. Това не е България, дами и господа, това е страна в която гражданите се защитават.
цитирай
26. razkazvachka - параноици!
17.04.2010 12:46
не е въпроса в булото, а в страха от АК отдолу...
цитирай
27. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
17.04.2010 18:49
Копирано от http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2916611
"Увеличаването на незаконните сексуални връзки е причината за зачестяването на земетресенията, заяви аятолах Казем Седиги на петъчната молитва в Техеран.

Природните катастрофи са резултат от нашето собствено поведение, каза Седиги, цитиран от иранския всекидневник "Афтаб".

Многото зле облечени жени (неспазващи традиционното ислямско облекло) покваряват младежите, а увеличаването на незаконните сексуални отношения води до нарастване на броя на земетресенията, уточни аятолахът."

И аз трябва да съм солидарен с хора, които искат да ни върнат в каменният век, а те с мен не...ДА вървят да се ши**т!
цитирай
28. aqualia - Обичам свободата, но мразя тероризма
18.04.2010 00:09
Обичам свободата, но мразя тероризма!
Разбирам, защо част от европейците настръхват, като гледат забулените жени...
А иначе им съчувствам...
В това е проблемът!
Поздрави за "размърдването на везните на справедливостта"!
цитирай
29. breeze - avertas e прав
22.04.2010 07:03
И в наши времена пришълецът се превръща в невинен "завоевател", а в далечното минало по този начин са били претопявани дори империи.
Но лошото когато тръгне не може да се спре, само се забавя.
Нужен е международен ред.
цитирай
30. merita - Трудно ми е да преценя и аз правил...
24.04.2010 23:03
Трудно ми е да преценя и аз правилноста на подобно решение.Опитвам се да се поставя на мястото на тези жени.Когато това е свързано с убеждението че се нарушават правилата им на поклонение , което включва и начина на обличане, аз оправдавам тяхното недоволство.За мен е важно да следвам един начин на поклонение ,който има библейска основа.Ако нещо ми пречи то следвам напътствията он Библията , да се подчинявам на Бога а не на човеците.
цитирай
31. mikino - Бях склонна да ги защитавам...
27.04.2010 14:16
Но като се замисля, всяка държава си има закони и те трябва да се спазват от абсолютно всички. Скоро ми расказаха случай, в който българка не е била приета в родилно отделение, поради факта, че не е забулена и това ме накара да мисля по-крайно. След като ние европейците, когато сме в арабския свят, те също са длъжни, когато дойдат в Европа да спазват законите й.
цитирай
32. ko642 - Квебек все пак не е Канада. . доста по ...
10.05.2010 06:00
Квебек все пак не е Канада .. доста по различен е .. не само заради езика. Манталитета им много ми напомня българския ... казвам го като нещо положително за тях :) Поздрави! ВВ
цитирай
33. blagorodnik - Да си кажа и аз мнението :)
17.05.2010 08:13
Ако погледнем статистиката за раждаемост в която и да е държава с основна религия - християнството и сравним с притока на мюсюлмани + тяхната раждаемост, ще разберем основателният страх за бъдещето на нациите им. За мен Ислямът не е спрял извечната си война срещу "неправоверните" - просто е сменил методите си. Днес се набляга на раждаемостта - тиха война с дълготрайни последици. Където не успяват политиката и икономиката, може да успее религията ;)
Конкретно за забулването - ако си на гости, като домакин ще те приема с всичките ти странности, прищявки и твои желания като гост, но ако желаеш да живееш в дома ми - тогава е нужно да приемеш всички писани и неписани правила или норми на поведение.
Бурка или никаб е религиозно правило налагано с определена замисъл, в която влиза и афиширане. Негласното и очевадно изразяване на религиозна принадлежност също може да се възприеме като оскърбително и един вид пренебрежение спрямо дадена общност или личност.
цитирай
34. eien - Не приемам фанатизъм и екстремизъм,
17.05.2010 09:43
в каквито и форми или религии да се появяват.
цитирай
35. анонимен - ZWQTmYriYDqWkSC
24.05.2011 05:11
Hahahhaa. IВ’m not too bright today. Great post!
цитирай
36. анонимен - RAdCyFVSxoEaeYWYU
24.05.2011 05:47
And I thought I was the sensible one. Thanks for setntig me straight.
цитирай
37. анонимен - czADaVCpiuzkJOpFD
24.05.2011 08:31
IJWTS wow! Why can't I think of thigns like that?
цитирай
38. анонимен - kKLoNjVcENmosBD
24.05.2011 14:28
What a joy to find someone else who tnhiks this way.
цитирай
39. анонимен - tOICHfYOTIyppdWdYv
24.05.2011 14:59
bemb3V <a href="http://jtgjbupkxjaf.com/">jtgjbupkxjaf</a>
цитирай
40. анонимен - OVpwwGIuoZ
24.05.2011 15:01
StvCPI <a href="http://qwfhjeqpzjsb.com/">qwfhjeqpzjsb</a>
цитирай
41. анонимен - HuePMiSgNnCsbwyEKim
24.05.2011 15:34
YyIUkO <a href="http://kvuiyjvsgooh.com/">kvuiyjvsgooh</a>
цитирай
42. анонимен - UbSQWVKdW
25.05.2011 14:04
d6sdq1 <a href="http://yuctffclfwsv.com/">yuctffclfwsv</a>
цитирай
43. анонимен - LQzHtKUayShI
25.05.2011 17:49
wHgr72 , [url=http://clwlxjymwerd.com/]clwlxjymwerd[/url], [link=http://tdtyuovvxtng.com/]tdtyuovvxtng[/link], http://dleogeujzfku.com/
цитирай
44. анонимен - YogdMIqJrtqtU
25.05.2011 18:09
pyO6KS , [url=http://kdlszebfvdfk.com/]kdlszebfvdfk[/url], [link=http://ygumvzcovwnc.com/]ygumvzcovwnc[/link], http://leblopctcrqh.com/
цитирай
45. анонимен - gVdzdIdtxfmL
25.05.2011 18:15
xbNAf2 , [url=http://kraztxwtncsh.com/]kraztxwtncsh[/url], [link=http://pkxrokyhjvsj.com/]pkxrokyhjvsj[/link], http://fjwswyfflvnd.com/
цитирай
46. анонимен - cItYQmsq
25.05.2011 18:24
WTHOwo , [url=http://enohmkwlgeyk.com/]enohmkwlgeyk[/url], [link=http://lqqknezyuitm.com/]lqqknezyuitm[/link], http://xnyisuvkkfla.com/
цитирай
47. анонимен - IZXGGWqmvCepxoBj
28.05.2011 13:36
BNC1sP <a href="http://mnwuypsahutk.com/">mnwuypsahutk</a>
цитирай
48. анонимен - lMqztnal
28.05.2011 14:08
uLRUMJ <a href="http://yvzxqjwkqqsy.com/">yvzxqjwkqqsy</a>
цитирай
49. анонимен - jwSadFqQPfaeODcIHsz
28.05.2011 14:12
UDWCIo <a href="http://tmerwuxhvhnb.com/">tmerwuxhvhnb</a>
цитирай
50. анонимен - JQArVTWNU
28.05.2011 14:18
nEr0xE <a href="http://iaxlyblxoyxe.com/">iaxlyblxoyxe</a>
цитирай
51. анонимен - rdEdmLXFSbCYKTekeqn
31.05.2011 17:27
CKrbKg , [url=http://ochihavijrzh.com/]ochihavijrzh[/url], [link=http://qztepzipznfw.com/]qztepzipznfw[/link], http://riucyftlsqwg.com/
цитирай
52. анонимен - UqbHJMnF
31.05.2011 17:50
FHLftx , [url=http://symbcmssddbr.com/]symbcmssddbr[/url], [link=http://eziykjxymbff.com/]eziykjxymbff[/link], http://wltwxlbpirqn.com/
цитирай
53. анонимен - nOrqupoDYZHVs
31.05.2011 18:22
wedQwS , [url=http://nfihzgdywbyi.com/]nfihzgdywbyi[/url], [link=http://zinibrecmsgo.com/]zinibrecmsgo[/link], http://cpatfrfhtiho.com/
цитирай
54. анонимен - vTkRvKwNHVWwFbN
31.05.2011 18:29
68nSkX , [url=http://wmicruifgwwz.com/]wmicruifgwwz[/url], [link=http://nsjbkfitlkig.com/]nsjbkfitlkig[/link], http://gwtsrerasuez.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2777948
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736