Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2010 11:56 - От моето ежедневие в Токио
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 20296 Коментари: 46 Гласове:
77

Последна промяна: 04.03.2010 06:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На това недоразумение ли му казвате?
Става въпрос за една прозаична обява в японско седмично списание.
Тя дословно гласеше: “Даваме безплатно 2 кашона консерви с белени червени домати”. Прочетох я, и отминах нататък. Тази седмица, обявата отново е пусната. Със същото съдържание. И аз питам половинката по моя си начин - с очуден глас и повдигнати вежди: “Как така втора седмица никой не се намери в Токио да вземе тези безплатни италиански консерви с домати”? Той също се чуди на моя въпрос и отговаря по неговия си начин, с присвиване на очите и мила усмивка, който аз много харесвам: “Че защо да ги вземат, нали продават навсякъде по магазините  /една консерва червени белени домати от Италия струва 60 цента в ам. дол., моя забележка/ ииии-иии-и кому ли са нужни тооооолкова много домати, продължава да недоумява той, като съм сигурна вече е убеден, че нещо не е разбрал от въпроса ми и причината е езиковата бариера?

Разбрал си, разбрал си, мили мой, ама аз продължавам да си мисля по нашенски, май: А бе, в този град свършиха ли българите?

Джъст фор дъ рекорд /в името на рекорда/ да спомена, че като разбиха варварски виличката ни на язовир “Сопот” край Лесидрен...местните апаши свиха самотното бурканче с чубрица.
Друго в нея не намериха.




Гласувай:
78



1. emil60 - Чаровно и тъжно откровение!
03.03.2010 12:11
Никога не забравям чубрицата!
цитирай
2. bapha - aре сега , ши им носим и доматите...
03.03.2010 13:17
ако ни ги докарат безплатно на адреза, ще ги зема :))))

Ама колко по-вкусно си е като са краднати :)
цитирай
3. eien - Така е, бафа, и шамар да е,
03.03.2010 13:18
безплатен да е.
цитирай
4. mamas - Честит празник!
03.03.2010 13:29
Има и хубави неща в България. Вярвам, че ги споделяш с твоите японски приятели :)
цитирай
5. eien - Мамас, уча ги на български изрази, а като съм в настроение им разказвам за нашенски
03.03.2010 13:37
тарикатлъци, ама не ми вярват и умират от смях. Намират ме забавна. А на мен ми се плаче.
Поздрави.
цитирай
6. iliada - Привет българче отделено от Родината!:)
03.03.2010 16:26
Усещам ,че тя е в сърцето ти ,а днес има празник !
Днес и ти скъпа приятелко имаш такъв !Забрави за малко нашето мислене ,но се повесели ,ако ти е възможно по нашенски!Навярно пак ще те намерят за забавна ,но нали от това ще им бъде и на тях по- весело!:)
Утре пак ще я мислим ,но днес е празник !
Прегръщам те с обич
цитирай
7. dorichela - Не ги искат, защото хората нямат ...
03.03.2010 17:14
Не ги искат, защото хората нямат нужда от тях..... може да им трябват 2-3 консерви за момента. Не са с нашия манталитет да трупат "за черни дни". Взимат толкова, от колкото се нуждаят. Другото им е излишно...
цитирай
8. divna8 - Честит празник, до далечна Япония,... на една българка...! :):):)
03.03.2010 17:15
Радвам се на всеки твой постинг, научавам интересни неща за бита и поведението на японците. Продължавай да разказваш, интересно и вълнуващо е...
Поздрави от Родината! :):):)
цитирай
9. gorivo - Е ТАКА Е ...
03.03.2010 19:17
Ние , сме си ние....като нас няма , дай ни нас далаверката и там където има промоция...ама никой не се и замисля , че може да ни излезе соелничко :):):) А те япнците сигурно , точно така мислят , че като му трябва един буркан , защо да взема цял кашон , даже и безплатен , какво ще го прави , а и не съм сигурен , но те доматите , май неприсъстват много в тяхната кухня :):):)
Усмивки от България и по специално , от Русе :):):)
цитирай
10. elpidaa - разбирам за какво говориш. . . . . . ...
03.03.2010 21:48
разбирам за какво говориш.
.....
преди време имах на гости един японец, запознахме се покрай сайта, който бях направила за Боженци, той е почитател (голям) на българска музика. дойде в България, купи си 2 гайди и везана риза, посети много концерти и заведения с фолклорна музика, направи няколко филма.
...и разбира се се научи да казва няколко неща на български :)

поздрави, eien :)
цитирай
11. giorodafa - РАДВАМ СЕ ЧЕ СИ МЕ ПРОЧЕЛА ОТ ЯПОНИЯ
04.03.2010 06:02
ХАРЕСВА МИ ИЗКАЗА ТИ.А ЯПОНЦИТЕ РАЗСЪЖДАВАТ ЖЕЛЕЗНО-ДА НС СЕ СЪМНЯВАМЕ В РАЗСЪДЪКА ИМ,КАКТО И ДА НЕ СЛАГАМЕ БЪЛГАРИТЕ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ-ПРЕКАЛЕНО МАТЕМАТИЧЕСКИ Е ЗА ПИШЕЩ ЧОВЕК :)
цитирай
12. eien - giorodafa, не слагам българите под общ знаменател, а
04.03.2010 06:13
една черта от манталитета ни, за която имам спомени от детските ми години на мъкненето на торбите със зеленчуци от софийския пазар "Георги Кирков" за правене на зимнина /мои съседи, мъж и жена, пълнеха по 500 буркана с корнишони и още по 500 с домати и се вайкаха, че на пазара нямало силицил?!/, презапасяването с храна за дни наред, което и сега продължава и много от приятелките ми хвърлят храна и в тези времена, стремежа и лакомията за още и още, почти винаги в ненужни количества, за каквото и да е, но да е без пари...тези неща бяха в основата на моето спонтанно възклицание.
цитирай
13. анонимен - eien, японците са сравнително млад ...
04.03.2010 06:51
eien, японците са сравнително млад народ, даже гиганстко наводнение не са преживели като хората, та какво остава за нещо като ледников период. Живеещите около Черно и Бяло море са стари кримки и от опит знаят, че от имане глава не боли, боли от нямане.
цитирай
14. eien - Каквото нямане и глад е имало в Япония, драги анонимен,
04.03.2010 06:57
по нашите земи не е имало. Спрещ на пътя, па обрулиш една петровка, някоя зарзала или череша, все някъде вратите ще ти отворят и ще те нахранят с домашна питка...

"...от имане глава не боли, боли от нямане". Най-вече е сладко да имаш в индустриални количества и да е харизано или откраднато", така е по нашенските земи.
цитирай
15. анонимен - eien, глад от 2, 3, че и 10 години не е ...
04.03.2010 07:03
eien, глад от 2,3, че и 10 години не е никакъв глад. Глад е, когато няколко поколения поред гладуват.
цитирай
16. giorodafa - EIEN
04.03.2010 07:33
НЕ ЗНАМ КОЛКО ГОДИШНА СИ.АЗ УТРЕ СТАВАМ НА 51.ТОВА ВРЕМЕ СЪЩО ГО ПОМНЯ.КАКТО ПОМНЯ,ЧЕ ПРЕДИ ОКПЛО 25 ГОДИНИ ВИДЯХ НА НАШЕТО СИ МОРЕ КАК ГРУПА ХОРА СЕ НАХРАНИХА,ПОСЛЕ СЪБРАХА ТРОХИТЕ ОТ МАСАТА В ШЕПА И СЪЩО ИЗКОНСУМИРАХА.ОСТАНАХ ВТРЕЩЕН,НО СКОРО ВСИЧКО МИ СЕ ИЗЯСНИ.
БЯХА ЛЕНИНГРАДЧАНИ ПРЕЖИВЕЛИ 900 ДНИ БЛОКАДА.
А МОЖЕ БИ ЯПОНЦИТЕ СА ЗАБРАВИЛИ ГЛАДНИТЕ ГОДИНИ,ЗАТОВА ТОЛКОВА СЕ ЧУДЯТ НА ВЪПРОСА ТИ.
А СПОРЕД МЕН ДОРИ СВЕТОВНА КРИЗА НЯМА.
ПРОСТО НЕ РАЗХОДВАМЕ ПРАВИЛНО РЕСУРСИТЕ! :)
цитирай
17. giorodafa - А ЩО СЕ ОТНАСЯ...
04.03.2010 07:40
ДО ТОВА ДА Е ПО-ЕФТИНО ИМА МАКСИМА.НЕ ДЪРЖИМ НА ЦЕНАТА-ГЛЕДАМЕ ДА Е БЕЗ ПАРИ,НО САМО БЪЛГАРСКО КАЧЕСТВО Е ТОВА?
АМИ ПРЕПУСКАЩИТЕ АМЕРИКАНЦИ И ЕВРОПЕЙЦИ В МАГАЗИНИТЕ СЛЕД НАМАЛЕНИЕ,ГОТОВИ ДА ПРЕГАЗЯТ БЛИЖНИЯ СИ!
АМИ ПЪТУВАЩИТЕ ПРЕЗ ЛАМАНША БРИТИ ОТИВАЩИ НА ПАЗАР ВЪВ ОМРАЗНА ФРАНЦИЯ!
НЕКА ДА НЕ СИ ПОСИПВАМЕ ГЛАВИТЕ С ПЕПЕЛ,ПОНЕ НЕ И НА ТРЕТИ МАРТ!
цитирай
18. veselinvalev - Чубрица
04.03.2010 12:10
Хората, които аз познавах в детството си, роднините ми, приятелите ми, съседите ни в града, и тези в селото на дядо и баба, никой от тях не би си и помислил да вземе нещо чуждо. Нас ни възпитаваха, че вземането на дори най-дребно чуждо нещо (игла да речем) е престъпление. Ако на някой му излезеше име, че "пипа", то той беше презрян от цялата общност и никой вече не говореше с него. (Помня един такъв случай.) Мисля си, че "комунистическия" модел на безсобственост и налаганата от него представа, че всичко е общо, и от това "общото" може да "щипе" всеки, (стига да не го хванат), направи (по съветски модел) една част от иначе крайно моралните, почтени и честени българи безбожни крадци и престъпници. За циганите не говоря. (Според един от героите на Цани Гинчев в "Зиналата стена" те са най-отвратителното и престъпно племе на този свят. )
В детството си аз виждах само човечност, помагане и подпомагане на другия. Всеки щеше да ти даде нещо - чубрица или домати, ако по някакви причини се е случило да останеш без него. И щеше да го направи без да му искаш, само като види, че нямаш, а той има повече. Но никога кражби и престъпления. На село не само че не се заключваха вратите. Те нямаха въобще ключалки. Това е моята истина, която помня.
цитирай
19. compassion - Тук никой не взема нищо безплатно
04.03.2010 14:28
значи нещо не е наред, щом е безплатно.
Аз лично го изпитах на гърба си.
Преди няколко години, като вид промоция в Ротердам предложих безплатно услуги като психо- и APS (обезболяваща) терапия. Така се провалих. След време в друг град успях с новооткритата си практика като определих доста висока цена за услугите си. Холандци, какво да ги правиш, не разбират от българско добросърдечие и гостоприемство. А в Япония явно консумират на дребно, а големите ресторанти си имат доверени доставчици... такива ми ти работи. Свят, шарен и хора всякакви.....
цитирай
20. breeze - Даа, толкова работа пред нас, а ние се чудим откъде да започнем.
04.03.2010 16:23
Знаеш ли, ако бяха малко по-малко проблемите, щяхме да очудим света нали?
Някой ни създава умишлено проблеми, само така е.:)
цитирай
21. giorodafa - ПОНЕЖЕ...
05.03.2010 07:14
СТАНА ДУМА ЗА ПИПАНЕТО В КАВИЧКИ ДА КАЖА И АЗ НЕЩО.НЕ СМЯТАМ ЧЕ "КОМУНИЗЪМА" Е ВИНОВЕН ЗА НЕЩО.ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ СЕМЕЙНОТО ВЪЗПИТАНИЕ.
ТАТКО ЛЕКА МУ ПРЪСТ ОТИВАЛ ЗА ПЪРВИ ДЕН НА РАБОТА ПРИ СЪСЕД БЪЧВАР КАТО ЧИРАК НА 17 ГОДИНИ В ДАЛЕЧНАТА 1950 ГОДИНА,ДЯДО БОГ ДА ГО ПРОСТИ МУ ДАЛ СЛЕДНИЯ СЪВЕТ:
-сИНЕ,КАТО СВЪРШИТЕ ДНЕС РАБОТА,ЩЕ ТЕ ОСТАВЯТ ДА ПОМЕТЕШ ТАЛАША.НА ПОДА ЩЕ НАМЕРИШ ДРЕБНИ МОНЕТИ.ДА НЕ СИ ПОСМЯЛ ДА ГИ ВЗЕМЕШ!ПРОБВАТ ТЕ ДАЛИ СИ ЧЕСТЕН!
ЕТО ТАКЪВ СЪВЕТ МУ ДАЛ ДЯДО МИ ГЕОРГИ,ЧИЕТО ИМЕ НОСЯ.И НИКАКВИ МАН РЕСУРСИ И СВ-ТА Е НЯМАЛО.И НИКАКЪВ КОМУНИЗЪМ И ТИНТИРИ-МИНТИРИ НЕ ПРЕЧЕХА ТАКА ДА НИ ВЪЗПИТАВАТ.ТАКА СЪМ ВЪЗПИТАЛ И СИНОВЕТЕ СИ.
ЗАЩОТО БОЖИЯТА ЗАПОВЕД:-НЕ КРАДИ!!!! СИ СЪЩЕСТВУВА ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ И НЕКА БОГ ДА СЪДИ ТЕЗИ,КОИТО КРАДЪТ.А.АКО ТОЗИ КОЙТО Е ОТКРАДНАЛ ЧУБРИЦАТА Е БИЛ ТОЛКОВА ГЛАДЕН,КОЛКОТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ГЛАДЕН ЧОВЕК-ПРОСТЕТЕ МУ НАЙ-ВЕЛИКОДУШНО ОТ ДАЛЕЧНА ЯПОНИЯ! :)
цитирай
22. eien - giorodafa, не оспорвам написанато за една от десетте Божий заповеди, да не се краде
05.03.2010 08:06
За половин бурканче чубрица обаче не може да се нанася по най-безобразен начин щети и след това да си прекарваш времето седмици наред в търсене на начини с много нерви и главоболия да бъдат те донякаде само отстранени, четете моля, "варварски разбиха"!
Едно си казах: Господ да ги съди!
Не пиша, че съм с непрощитетелен характер, но понякога си мисля, дали тази постапенно и сигурно наслояваща се апатия в честните хора, липсата на адекватна реакция /кому да се оплачеш и кой да ти помогне/ и свиване от страна на потърпевшия, не дава повече нахалство, дързост и свободия в крадците?
Това дядо Ви Георги нямаше да нарече тинтири-минтири.
И още нещо настрана от текста: Чак в Япония дойдоха две "екскурзиантки-джебчийки", хванаха ги с около 50-те откраднати долара и...в затвора. Това е. Има действащи закони! А за мен..срама.
цитирай
23. veselinvalev - giorodafa
05.03.2010 08:08
Хубави неща си написал за възпитанието, приятелю. Ама има още една божа заповед: "Не пиши с главни букви из блога!" На нея май твоите синове не са успели да те научат. Е, никой не е съвършен.
цитирай
24. veselinvalev - eien
05.03.2010 08:41
eien написа:
За половин бурканче чубрица обаче не може да се нанася по най-безобразен начин щети и след това търсене на начини с много нерви и главоболия да бъдат отстранени, четете моля, "варварски разбиха"!
Едно си казах: Господ да ги съди!
Не пиша, че съм с непрощитетелен характер, но понякога си мисля, дали тази постапенно и сигурно наслояваща се апатия, липса на адекватна реакция /кому да се оплачеш и кой да ти помогне/ и свиване от страна на потърпевшия, не дава повече нахалство, дързост и свободия в крадците? Това дядо Ви Георги нямаше да нарече тинтири-минтири.
И още нещо настарна от текста: Чак в Япония дойдоха две "екскурзиантки-джебчийки", хванаха ги с около 50 долара и...в затвора. Срамно. Но това е. Има действащи закони!


Абсолютно сте права, eien. Трябва да има закон не само на книга, а реално прилаган закон и адекватно наказание за престъпващите закона. Това няма в България. И всичи го виждат. Мои приятели, които ходиха на почивка в Турция, ми казаха, че там било забранено да се влиза в гората. Как да ти хрумне да сечеш гора, като ти нямаш право да влизаш в нея. Закон. А тук като тръгна от Веселиново до Ямбол (растоянието от табела до табела е 3 км) ще срещна поне пет цигански каруци пълни с изсечени дърва, и още поне десет циганина с велосипеди натоварени с изсечени дърва. Кажи-речи половината мъжко циганско на население на Ямбол ходи с брадви и сече де какво му попадне. Не е метафора. Абсоютна реалност е. Гадна реалност. Безнаказана, нагла, сечаща. След нея всичко е грозни стърчащи пънове, насред обезлесени полета. Там където от хилядолетия е било гори. И никой не може да спре тази сечаща циганска паплач, на която, забележете, държавата отпуска безплатно дърва за горене, които те, разбира се, веднага продават.
И разликата между България и Япония е точно тази. В Япония има адекватни закони, които се спазват. В България има бръщолевения на политици по телевизията. И кервани с цигански каруци по пътищата ни натоварени с крадени изсечени дървета. Необезпокоявани от никой представител на закона.
И не прощавайте на никой, който ви е откраднал чубрицата, Ейен. Тя е подправка, не е за нахранване. Никой в България не краде, защото е гладен. В България крадат тези, който са алчи за чуждото. А когато не могат да го вземат - ще го натрошат. От злоба и проклетия. И от безнаказаност.
цитирай
25. eien - Веско, в отговор на написаното и обзелата ме тиха ярост, ще добавя и още нещо, което страхотно ме впечатли: поне в 4-5 постинга прочетох
05.03.2010 09:18
дали или не, Първанов бил милиардер. Коментарите са толкова плоски...
Какво значение има в случая "милиардер"? Първанов е глава на страната, пример. Дали са 10 откраднатите лева или 1 милиард, все е същото. Важното е, има ли я кражбата или не? Остава ли тя безнаказана, или не. И ако отговорът е "да, има я"! и той не се свени да търси вина в изнеслия грозната новина, да се стреми към разплата, как да търсим сметка и от кого за масовите сечища, за опустошаването на красивата ни природа, за простотията, която се възцарява наред, за вандалските кражби, при които хайдуците не се спират да оставят след взлома си непоправими щети, за циганите и тяхното безочие, за убийството на професора по история, за ужаса и страха да пуснеш детето си вечер само на улицата ....как да остана бездушна и да следвам съвета, че е Трети март и да забравя ...какво по-точно от изброеното да забравя, като и други мисли и спомени, тъжни факти от действителността ни не ми дават спокойствие.
цитирай
26. veselinvalev - eien
05.03.2010 09:57
Оттам идва проблемът на "тихата ни ярост". Защото нас тук в България ни заставят тя да си остане в нас "тиха", за сметка на душевното ни равновесие и естественото ни чувство за справедливост. Яростта ни няма право да стане "шумна", да бъде обществено достояние. И този проблем идва и от държавния ни глава, от "еманацията на нацията ни", нейното лице пред нас и пред света. Не стига че, държавата му дава милиони за да може да си върши работата за която се е кандидатирал и е спечелил избори за да стане президент, ами той откраднал на всичкото отгоре и милиарди от тази държава, от всички нас. И затова нямаме нито една магистрала довършена. Ами как да има. Парите за една от отсечките - от Карнобат до Стара Загора, да речем, са откраднати от него - от държавния ни глава. И са в негови швейцарски или каквито и да са там чужди банки и имоти по целия свят. Не са вложени в наши пътища. Затова и пътят ни към едно нормално общество е просто задънена улица, водеща единствено до престъпността. Оглавена от държавния ни глава. Престъпността, която ще накаже и онзи "смахнат", имал "глупоста" да изрече истината за гнева си на глас, превърнал "тихия" си гняв в "шумен", публичен гняв. За това писах и аз в постинга си "Това ли е свободата?". И все пак имам удовлетворението, че много хора ме разбраха и подкрепиха. В България честните хора са мнозинство, само че са управлявани от кастата на крадците и престъпниците. Това е истината. И съм ти благодарен, че ти я назова. Поклон и чест!
цитирай
27. plamender - Eien,
05.03.2010 11:06
Nice to have you back!
цитирай
28. elpidaa - народо-психология, индивидуа...
05.03.2010 19:41
народо-психология, индивидуализъм свободно интегриран към колективизъм, колективизъм, който не надхвърля границите на индивидуализма и синхрон между двете без да се натрапва все пак контрола и влиянието на едното от тях, възпитание в и от дома, културата, обществото, тази съвкупност за мен е определяща.
различни сме, различни са...

поздрави! :)
цитирай
29. bovari - Струва ми се, че всичк оважно по темата е казано...
05.03.2010 20:00
остава само един по-различен поглед.
Аз бих се обадила и приела кашона, но не без пари, не, ще намеря начин да не е безплатно, може да занеса туршия кисели краставички, по специална рецепта:)) Любопитно е да опиташ толкова нестандартно рекламирани обелени домати:)) Ами ако се окаже, че са най-вкусните и ...последните чисти еко -домати:)))
Поздрави!
цитирай
30. bizcocho - Напълно те разбирам, еиен! Късм...
05.03.2010 22:08
Напълно те разбирам, еиен! Късметлийка си, че сте малко българите... Преди 2 години научих, че наблизо до града , в който живея има затвор/ може би на 50-тина километра/. Не ми бе приятно да науча, че "съдържанието" му е почти българско... В това, че някой ще ти го подари - лошо няма. На чужденците/а ние сме чужденци/ често местните подаряват. Купуват безразборно и без да ползват покупките в един момент ги разчистват. Имам доста приятели от местното население и неведнъж са ме питали"Няма ли на кой да го дадеш?" Аз просто всичко си имам, но познавам и хора в по-лошо положение и съм взимала някои неща. Но е отвратително, когато такива хора ти разкажат, че твои сънародници са ограбили някого...
И тъй като прочетох някъде из коментариите, за направена връзка на публикация и дата - един свят празник не ни дава правото да си затворим очите пред истината, нали? Затварянето на очите си е чиста лъжа. Лъжата не прави празника по-свят! Нито истината го опорочава!
Поздрави, мило момиче!
цитирай
31. giorodafa - до веселин андреев
07.03.2010 20:16
АЗ СЪМ СИ ТАКЪВ.НЕ СЪМ СЪВЪРШЕН,НО И НЕ РОБУВАМ НА ПРАВИЛА.ПИША С ГЛАВНИ БУКВИ ЗАЩОТО ВСИЧКИ БУКВИ ЗА МЕНЕ СА ВАЖНИ.
И 2.ПО ДОБРЕ СЕ ВИЖДА КАКВО СЪМ НАПИСАЛ ДОРИ ОТ ХОРА В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ. :)
цитирай
32. eien - Уважаеми, giorodafa
08.03.2010 02:54
В блога се появяват и текстове /отвреме-навреме/ написани така:
Аз СъМ сИ тАкАвА аНе кАтО жОрО.

За тази авторка също всички букви са важни, но запетаи и правила - не! Тя не иска да е роб като Вас и си е избрала тази форма за доказателство.
Послеслов: Веселин Андреев, авторът на "Партизански песни" се самоуби през 1991 г. Нали нямате предвид него?
цитирай
33. veselinvalev - giorodafa
08.03.2010 09:37
giorodafa написа:
до веселин андреев
АЗ СЪМ СИ ТАКЪВ.НЕ СЪМ СЪВЪРШЕН,НО И НЕ РОБУВАМ НА ПРАВИЛА.ПИША С ГЛАВНИ БУКВИ ЗАЩОТО ВСИЧКИ БУКВИ ЗА МЕНЕ СА ВАЖНИ.
И 2.ПО ДОБРЕ СЕ ВИЖДА КАКВО СЪМ НАПИСАЛ ДОРИ ОТ ХОРА В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ. :)


Ако всички части на вашето тяло са важни за вас (което е напълно нормално), това означава ли, че трябва да тръгнете гол, та всичките ви удове да се виждат добре от всички? Включително и от тези на които зрението е отслабнало? Но този ми въпрос, разбира се, е риторичен.
В блоговото и чат общуването има една общо приета "естетика на полиграфия". За тази естетика писането само с главни букви е "чалга". Че не сте успели да разберете това, говори за вашето ниво на интелигентност и естетика. Недобре. Също недобре говори за вас и вашето домашно възпитание дадения още по-горе пример от вас за съветите на дядо ви към баща ви, - нещо, което аз ви спестих в предния си коментар. Сега ще го кажа. Дядо ви не е учил баща ви на честност. Той го е учил на шмекерлък, на тарикатлък. Ако дядо ви беше научил баща ви на честност, нямаше нужда да му казва допълнително какво да направи с намереното в талаша, защото щеше да е сигурен в доброто възпитание и честността на своето дете, което от много невръстно би трябвалво добре да знае и спазва правилото, че намереното чуждо се връща на собственика. Но явно не е бил напълно сигурен в доброто възпитание на сина си и неговата честност, та му дал допълнителни инструкции за находките в талаша.
А за това, че сте ме нарекли Веселин Андреев съм ви благодарен. Андрей е хубаво име. Идва от старогръцкото "андрос", и означава "мъж".
Успех в чалгата ви желая, giorodafa. И в шмекерлъка. Очевидно там е амплоато ви.
Веселин Вълев
цитирай
34. giorodafa - УВАЖАЕМИ НАБОРЕ Г-Н ВЪЛЕВ
08.03.2010 17:54
НЕ БИХ СИ ПОЗВОЛИЛ ДА ОБИДЯ ЧОВЕК,АКО НЕ ГО ПОЗНАВАМ,А ВИЕ ГО НАПРАВИХТЕ.СИГУРНО ДОБРЕ ПОЗНАВАТЕ И ДЯДО И ТАТКАО КОИТО МЕ ЧАКАТ ДА ИДА ПРИ ТЯХ В ОБЩИЯ СЕМЕЕН ГРОБ.ИНТЕРЕСНО ЗАЩО СТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА МОИТЕ СТИХОВЕ ЩОМ СТЕ УВЕРЕН ЧЕ ЧАЛГАТА Е МОЕТО АМПЛОА.
НЕНАВИЖДАМ ПЕДАНТИТЕ,КОИТО СЛАГАТ УДАРЕНИЕТО НА ФОРМАТА,А НЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО.ОЧЕВИДНО АКО РАДКА ПИРАТКА БЕШЕ ИЗПЯТА ОТ ЛИЛИ ИВАНОВА ЗА ВАС НЯМАШЕ ДА Е ЧАЛГА.А КОЙТО Е ИЗМИСЛИЛ ПРАВИЛАТА ДА НЕ СЕ ПИШЕ С ГЛАВНИ БУКВИ В ЧАТА-НЯМАМ ЧЕСТТА ДА ГО ПОЗНАВАМ.ОСТАВАЙКИ ВЕРЕН НА МНЕНИЕТО СИ ЧЕ СЪДЪРЖАНИЕТО Е ПО-ВАЖНО ОТ ОПАКОВКАТА-НАЧИНАЕЩ БЕЗПРОСВЕТЕН ВАШ БЛОГЪР GIORODAFA-БИВШ ПРОСТ ВОЕНЕН :)
цитирай
35. giorodafa - СКЪПА ЕИЕН,
09.03.2010 07:29
eien написа:
В блога се появяват и текстове /отвреме-навреме/ написани така:
Аз СъМ сИ тАкАвА аНе кАтО жОрО.

За тази авторка също всички букви са важни, но запетаи и правила - не! Тя не иска да е роб като Вас и си е избрала тази форма за доказателство.
Послеслов: Веселин Андреев, авторът на "Партизански песни" се самоуби през 1991 г. Нали нямате предвид него?

СКЪПА ЕИЕН,МОЛЯ ДА МИ ПРОСТИТЕ НЕВОЛНИЯ ЛАПСУС.МОЖЕ БИ Е ОТ ПРЕКАЛЕНОТО ЧЕТЕНЕ НА СТИХОВЕ,НО АКО Е ГАРГА ДА Е РОШАВА,А АКО Е ГЕОРГИ,ТО ПОНЕ ДА Е АПОСТОЛОВ.ЦЕЛУВАМ ТЕ МОЕ МИЛО,НО НЕПОЗНАТО,ПОНАЯПОНЧЕНО,БЪЛГАРСКО МОМИЧЕ!
цитирай
36. cornflower - Следпразничен поздрав!
09.03.2010 07:56
Следпразничен поздрав!
цитирай
37. veselinvalev - giorodafa
09.03.2010 14:35
giorodafa написа:
УВАЖАЕМИ НАБОРЕ Г-Н ВЪЛЕВ
НЕ БИХ СИ ПОЗВОЛИЛ ДА ОБИДЯ ЧОВЕК,АКО НЕ ГО ПОЗНАВАМ,А ВИЕ ГО НАПРАВИХТЕ.СИГУРНО ДОБРЕ ПОЗНАВАТЕ И ДЯДО И ТАТКАО КОИТО МЕ ЧАКАТ ДА ИДА ПРИ ТЯХ В ОБЩИЯ СЕМЕЕН ГРОБ.ИНТЕРЕСНО ЗАЩО СТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА МОИТЕ СТИХОВЕ ЩОМ СТЕ УВЕРЕН ЧЕ ЧАЛГАТА Е МОЕТО АМПЛОА.
НЕНАВИЖДАМ ПЕДАНТИТЕ,КОИТО СЛАГАТ УДАРЕНИЕТО НА ФОРМАТА,А НЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО.ОЧЕВИДНО АКО РАДКА ПИРАТКА БЕШЕ ИЗПЯТА ОТ ЛИЛИ ИВАНОВА ЗА ВАС НЯМАШЕ ДА Е ЧАЛГА.А КОЙТО Е ИЗМИСЛИЛ ПРАВИЛАТА ДА НЕ СЕ ПИШЕ С ГЛАВНИ БУКВИ В ЧАТА-НЯМАМ ЧЕСТТА ДА ГО ПОЗНАВАМ.ОСТАВАЙКИ ВЕРЕН НА МНЕНИЕТО СИ ЧЕ СЪДЪРЖАНИЕТО Е ПО-ВАЖНО ОТ ОПАКОВКАТА-НАЧИНАЕЩ БЕЗПРОСВЕТЕН ВАШ БЛОГЪР GIORODAFA-БИВШ ПРОСТ ВОЕНЕН :)


Може и да не го съзнавате, г-н giorodafa, но като пишете само с главни букви, вие проявявате неуважение към хората с които общувате в интернет. Също така обиждате учителите си, които са се грижили за вашето образование. Правилата на писане в блогово и във всякакво интернет пространство по нищо не се различават от тези на които са ви учили в училище. А там не са ви учили да пишете само с главни букви. Това, че сте бивш военен, никак не ви дава право да се държите граматически невменяемо. Спазването на граматичските правила е не само част от културата на отделния човек, то е част от културата на нацията ни. Неспазвайки правилата на писане вие унижаватe всички българи, които полагат усилия и се стремят да ги спазват. Това е като минаване на червен светофар, но вие не го осъзнавате. Все едно тези хора, които спират при червен светофар, вие да ги наричате педанти, и да ги ненавиждате. Ваше право са си вашите ненавиждания. Включително граматичните и светофарните. Аз повече няма какво да ви кажа по този повод. А гласувах за блога ви, защото видях, че се опитвате да пишете стихове. Да изразите себе си художествено. И реших да ви насърча гласувайки за вашия блог, но повече, обещавам ви, няма да го посетя никога, защото виждам, че вие нямате желание да промените граматическата си невменяемост. Не знам, може да ви е и заболяване. Така че, живейте си с него, със заболяването си. Аз няма да ви преча.
Благодаря ви че, този път се обърнахте към мен с истинската ми фамилия. Очевидно нещо ви е накарало да го направите. Нещо истинско.
цитирай
38. gerganasp - какви са тези спорове?
09.03.2010 21:20
никой, не се сети да честити 8-ми март, на това прекрасно българско момиче.
Честит Празник, макар и на патерица!
Как се празнува там?
цитирай
39. shaffi - поздрав и от мен..
10.03.2010 08:53
поздрави на японците и нека се чудят още, как има и и по-готини хора от тях ,като нас българите, ..с усмивка ти пожелам лека нощ..май в този час хората вече са в леглата си или пък кипи нощен живот?!!!!!!!!!!
цитирай
40. eien - Кипи, кипи, шаффи!
10.03.2010 09:37
Аз съм в една тиха и спокойна уличка зад най-оживената в Токио, в квартала на живота Роппонги, където младите хора са в клубовете и дискотеките до зори. Рядко съм виждала изцепки, въпреки че кварталът е пълен с чужденци.
На моята улица и кооперацийка кражба никога не е имало. Ексцесии - също.
цитирай
41. razkazvachka - Добро утро
10.03.2010 09:42
... ние тука си правим асоциации и се вихри спор, а може пък това да е било кодирано съобщение - покана за празник...

Безплатното е подозрително за света на капитала, защото винаги се оказва по-скъпо, отколкото може да си го позволят. Нещата, които не се купуват с пари изискват равностойна отплата, а катеричката, завъртяна във въртележката за правене на парички, няма време, няма сили, няма нищо друго - да предложи.

цитирай
42. mikino - Янония, Япония....
10.03.2010 16:59
Обичам тази държава, особено японския английски...
Маку Донаруту - що е то, в случай, че е произнесено като скоропоговорка?
цитирай
43. eien - mikino-san, така е с чуждите имена, но за да сме точни, ето как е на японски:
10.03.2010 17:50
макудонарудо.
Поздрави, Ейен.
цитирай
44. ufff - )
03.04.2010 11:03
Мда, веселичко!
)
цитирай
45. solinvictus - хехе
19.04.2010 14:37
консерви от домати.поне да бяха пържоли!Не знам аз съм се срещал само с един жив япониц и сме си говорили ,странни съждения имаше де !хехе
преди врем четох една книга за втората световна и не съм впечатлен от "чипа"им!
Поставени в други условия се разгащват ,хехе
ние сме друга раса!
цитирай
46. eien - Кои ние, кой те впечатлява,солинвиктусе/
20.04.2010 04:28
Я, влез и прочети коментарите в днешния постинг на мамка му "Разкриха бъдещото и донесоха снимки оттам". Ей такива "неразгащени" съждения пък, аз не съм чула от нито един японец, а за разлика от Вас, съм срещала и разговаряла с не един "жив".
Наистина "хехе"!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2777989
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736