Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2009 07:57 - Да си пациент в токийската “ БЪРЗА ПОМОЩ”
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 94177 Коментари: 116 Гласове:
75


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Работя си аз в японската столица и се боря индивидуално с икономическата криза. Животът в прекрасния Токио ежедневно ме глези с тонове от любимия ми швейцарски шоколад, но...отвреме-навреме поглъщам и по някоя намокрена коричка стар хляб и се радвам и на нея. Последната едва преглътнах преди броени дни:

         ...да направиш успешна презентация пред един от най-големите босове на “Голдмън Сакс” сигурно е нелека задача. Може и корем да те присвие. Такова обяснение, предполагам, си е дал сина ми, когато усетил някакъв дискомфорт и странна тежест в корема веднага след последвалите овации на колегите му.

         И двамата знаем, че японските лекари не са толкова добри диагностици като българските им колеги /някой ще да ми го е внушил, а аз пък на него/, та избягваме контактите с тях, като се доверяваме на изпечени рецепти като: здравословно хранене, ежедневен крос и спорт, здрав сън, разходки след вечеря, чист въздух сред природата....всичко това обаче “следваме” теоретично и по-рядко или почти никога практически. Иначе ежедневието ни е завъртяло яко и спим по 4-5 часа, храним се често с каквото ни попадне, пушачите и задимени помещения не ни пречат особено, спортуваме, колкото да се разпишем или когато няма интересен филм, книга, барбекю с приятели, културно събитие.

         ...Усещайки, че нещо не е наред, през късния следобед момчето отива при лекаря на компанията. Следва моментална снимка и бързи изследвания. Той изразява опасения за “апандесит или нещо такова” и го изпраща в близката “Бърза помощ”, от където ми се обадиха да отида, тъй като белите кръвни телца са с пъти завишени, открили са “нещо”, което трябва да бъде отстранено по оперативен път веднага и аз трябва да съм преди и след операцията там. Оффффффффффф...

         Изразих по-горе съмнение, че японските лекари не са толкова добри специалисти и компетентни диагностици като нашите, но сериозността, загрижеността, експедитивността и изключителните грижи, които последваха за спасяването на един човешки живот /хмммм, до там се стигна, като видях отстраненото от него онова парче месо голямо колкото една длан/, компенсираха слуховете и празните приказки за несъстоятелността  и слабостите на японската здравна система, медицинско образование и бърза помощ.

         Настаниха го в самостоятелна стая. Пред вратата:компютър на стойка, на която отбелязаха всичките резултати от изследванията. Медицинско лице вкарваше на всеки 30 минути промяната в състоянието. Температурата и някои “данни” взимаха с вид “лепенки” за броени секунди. Попитаха даже дали ще има нужда от преводач на български език.
    Президентът на болницата, виден преподавател в елитния Токио юнивърсити, завършил и преподавал и в Щатите, минава на визитация със своя преносим лап-топ, записва предварително обобщените данни, сверява назначеното лечение, проследява хода на възстановяване и сътоянието на всеки пациент по отделно. Преди и след визитация, всички 11 лекари /преброих ги и ги снимах/, които го придружават, заседават. За всеки пациент отделят немалко време.

         Опериращият лекар НЯМА ПРАВО в първите 2 дни да си ходи в къщи, докато състоянието на пациента не е задоволително. В “нашия случай” той “живееше” на същия етаж в продължение на четири дни, поради сложността на операцията, а следващите три дни прекарваше в болницата между 12 и 16 часа.

         Моето момче получи едно малко видео-TV /около 35 см/, лекичко и кокетно на “Сони”, с което можеше да позалъгва дългото лежане с филми /нали сме холерици, не сме свикнали на толкова време прекарване на легло/,  да влиза в “конферентна връзка”, ако желае, да следи “борсите”.......и тук... се запитах...какво ли следи на екрана един пациент ако е с професия на лекар – гинеколог /шегувам се!/.

         Прякият му шеф, колегите от неговия отбор, доволни, че за последното тримесечие в тази световна банкова криза, тяхната банка е на плюс, вицепрезидентът, “мозъкът” по рисковите операции....оффф, кой беше още...всички те се обадиха и пожелаха бързо възстановяване! Последваха визити.

         Пред стаята, в която лежеше, имаше огромна стъклена стена с компютри, които са свързани с онези, поставените пред вратите на помощенията на всеки пациент. Състоянието се следи непрекъснато и оттам. Всеки етаж е разделен на три, с три обособени “централни остъклени помещения”. На стъклата - ясно изписани табели: “Моля, не носете бонбони, цветя, пари или каквито и да са подаръци за НИКОГО от персонала. Не приемаме!”

         На етажите има обособено помещение с огромен телевизор, столове и пейки, малка библиотека с книги, ребуси, списания и манга, както и малък магазин, така нар. “кънвиниънт”, тоест магазин за удобство, в което персоналът, пациентите или близките им могат да купят неща, от които имат нужда. До библиотеката видях голяма осветена поставка с листовки и реклами на продукти, които се продават без рецепти в дрогериите. Имаше и широка гама от фармацефтични и прочие продукти като овлажняващи кърпички, дезинфикциозни течности за ръце с ухание на грейпфрут или лимон, лосиони за лице, кремове-мостри, шишенца с пяна за дълбоко почистване на лицето без спирт и алкохол, витамини в опаковка по 4 таблетки, чехли за еднократно ползване...не видях никой да си вземе за ползване или защо пък не “за в къщи”.

         Посещенията са разрешени. Денонощно. На централната информация даваш името си, етажа и номера на стаята. Получаваш табелка, на която пише “посетител” и я закачваш на ревера.

         Тихо и спокойно е. Като в санаториум. Жените, които дезинфекцират помещенията и коридорите, правят това на всеки четири часа /общо шест пъти в денонощието/, включително и вратите, парапетите, дръжките на вратите, бутоните на асансорите. Някои от тях бяха много миловидни. Разбрах, че са студентки и бъдещи лекарки и здравни работници, които припечелват от така нар. “арбайто”. Вършат всичко това старателно, внимателно и добросъвестно. Не пропускат никого от минаващите с усмивка и дълбок поклон. Изчислих, че на ден се покланят около 200 пъти. Някои и повече.

         И докато момчето се възстановяваше, а на мен хич не ми бе до никакви шоколади, било то швейцарски или белгийски, акциите на китайската “CFSG”, които препоръчах във форума неотдавна, му донесоха една много приятна изненада. Последва и изписване.

         А аз…амиииии, аз се  запътих към “Мидтаун” благодарейки на Бога за бързото възстановяване на момчето ми, за златните ръце на японския хирург, за онези работливи “пчелички” в токийската “Бърза помощ”, за безупречно действащата здравна ситема, за близките ми, които будуваха редом с мен дни наред… а в главата ми онази брилянтна мисъл за 4-те основни група храни: млечен шоколад, черен шоколад, бял шоколад и шоколад аеро.”
    Вашата щастлива Ейен.

 



Тагове:   бърза помощ,


Гласувай:
75



1. turboi4 - Това звучи като утопия от научно...
14.07.2009 08:04
Това звучи като утопия от научно-фантастичен роман, поне на фона на нашите, а защо не и на европейските условия изобщо!
Да е живо и здраво синчето :)
цитирай
2. an200 - Слава Богу!)
14.07.2009 08:04
Това ,което разказваш за мед.обслужване, е на светлинни години от българското...
Важното е, че момчето ти е добре!)Поздрави!
цитирай
3. injir - Влезли сте в бъдещето! Някъде по ...
14.07.2009 08:06
Влезли сте в бъдещето! Някъде по света то вече е факт.
цитирай
4. eien - Дааа, в такива моменти наистина се замисляме, че от здравето по-важно НЯМА!
14.07.2009 08:31
Така ли мислят обаче и нашите горестоящи, министри, някои лекари...
Благодаря Ви за пожеланията за здраве. Да ви се връща!
цитирай
5. анонимен - ?
14.07.2009 08:33
Преди 11 години имах удоволствието да живея в Япония, макар и за кратко. Мечтая поне още веднъж да мога да отида там дори и за ден.

Горещо препоръчвам на всеки, който си е надмогнал харча, да се посети Япония. И ако има възможност да избира, нека го направи в края на март или началото на април, по време на фестивала "hanami (cherry blossom viewing)". Преживяването е незабравимо и емоцията си струва. Особено за туристи търсещи нещо ново и вълнуващо.

Независимо от "патос-а" и личното ми отношение, зная много добре, че не е никак лесно да си "редови японец в Япония" (същото важи и за чужденците, които си вадят хляба там!), но си признавам, че мъничко Ви завиждам. Макар и благородно!
цитирай
6. eien - Анонимен5 и последвалите го..
14.07.2009 08:40
В предишен постинг каня един пишещ в блога да ми гостува за седмица, като си плати транспортните разноски. У дома ще бъде непретенциозно настанен и добре нахранен. Предложението е в сила този и другия месец. Е, уелкъм, както пише на вратата на ресторанта зад софийския ми дом.
цитирай
7. анонимен - vanito
14.07.2009 09:07
Здравеи!!!И аз съм една от тези,които има проблем с здравето на сина си извън СТРАНАТА т.е емигрант,но немога да се довера на други лекари ДОРИ и мислешти по европеиски от нашите....ДАНО СИНА МИ ИМА ДОБРА ОРИС БЕЗ НАМЕСАТА НА ТЕЗИ ЛЕКАРИ,ДОРИ И ПО ДОБРИ ОТ НАШИТЕ/НЕ ИМ СЕ ДОВЕРЯВАМ/.УСПЕШНО ВЪЗТАНОВЯВАНЕ НА СИНА ВИ!!!!!
цитирай
8. lubara - До "японската" ми приятелка.
14.07.2009 09:09
Поздрави от мен на теб и на сина ти ! Заслужавате да сте здрави и щастливи!
цитирай
9. eien - Благодаря, Любара, благодаря приятелю!
14.07.2009 09:15
И това лято ще се разминем с един преход или разходка из планината в приятелска атмосфера - Вие с Вашите приятели, аз - с моите и после....как беше "приятелите на моите приятели са и твои приятели"...на чаша хубаво вино! Само здраве да е! Хубави летни дни и да пишете за тях в блога, за да ги съпреживявам.
Поздрави!
цитирай
10. eien - До анонимен 7
14.07.2009 09:16
Бог да закриля сина Ви и да Ви даде победа!
Желая здраве и бързо подобрение на състоянието му!
Поздрави!
цитирай
11. анонимен - vanito
14.07.2009 09:26
БЛАГОДАРЯ eien!!!!Дано БОГ е с нас!!!!!!
цитирай
12. anastasiia - Всичко е добре, когато завършва добре...:)
14.07.2009 09:33
Много здраве, купища...пожелавам да има в къщи...:)
И повече преживявания, свързани с усмивка...:)
А това, което прочетох за медицинското обслужване в Япония, меко казано ме впечатли... На светлиииинни години разстояние от нас...
Поздрави..., топли, усмихнати...от мен, Ася...:)
цитирай
13. eien - Ася, привет,слънчево момиче!
14.07.2009 09:40
Препрочетох постинга, който написах от раз за броени минутки и се замислям: какво пречи да имаме същото обслужване и бързо си отговарям- Човечността!
Откривам я във Вашите слънчеви постинги и Ви се радвам.
Поздрави, Ейен.
цитирай
14. iliada - еien!!
14.07.2009 09:52
Един много неприятен повод за да се запознаем отвътре с обслужването в една Токийска болница .
Разбирам ,че всичко лошо е вече зад гърба Ви и двамата със сина си очаквате момента в който той здрав и освежен да се върне към своите сериозни занимания ,а Вие да му се радвате извън чудесната и все пак болнична сграда!
Много добър постинг и ще го покажа на мъжът ми за да се запознае с порядките в едно друго лечебно заведение отстоящо от тук на хиляди километри ,но достътъчно модерно и добро за да му се засвидетелства с възхита необходимото уважение и да се почерпи евентуално опит !
Прегръщам те - перкрасна си !:)
цитирай
15. kapricia - ...
14.07.2009 10:19
Ле-ле, чета и се чудя... Това сериозно ли е или тя ни поднася? После осъзнавам, че е истина. И започвам да завиждам. Най-благородно, разбира се. Обаче вече знам къде бих искала да живея, ако имах избор някакъв.
Поздрави! :о)
цитирай
16. benra - Поздрави!
14.07.2009 10:19
Радвам се, че синът ти вече е добре и му пожелавам да не му се налага повече да му се налага да влиза в болнично заведение, макар като те чета да изпитвам усещането,че това е едно перфектно място.Все се чудя-какво ни пречи, какво ни липсва, какво не ни достига, че все не успяваме...Уж все се хвалим как имаме мозъци, специалисти...Дали всичко не са празни думи единствено
Поздрави още веднъщ-удоволствие е да те чета!
цитирай
17. анонимен - ?
14.07.2009 10:55
Arigato Gozaimasu Eien-sama!

Много мило предложение, което със съжаление ще трябва да отклоня. Не ми се ще по нашенски да се самосъжалявам обяснявайки колко и как невъзможно ми е в момента, а в следващата 1-2 години...

Още веднъж благодаря, и приятна вечер!

анонимен #5
цитирай
18. eliana - Поздрави и от мен!
14.07.2009 11:06
Бъдете здрави и нека Бог бди над вас!
цитирай
19. rpatel - Ох, на никого не му е приятно да по...
14.07.2009 11:24
Ох, на никого не му е приятно да попада в болница, но ако ми се наложи, поне искам да е в такава! Където към мен, или моите близки, ще се отнасят с грижа и внимание.
Желая на "твоето момче" бързо оздравяване! А на теб един много усмихнат и слънчев ден!
цитирай
20. libertybell - Прекрасно е, че всичко е
14.07.2009 11:36
завършило благополучно!
Поздрави.
цитирай
21. анонимен - Да ме прощавате, но малко на хвалба ...
14.07.2009 11:36
Да ме прощавате, но малко на хвалба сте го обърнали - то "Голдмън сакс", то акции, то борси... А и това, което описвате, не е нищо особено. Иска ми се да видя физиономиите на японските лекари при вида на нашенските болници и поликлиники, но не ми се иска да се пробват да работят при тези условия... Крайно време е българското общество да отдаде дължимото на своите лекари, голяма част от които всекидневно проявяват истински героизъм.
А човечността, уважаема, не я търсете само у лекарите и персонала на болниците, търсете я у всекиго!
цитирай
22. stix - В България също има такива клиники, ...
14.07.2009 12:15
В България също има такива клиники, които естествено са частни и лечението е на най високо ниво.
Преди две години се наложи да махнем сливиците на дъщеря ми и ни насочиха към Многопрофилна болница КАСПЕЛА - Пловдив.
Аз бях учуденa, че виждам перфектна чистота, за която се грижеха млади момичета... Стаите са с две легла и за дъщеря ми се погрижи доц. д-р Илиан Дойков д.м., който ми беше препоръчан като най добрия хирург УНГ в цяла южна България. След операцията до дъщеря ми неотлъчно имаше лекар, до момента на изписването. В същото време до нея беше винаги един от нас.
Споделям това, за да имате необходимата информация, в случай че ви се наложи да посетите някакво болнично заведение.

Надявам се, да не ви се наложи... разбира се. :)

http://www.kaspela.com/contacts/
цитирай
23. анонимен - ?
14.07.2009 12:40
Драги 21,
то и наш'то си е ...нищо особено!
Статисти сме в лош филм от доста време, но явно много си ни харесва, тъй като не си сменяме ролите и сценария!

Е, тръшкаме се от време на време, но повече за да се отчетеме пред собственото си его, отколкото за нещо по-сероизно. Харесваме си гьола и туй то!
Това, че хората са се взели в ръце и са градили - не се брои! Но все пак, нека си спомним какво стана с болничната и поликлиничната база наследство от "хепи соц-а". Както и с другото, създавано с усилията и средствата на всички нас или на родителите ни.

За съжаление, дори пасивността ни към най-масовия български спорт - краденето от обществото, не прави чест. Без значение дали е нечий непродупчен билет в трамвая или е спазването на принципа: сутринта закъснях, за сметка на това ще си тръгна по-рано. От работа! И че е укорима, дори и лично да не сме участвали. Самият факт, че сме знаели, е достатъчен сам по себе си. Поради което, може би не е и много морално да говорим за човечност, след като участваме във филма...

Колкото до чужбина и чужбинските навици - най-голямо впечатление прави усмивката, с която се обръщат към питащия, дори когато е налице комуникационен проблем.

Хайде с ръка на сърцето да се опитаме да си спомним, кога за последно сме видяли някой на улицата или в градския транспорт да ни се усмихва?
цитирай
24. sofiya - Как ще ги стигнем, японците?!
14.07.2009 13:07
Ами да както и самериканците е случаят. Обслужване - перфектно, а внимание - искрено. Струва ми се, че само този, който не е бил там или в САЩ може да си плямпа, че ние тук сме най-велики.
Привет и благодаря за интересния разказ!
цитирай
25. blagovestie - Чак си пожелах (ако недай си, Боже) се разболея
14.07.2009 13:28
да съм в Япония ;)
Благодаря ти, че го сподели с нас!
цитирай
26. анонимен - така е...
14.07.2009 13:32
Преди 16 години, имах възможността лично да изпитам ефикасността на Токийската бърза помощ. Бяхме една група българи поканени от Японската Агенция за Международно Сътрудничество (JICA). Бяхме настанени в един средно луксозен хотел в бизнес квартала "Шинджуку".По мои критерии хотелът беше луксозен, но някак си без излишни глезотии и разхищения на обитаема площ, но това е друга тема...
За мой "късмет", точно тогава получих бъбречна криза. Позвъних на рецепцията, на "бел-бой"-я и буквално за по-малко от 10 минути се позвъни на моята врата. Там всички стаи бяха с луксозни метални врати оборудвани с шпионка и звънец. Отвън ме чакаха двама санитари в подобни на военни униформи и ...бели каски. Накараха ме да седна на инвалидна количка и с нея ме транспортираха до линейката, която чакаше пред хотела. За съжаление японците почти не говорят английски и се наложи да извикаме координаторката на групата една миловидна японка говореща един много стронен английски, но с нейна помощ се разбахме. Линейката не тръгна докато санитарите не се увериха, че имам здравна осигуровка...
След това ме откараха в Токийскита бърза помощ една шестетажна сграда но разположена на огромна площ. Бях впечатлен от огромното фоайе-чакалня, което много ми напомняше на терминал на международно летище. Имаше 64 гишета (reception desks) с монитори и електронни табла над всяко. Чакащи почти нямаше, въпреки че в салона имаше десетки луксозни метални пейки. Придружаваше ме координаторката. За по малко от 5 минути ни извикаха от едно от гишетата. Качиха ме на първия етаж - Нефрологията. Всички данни за пациентите се поставяха още в приемното в специални метални контейнери (куфарчета) и посредством специална транспортна мрежа окачена на тавана се транспортираха до съответното отделение. Вътре ме прие специалист нефролог, направи ми спешно цветна снимка на бъбреците, установи, че малко камъче се е закачило на един от уретрите и не може да премине... Сложиха ми инжекция, която ме затопли и успокои болките за няколко часа. Комуникацията с лекаря беше много странна и интересна. Аз бях докаран в нещо като сепаре, отделено със завеси от другите помещения. Той ми говореше на японски с леко приведена глава. Координаторката извика един руснак, студент-специализант по японистика в Токио, който превеждаше от японски на английски и обратно от английски на японски. Но студентът стоеше зад завесата. И така с общи усилия и с невороятната организация и висок професионализъм на японската бърза помощ успях дя изкарам ноща без болки. На другия ден, вече в хотела, координаторката ми донесе един куп лекарства и най подробно ми преведе начина на приемането им. Дори ми нарисува схема...
Успях сравнително безпроблемно да завърша престоя си в Токио, но спомена за това премеждие е все още жив.
цитирай
27. net - и сега следва
14.07.2009 13:36
завръщане от бъдещето! Да се надяваме, че това бъдеще ще дойде!
Поздрави от " миналото", т.е от БГ, която въпреки всичко -обичам.

---- по повод № 24. Един от най-добрите хирурзи, работещ в щатите - българин е. А един от най-новите им професори в Питсбърг също е български медик, завършил в Пловдив. Трябваха му 3 г. в БГ и 10 в щатите, където не му признаха дипломата и се наложи да "повтори".
Един от най-добрите ни фармацефти работят в Канада и вече получиха патент/за съжаление за компанията в която работят/
Велики сме, но когато не сме в БГ, където ни ценят, като хора-равни и очакват първо да даваме, после да получаваме. И всичко е въпрос на корпоративна и държавна - социална политика, която на този етап при нас липсва.
цитирай
28. анонимен - Уважаеми 23, по принцип съм съгл...
14.07.2009 13:37
Уважаеми 23, по принцип съм съгласен с Вашите разсъжзения. И да - нашто също не е нещо особено, но и ние не го възпяваме по блогове и по седенки. И изобщо - много малко неща в тоя свят са НЕЩО ОСОБЕНО.
Последния Ваш абзац ще си позволя да го перифразирам така: "Хайде с ръка на сърцето да се опитаме да си спомним, кога за последно някой ни е видял на улицата или в градския транспорт да се усмихваме?"

Към София: вероятно обслужването е в съответствие с цената, уважаема. Права сте - не съм бил в САЩ... не ме влече да ходя там, няма какво да видя. Но съм посетил достатъчно места между Огнена земя и Корейския полуостров, за да съм наясно горе-долу как стоят нещата. Ние, българите, не сме нито по-добри, нито по-лоши от останалите, само сме по-смачкани от самосъжаление.
цитирай
29. sigrina - [S]
14.07.2009 13:51
Добре, че момчето ти се е оправило. Въпреки организацията и оказаната помощ ви пожелавам повече да не ви се налага да ги "изпробвате" :)
цитирай
30. анонимен - О Н Е М Я Х ...........
14.07.2009 14:29
Там където не е имало,няма,и няма да има социализъм и комунизъм.....Там където стъпиха американските войски преди 50г. и казаха..... тук вече ще има нов ред и порядки,и ето какво направиха........
цитирай
31. dagma - @ейен
14.07.2009 14:29
Бъдете живи и здрави и нека компетентността и отговорността в японското здравеопазване да са оттук нататък само фон, който да ви дава усещане за стабилност и спокойствие.
Що се отнася до сравненията, сигурна съм, че евентуални изследвания биха установили, че България е на едно от последните места в Европа по надеждно диагностициране на заболявания. Не е изненада, разбира се. Но е тъжно и страшно когато тази статистика се превърне в житейска драма за някого.
Ще се възползвам от случая, за да ти благодаря отново, от все сърце, за желанието ти да ми помогнеш в труден момент. Трудното вече е зад нас, но не съм забравила добрината ти - без излишна патетика, конкретна, безусловна и навременна.
Поздрави, eien!
цитирай
32. анонимен - Ще напиша нещо различно, защото съм позитивна!
14.07.2009 14:50
95-та година ми се спука апандисита, след като ме изписаха от Пирогов и след това ме приеха и оперираха в Медицинска академия.Операцията ми беше много сериозна и стоях поне 21 дни в реанимация, а чак после в отделение.
Там нямаше никакви екстри, но имаше нещо прекрасно и това бяха докторите и сестрите.При условие, че не са им създадени никакви условия за работа те просто денонощно бдяха над мен.Постоянно идваха да стоят при мен, сестрите ми четяха книги на смени, дори имаше един възрастен циганин санитар, който най-редовно идваше да види дали съм жива и все ме питаше как съм и какво да ми донесе от магазина.Колко книги ми донесоха разни докторки от къщите си/защото много четях/, харесах маникюра на една от сестрите на другия ден ми купила същия лак миличкото ангелче/с мизерната си заплата без да се скъпи/.Случи се нещо с мен и поне две седмици не можах да заспя-почти всяка нощ на съседното легло, което беше празно си беше легнал някой и си говореше с мен ПО ЦЯЛА НОЩ!!!
А когато прескочих трапа и ме качиха в отделението доктора, който ме оперира идваше постоянно и дори в събота отивайки на заслужена почивка, преди да тръгне минаваше сутринта да види как съм и чак тогава тръгваше.
Няма да пиша имена, но го написах това, за да знаете и да не се отчайвате че и ние имаме нещо прекрасно в нашите болници и това са хората.Мисля си че ако им се създадат условия на работа, които дори и малко да се доближават до гореописаните те ще са най-добрите лекари в световен мащаб, защото освен лекарски знания и умения притежават и човечност.
цитирай
33. elensia - Прекрасно е, че сина ти е оздравял
14.07.2009 15:02
А описанието на болницата е направо фантастика. Не знам от къде си си втълпила това за добрите български диагностици. Няма такова нещо.
Според мен поне половината от лечението е доброто отношение на персонала и адекватните грижи. Тука, в която и болница да влезнеш почти веднага пипваш вътрешноболнична инфекция .... И после допълнително те лекуват и от нея едни намусени недоспали сестри и лекари ...

цитирай
34. анонимен - Perfect!
14.07.2009 15:06
BRAVISIMO
цитирай
35. sowhat - радвам се ейен, че всичко е минало
14.07.2009 15:06
безпроблемно и с добър завършек и поздрави на ан. 32, за признанието

хубаво е когато в условията на криза , срив и обезверяване можем още да сме хора и да казваме по едно простичко
благодаря
цитирай
36. tili - eien,разтрепери ми се
14.07.2009 16:17
сърцето и накрая си поплаках малко! Щастлива съм, че всичко е наред. Отивам веднага да си купя един 80% шоколад! Като не се сещаш да почерпиш... ;-)))
Наздраве - парченце за теб от моя Lindor!
цитирай
37. jones - След толкова много шоколад...
14.07.2009 16:35
... скоро се надявам, че ще ни разкажеш и за японската стоматологична профилактично-лечебна система!
цитирай
38. анонимен - За Япония и Голдман
14.07.2009 17:11
Много хубав разказ. Поздравления. В Япония работи най-добрия български неврохирург, казва се д-р Костадин Карагьозов. Жена му се казва Цветанка и е професор по японистика. За съмняващите се Голдман Сакс действително е на печалба 2 млрд. и сега въпросът е ще има ли бонуси или да.
цитирай
39. ssstto - изглежда
14.07.2009 19:02
като от филм за една космическа одисея през 3520та година
цитирай
40. анонимен - Полезно
14.07.2009 19:31
Че японците са много напред в някои отношения е факт. Но този постинг е написан доста тенденциозно с цел да впечатли читателите, а и авторката явно отдавна е излязла от БГ. Радвам се, че всичко е завършило успешно за момчето, но не се съмнявам, че ако това беше станало в БГ, резултатът щеше да е различен. Не се впечатлявайте толкова много от компютри пред вратите, лекари с лаптопи и т.н., това е повърхностно.
цитирай
41. gitchkagramatikova - С Вас съм, Ейен!
14.07.2009 20:56
Бог да пази Вас и семейството Ви!
цитирай
42. анонимен - 40 -ti ANONIMEN
15.07.2009 03:37
Че ние не се впечатляваме от ежедневни кражби, изнасилвания на възрастни жени и малолетни момченца и момичета, от бездушие по гишетата, от немарливост, мръсотията по улицата, ухапванията от бездомни псета, бетонната кочина по най-красивите ни някога кътчета на Родината, лъжите и покварата, парите, които ръсим на лекарите, а уж сме застраховани, хлебарките и вонящите тоалетни по поклиники и болници, дългото и безмислено чакане пред кабинетите на "Пирогов", смъртни случаи с ленейки на болницанта, когато катастрофирайки, вместо да закарат болния, го довършват окончателно по маршрута и го предават мъртвец....хееее, та една Ейен да ни впечатляла с написани преживявания, които биха могли да ни дадат материал и основание да се поразмислим. Оценката на анонимния е повърхностна и дразни. Мога да Ви дам поне 5 примера около мен в последните 1-2 години на загубили живота си преждевременно от лекарско нехайство в България. Дайте си мейла. И не ни давайте съвет какво да ни впечатлява. Напротив, впечатлени сме!
цитирай
43. анонимен - Че ние не се впечатляваме от ежед...
15.07.2009 07:43
анонимен написа:
Че ние не се впечатляваме от ежедневни кражби, изнасилвания на възрастни жени и малолетни момченца и момичета, от бездушие по гишетата, от немарливост, мръсотията по улицата, ухапванията от бездомни псета, бетонната кочина по най-красивите ни някога кътчета на Родината, лъжите и покварата, парите, които ръсим на лекарите, а уж сме застраховани, хлебарките и вонящите тоалетни по поклиники и болници, дългото и безмислено чакане пред кабинетите на "Пирогов", смъртни случаи с ленейки на болницанта, когато катастрофирайки, вместо да закарат болния, го довършват окончателно по маршрута и го предават мъртвец....хееее, та една Ейен да ни впечатляла с написани преживявания, които биха могли да ни дадат материал и основание да се поразмислим. Оценката на анонимния е повърхностна и дразни. Мога да Ви дам поне 5 примера около мен в последните 1-2 години на загубили живота си преждевременно от лекарско нехайство в България. Дайте си мейла. И не ни давайте съвет какво да ни впечатлява. Напротив, впечатлени сме!


Вместо да се впечатлявате отдалече и да преглъщате на сухо като циганче пред кебапчийница, защо направо не идете да живеете в Япония?
Може би защото не Ви стиска - там властват жестоки правила, а тук си правите каквото си поискате и никой не Ви търси отговорност.
цитирай
44. eien - Драги анонимен, аз лично съм за спазване на закони и правила!!!
15.07.2009 08:12
И смея да твърдя, че където ги има се живее далеч по-леко и не е необходимо въобще "да ви стиска".
Познавам над 100 българи, които са се вписали в тукашния начин на живот и от никого не съм чула оплакване, от "жестоки правила". Сред българите имаме професор-японист, която преподава на японци техния език в японски университет и още много други примери. На всички тях и техните деца пожелавам здраве и успехи.
Отговорът и мнението Ви напомня за...." а вие защо биете негрите". Уважавам всяко мнение, но не съм съгласна, че в България съм си правила каквото си искам. Че и никой пък не ми търсел отговорност?! Напротив. Винаги съм имала желание да бъда един нормален, възпитан гражданин. Никога не съм можела да си затварям очите пред пошлостта и кражбите...както и тук, в Япония, пред позитивните, градивните, човешките, естететическите моменти от живота на едно добре функциониращо общество. Отдавна съм забравила какво е това да заключвам колата си на улицата, да не оставям в незаключената си кола чантата, да ме оберат, да не ми върнат точно ресто, някой да поиска или вземе бакшиш - абсурд!!!, да ми подвикне, да се скара, да ме нагруби. Такива са и помежду си.
При близо 130 млн. население е съвсем естествено да има и хора- по-грозни, и по-глупави, и по-невъзпитани. Но за тях не става въпрос в постинга ми. А и те са рядкост.
Днес например прочитам в световната преса, за Голдман Сакс следното: Goldman Sachs reports earnings of $3.44bn for the second quorter, Goldman Sachs yesterday reported the largest quarterly profit in its history as a public company...
не че тези пари ще ми влязат в джоба, но се радвам, че някой преодолява кризата и не е дамгосан с меча на обречеността, което внушаваха посъвместно световните финасови капацитети.Иска ми се да не живея обезверена, че в България всичко е тотално загубено и няма да има оправия. Ще има!Вярвам!
цитирай
45. анонимен - *** Думите ми определено не ...
15.07.2009 10:49
eien написа:
***


Думите ми определено не бяха адресирани към Вас, уважаема. Ако честолюбието Ви е било засегнато от думите ми - съжалявам, но причината не е в мен.
За "Голдман сакс" и ние сме чели, но благодаря Ви все пак, че се опитвате да ни просветите. Когато някой печели, друг губи, нали знаете? Тоест срещу тези 1,8 милиарда на другото блюдо на везната стоят хиляди, а може би и милиони бедни, гладни, експлоатирани, болни, умиращи хора, за които няма линейки, доктори, течни кристали и бипкания. Има само живот, труд и смърт.
цитирай
46. streetsmart - Боже, човешко било значи да е всичко толкова хубаво!
15.07.2009 13:09
Пък на мен ми е останало стереотипното мислене, че азиатците не ценяли човека (уж щото били много). Не се съмнявам, че зад такъв стандарт на обществена услуга (каквато е бърза помощ) стоят солидни плащания за осигуровки. Нормално е, крайно време е да свикнем, че безплатно сиренце има само в капана за мишки. Също така не се съмнявам, че зад безупречната работа на лекари и помощен персонал стои желязна дисциплина, с която всички те са били закърмени в съотношение 1:1 с майчиното мляко.
Радвам се, че всичко е минало благополучно за сина Ви и благородно завиждам за средата, в която живеете. Самата аз оставам с надежда милата ни Родина поне да тръгне в тая посока - към спазване на закони и правила. Иначе, язък ни за гения!
цитирай
47. eien - От днешния постинг на Фурийка /с благодарности за блога й с повечето весели и смешни попадения/
16.07.2009 04:15
В българско спешно отделение внесли носилка с пострадал.
- Прехвърляме го на сто! Едно, две, три, четири, пет, ... , 98, 99, 100!
"Пиуууууууууу"
- Няма пулс!
- Дефибрилации!
- Няма дефибрилатор.
- Час на смъртта?!
- Няма часовник...
- А онзи на стената?
- Няма батерии.
- Нямате ли телефони?!
- Нямаме желание да ги цапаме с кръв!
- Аз... имам... телефон... - изпъшкал пострадалият.
- Има пулс!
- Не е вярно. Няма пулс! Продължавам да чувам "пиуууууууууу"!
- Няма кардиограф, откъде го чуваш?
- Нямаше лекарство за кръвно в аптеката - пищят ми ушите...
- Няма ми... нищо... - пропъшкал пострадалият, хванал се за главата и избягал.
- Час на изписване?
- Няма формуляр...
цитирай
48. анонимен - ?
16.07.2009 09:53
Драга/и 45,
винаги има друго блюдо! Независимо от това дали осъзнаваме, искаме, подозираме, даваме си сметка... и още куп глаголения в тази посока, всяко наше действие, всеки акт си има цена, и тя се плаща!

Врътката с "хартиените" пари е търкулнала топката на човешкото въображение по склона на алчността. И нека не изпадаме в подробности, за да не се изгубим някъде по пътя.

"Бедни, гладни, експлоатирани, болни и умиращи хора" ще има винаги! Без значение дали ни се струва честно и справедливо или не. В крайна сметка ще опрем до "онзи горе", дето си е сърдито затулил ухото... И ще му потърсим сметка. такава си ни е натурицата!

А казват, че Той отдавна е схванал за какво иде реч, махнал с ръка и почти веднага е започнал всичко отначало... Някъде много далеч отттук!
:)
цитирай
49. pulsar - Прекрасна Ейен...
16.07.2009 12:35
Тъй като за пореден път ме караш да се усмихвам на думите, които изписваш със старанието на японски философ, ще си позволя само едно единствено нещо, да те поздравя с най-истинската емоция на вселената - музиката. Прегръщам те и ти изпращам много позитивни, слънчеви мисли !

http://www.youtube.com/watch?v=Yh1mMjsPGjo
цитирай
50. анонимен - *** Уважаема/и 48, наясно съм ...
16.07.2009 14:55
анонимен написа:
***


Уважаема/и 48, наясно съм със смисъла на Вашите повърхностни (поне за мен) думи. Не съм съгласен обаче, че някой от нас има право или основание да търси сметка от "оня горе". Нито можете да ме убедите, че със сигурност знаете дали си е "затулил ухото" или не. И най-накрая - скромността все още не е порок, колкото и да не Ви се вярва. Лично аз предпочитам първата ми асоциация при споменаването на Япония да е свързана със Сакура, Фуджияма и Рашомон, а не с линейки, апандисити и други превземки... простете ме за грубостта.
цитирай
51. анонимен - ANONIMNII 50
16.07.2009 16:08
Grubo i beztseremonno zvuchite, ta edva li sakuri i Fudzhiyama sa v sartseto Vi. Prochetete pak otgovora na drug anonimen, koito kazva mnogo. Aman ot nisto-ne-kazvasti i marmoresti kato Vas.
цитирай
52. анонимен - &)(*^*% 51
16.07.2009 18:11
Съжалявам, уважаеми/а 51, но на маймуница можете да общувате с други маймуни, аз не владея тази реч.
цитирай
53. eien - Една лъчезарна усмивка за Анонимния, две още по -... за другия, а на
17.07.2009 04:32
останалите, които показахте сърдечност, доброжелателство, приятелство и състрадание БЛАГОДАРЯ и знайте, че съм винаги готова да откликна с думи и действия за всяка Ваша нужда. Бъдете спонтанни и винаги така истински, мои приятели от блога, коментирали тук: turboi4, an200, injir, lubara, anastasiia, libertybell, iliada, rpatel, kapricia, sowhat, jones, benra, dagma, eliana, stix, sofiya, blagovestie, net, sigrina, elenia, tilli, jones, sstto, gichkagramatikova, streetmart, pulsar...

И знайте, че е много тежък товар за едно сърце да страда за двама, а когато това е майчиното, още по-трудно е. Затова предполагам, че може би подсладих в повече емоцията си, но съдържанието - не!
Бъдете здрави и намирайте всеки ден поводи да подарите по една усмивка!
За онези, подарените за мен, благодаря много и ви прегръщам,
ваша Ейен.
цитирай
54. анонимен - Аз също ти благодаря, о, най-нез...
17.07.2009 08:58
Аз също ти благодаря, о, най-неземна сред земните майки! Ти запали пътеводната светлина в живота ми, придаде му смисъл и ми показа в какво блато на невежеството и бездуховността съм живял досега, нямайки пред себе си теб - майката с главно М, така интензивно страдаща за сина си с главно С, оня... по-точно - Оня, що презентирва тъй успешно пред големите босове на "Голдмън сакс"! Няма друга Майка като теб! Няма друг Син като него! Няма друга "Бърза помощ" като токийската! Няма други невежи идиоти като мен!
Пожелавам Ти все така успешна индивидуална борба с икономическата криза... както и на останалите шест милиарда слепи, заблудени души в нашия ретрограден свят (без да броим Токио).
Алилуя!
цитирай
55. анонимен - ?
17.07.2009 09:28
Скъпа непозната 永遠 (Eternity?),

надявам се нашите анонимни перчения и задявки не са развалили настроението ти.

Радвай се на красотата на Япония и нека вятърът за теб винаги да е попътен!
цитирай
56. анонимен - ?
17.07.2009 09:32
Изписах Eien (Eternity) на японски, но явно сървърът на блога не поддържа Kanji !
цитирай
57. eien - Анонимен 55 и 56
17.07.2009 10:39
Ни най-малко не ме притеснявате с Вашите задявки!

Радвам се на красотите на Япония, а от сряда ще се радвам и на тези на Западна Австралия, поради което ме намирате в отлично настроение /това е и причината да не отговоря на незаблудения анонимен 54/.

Бъдете здрав, успешен и пийте една чаша червено вино с приятелите за мое здраве!
И впрочем...има Господ! Дано да Ви се открие час по-скоро!
Поздрави: Ейен

永遠
цитирай
58. biricik - eien
18.07.2009 04:43
Jelaq barzo ozdravqvane na mom4eto vi i razbirase piyem 4ervenoto vino,ama na va6a smetka :):) (6egi4ka)
цитирай
59. batstefan - Поздрави и от мен
29.07.2009 08:28
Да ти е жив и здрав сина. Ти също, бъди здрава. А ние ще чакаме и тук да стане като в Япония.
цитирай
60. eien - С чакане, бат Стефане, няма да се получи
29.07.2009 09:56
Ами да се хващаме на работа. Сериозна.
цитирай
61. анонимен - Поздравления за написаното
29.07.2009 11:10
Показвате ни един прекрасен пример как трябва да се отнасяме към всяко нещо в живота си. Не трябва да взимаме буквално за пример само болниците и здравната система у нас - това отношение трябва да го пренесем във всяка дейност, във взаимоотношенията си. Що се отнася до тъй коментираната презентация в Голдмън Сакс - за да стигне до там синът Ви, сигурно много сериозно и упорито е учил и работил, за което - поздравления! Всеки би се похвалил с такъв голям успех! А ние, вместо да се оплакваме, трябва да поемем отговорност за собствения си живот! Бог да пази Вас и сина Ви и да отваря врати пред Вас! А Вие продължавайте да споделяте японския начин на живот - дано се научим на нещо!
цитирай
62. hel - Поздрави за хубавия постинг!
06.08.2009 01:09
Макар и по-късно - поздрави за хубавия край. Да сте живи, здрави и щастливи цялото семейство. Вярвам, че ще пишеш и за Австралия.
цитирай
63. lava - :)))
06.08.2009 17:40
Моят син беше болен от рак и бях потресена от мръсотията в Александровска болница. Само дето не падаше мазилката от тавана по главата му... Остана лош спомен, но за мен е важно, че всичко завърши добре и остана зад гърба ни.
Да ти е жив и здрав сина и дано не се налага да се наслаждавате на японското медицинско облужване скоро!
цитирай
64. eien - Еххх, Лава,-ааааа,
07.08.2009 05:02
всичко е добро, когато завърши добре. Желая здраве и здраве и пак здраве, спокойствие и радостни дни на детето Ви и Baс!
Прегръдки.
цитирай
65. borsi - Това ме смайва всеки път като го ч...
10.08.2009 04:23
Това ме смайва всеки път като го чета! :(( Тъжно е у нас
цитирай
66. eien - Нали, борси, отчайващо е
10.08.2009 07:37
А ние българите сме невероятни куражлии и издръжливо племе...
цитирай
67. pegas08 - Леле- мале, от тия мохабети,щях да се излекувам,
10.08.2009 08:08
ако бях болен, и да с разболея ако съм здрав. Всъщност съм ОК, каквото там означава. Как е в Джапан не знам и не искам да знам.Само Госпожа София, дето ги слага под един капак с янките, да гледа филма на Майкъл Мур за тях и пак ще си лафим. Знам, че няма да го стори, затова ще я светна...Едни закъсали братя от рухналите Тър. Цент., получиха обслужване, колкото у нас. Затова Майкъл ги отведе чак в Куба, та ги излекуваха мучачосите. Мръсни комунисти, а?Това си е пропаганда, Г-да!Да, ама бяха излекувани безплатно....Има да си скимтим тука,до второ пришествие...Да живее Япония! И България да живее!
Хубав пост, хубави хора!
цитирай
68. damnation - не виждам как би могло да се прави ...
10.08.2009 15:56
не виждам как би могло да се прави сравнение между каквато и да е услуга в Япония и нашата варварщина тук.
Поздрави ! :)
* ако си там, що не постнеш снимки на разни японски сладкиши да помечтаем малко
цитирай
69. borsi - Rе: 66. eien
12.08.2009 01:27
Държеливи сме да, но понякога човек се уморява да се бори за дори дребни и елементарни неща.
Тук дори едно плащане на телефон или влизане в банка може да е приключение и се хабим по принуда в дреболии, защото някой е решил че е много удобно да не вдигаме глава а вечно да имаме грижи и дребнички проблеми с които да сме заети.
цитирай
70. eien - Борси, едно към едно съм съгласна с Вас и съм го изпитвала на гърба си
12.08.2009 03:27
Кой е обаче този "някой"?
Чакам отговора Ви.
цитирай
71. boristodorov56 - Моля помагайте!
13.08.2009 08:27
http://boristodorov56.blog.bg/politika/2009/08/12/shte-bydem-li-kato-gostite-na-neron.378886
цитирай
72. eien - Борис, дали това не е формална помощ,
13.08.2009 10:54
питам се.
цитирай
73. lambo - Това разказ от бъдещето ли е ?
13.08.2009 21:21
Или е вече сбъднато ?
цитирай
74. eien - Ха-хаааа, Ламбо,
14.08.2009 07:14
не е разказ, а достоверни впечатления от една реална действителност.
Поздрави.
цитирай
75. kass - eien
09.09.2009 10:54
ех, дали ще доживеем някога и ние да се радваме на такова здравеопазване...
Поздрави...
цитирай
76. eien - Аз няма да доживея,
10.09.2009 08:58
определено. У нас не е имало /смърт на най-близък човек поради лекарска грешка, незнание и немарливост/ и няма /това си е чиста лотария да пападнеш понастоящем у нас на Лекар/.
цитирай
77. ufff - !
24.10.2009 09:14
Ама че работа, щастлива ми eien!

Признателна читателка съм.
цитирай
78. cornflower - *
26.11.2009 18:17
пожелавам бързо възстановяване
цитирай
79. gkowachew - Аз съм лекар,
30.11.2009 11:57
поради което се въздържам от коментар...Ще кажа само, че здравеопазването,в т.ч. болничното лечение,е част от състоянието на държавата...Бъдете живи и здрави с Вашето момче!
цитирай
80. eien - На България й трябват ЗДРАВИ и отлични лекари-професионалисти
30.11.2009 13:43
Бъдете здрав!
цитирай
81. haralanov - Добре е...
11.12.2009 18:34
Да не си пациент в никоя болница...
цитирай
82. eien - Най-доброто, Хараланов!
15.12.2009 06:26
Но...амортизация има и при най-добре смазаните машини, болестите "ходят" по хората, уви!
цитирай
83. elpidaa - Весели празници и Светла Коледа :)
24.12.2009 15:52
Весели празници и Светла Коледа :)
цитирай
84. eien - MERRY KISSMAS
25.12.2009 07:01
и щастлива Нова 2010 за всички, които се отбиват в моя блог!
Честито Рождество Христово, Елпидаа. Бог с Вас!
цитирай
85. iliada - весела коледа !
26.12.2009 12:45
Ако съм те обидила с нещо, прости ми.
Нека тази Коледа бъде повод,
да станем още по-верни приятели
и всички наши коледни пожелания,
да се сбъднат! Весела Коледа!
цитирай
86. eien - Ооо, мила и прекрасна Илиада!
26.12.2009 12:53
Потопила съм се в една красива любов и не ми се напускат тези приказни води на безметежност и сладка нега...та ..приятелите, за вас се моля да сте всички добре и изпълнени с простителен дух към мен..не виждате ли, че даже не пиша постинги...в сърцето сте ми, мила Илиада!
цитирай
87. voinov50 - Весели празници и
26.12.2009 15:34
здрава и щастлива Нова 2010 година!
цитирай
88. tomich - Поздравления
26.12.2009 18:15
за чудесния и много информативен постинг! Отлична база за сравнение и извличане на поуки.
Весело изкарване на празниците!
цитирай
89. compassion - Честита нова година, мила!
30.12.2009 19:54
една красива любов в приказни води на безметежност и сладка нега.... нека продължава!
цитирай
90. anastasiia - Честито Рождество Христово!...
31.12.2009 10:46
...И една прекрасна Новогодишна нощ...Най-хубавата, най-вълнуващата, най-истинската...
...И една много мъдра, чувстваща Нова година...:)
Весело празнуване!:)))
цитирай
91. vmir - Чудно!
07.01.2010 09:47
А нашите "отлични" диагностици над 20 години не могат да намерят причината за болките ми в корема, въпреки, че на моменти са почти нетърпими. Последния път отново ми смениха диагнозата с пренебрежителното "невралгия". Вече колко пъти започвам с уверението, че съвсем не си ги измислям тези болки. А веднъж даже ме питаха на рентген ли предпочитам (за кой ли път), на хирург ли, на гастроентеролог или на уролог да ме пратят - по желание на клиента.
Живи и здрави.
цитирай
92. eien - ВМИР, само не се подлагайте на операция!
08.01.2010 05:05
Даже и при най-добрия ни хирург!
Дано болките Ви спрат. Това е възможно.
цитирай
93. анонимен - Дал бог живот и здраве,
08.01.2010 08:40
да не се налага да ползваме такива фондове и нашенски лекари !
цитирай
94. breeze - Българите вече са пристрастени
19.02.2010 13:54
към мечтите
към бездействието
към погрешното действие
безразличието
към сълзите.
цитирай
95. mamas - Поздрави!
21.02.2010 13:16
Нека любовта не те напуска никога!
Но все пак... вземи напиши нещо в блога :)))
цитирай
96. queerfish - Поздрав!
24.02.2010 09:52
Дай Боже никога повече да не ви се налага да ползвате медицински услуги! И се надявам медицинското обслужване и у нас да достигне тяхното ниво или това: http://queerfish.blog.bg/zabavlenie/2009/12/04/eto-taka-iskam-da-rabotia.448325
цитирай
97. eien - Благодаря на всички за добрите пожелания!
24.02.2010 10:52
От мен: Бог с Вас и бъдете здрави!
цитирай
98. emil60 - Бъдете здрави!
28.02.2010 14:18
Разказаното наистина е фантастика!
цитирай
99. iliada - чЕСТИТА БАБА МАРТА ,eien!:)
01.03.2010 12:03
Мартеница пращам надалече
нишка от живота във дома,
бяла като вишната на двора
и червена – сила на кръвта.

Да те топли даже и далече,
да те връща нощем у дома,
за да имаш сили във крилете
като следваш своята мечта.
цитирай
100. luben - Много интересно!!!
02.03.2010 13:42
мерси за споделеното! И се радвам, че всичко там е минало добре!

Наздраве и ... всичко по-по-най !!!
цитирай
101. mikino - след 50г и още толкова
10.03.2010 17:02
Когато започнем да работим като тях и почакаме още 50г. може и да сме на тяхното ниво от преди 100г.
цитирай
102. ivoimv - Поздрав от войводата
11.03.2010 22:06
Публикувах този ваш постинг във фейсбука си с уважение инж Вичев Ивелин
цитирай
103. анонимен - Рекламное агентство полного цикла «ТЕС»
20.12.2011 19:48
<img>http://s017.radikal.ru/i438/1112/81/bb0bf9c1cafc.jpg</img>

<b>Рекламное агентство «ТЕС» Санкт-Петербург </b>- это коллектив творческих людей, которые всегда помогут в организации любых рекламных кампаний. Наше рекламное агентство успешно выполняет взятые на себя обязательства, и благодарные отзывы клиентов - главное тому подтверждение. Обратившись в рекламное агентство "ТЕС", вы почувствуете, что мастерство и профессионализм наших сотрудников – это не вымысел, а реальный факт.
В отличие от других рекламных агентств, рекламное агентство полного цикла “ТЕС” дает гарантию на выполнение заказанных услуг. В случае выполнения не качественной и неудовлетворительной работы, мы переделываем работу за свой счет!
Рекламное агентство «ТЕС» в Санкт-Петербурге достигает максимальных результатов при минимальных затратах.

<a href=http://www.tecspb.ru/>рекламные агентства полного цикла это</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/rasprostranenie-listovok.html>распространение листовок по почтовым ящикам работа</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/>рекламное агентство полного цикла спб</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/rasprostranenie-listovok.html>реклама в почтовые ящики спб</a>
цитирай
104. анонимен - payday loans online 989 12754
18.10.2012 02:19
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2122>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13536>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#15189 payday loans online
цитирай
105. анонимен - buy generic viagra 930 16277
18.10.2012 04:16
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#9091>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#14574>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#11593 buy generic viagra
цитирай
106. анонимен - purchase levitra
20.10.2012 20:45
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#7635 - buy levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#3817>buy levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#1976 online
цитирай
107. анонимен - buy viagra 14069
20.10.2012 21:33
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#imweu>buy generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#miqes >viagra online without prescription</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#edxmq generic viagra
цитирай
108. анонимен - order levitra 8018
21.10.2012 00:40
<a href=http://orderlevitrahere.com/#dpklv>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#mhjqy >cheap levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#ooioo cheap levitra online
цитирай
109. анонимен - cialis 10 mg 8311
21.10.2012 13:37
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#vpdkv>order cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#dadwe >cialis 20 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#ymigl cheap cialis
цитирай
110. анонимен - order kamagra online 20335
22.10.2012 06:40
<a href=http://orderkamagranow.com/#wyoqe>order kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#tnxqy >kamagra oral gel</a> , http://orderkamagranow.com/#ombww cheap kamagra
цитирай
111. анонимен - cialis online 679 4819
23.10.2012 17:20
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#11958>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#6935>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#17574 buy cialis online
цитирай
112. анонимен - payday loans 862 21191
23.10.2012 18:34
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#7806>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10180>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#16815 payday loans
цитирай
113. анонимен - levitra online 7617
24.10.2012 19:49
<a href=http://levitrastorehere.com/#zwlsn>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#sacmm >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#cpzcl cheap levitra
цитирай
114. анонимен - buy viagra 6252
24.10.2012 20:58
<a href=http://viagrastorehere.com/#ztunq>viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#ggmue >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#bjufe viagra online
цитирай
115. анонимен - generic kamagra 5015
25.10.2012 07:38
<a href=http://kamagrastorehere.com/#dcfac>cheap kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#cbmjb >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#wvgux cheap kamagra
цитирай
116. анонимен - generic cialis 8723
26.10.2012 08:07
<a href=http://cialisstorehere.com/#tpkah>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#wpnay >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#neveu cheap cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2778267
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736