Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2008 13:35 - Японски миг на наслада
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 15544 Коментари: 66 Гласове:
2

Последна промяна: 11.04.2008 13:40


            Април 2008. Токио. Празникът на японската цъфнала вишна в “Йойоги” парк.

            Митко, трийсетина годишен перчемлия българин, бърше с ръкав изпитата на екс ракия, /той винаги си носи 350  милилитрова бутилчица и на всеки поръчва: “И като си идеш летоска, да не ме забравиш”...всички си знаем урока – ракия за Митко, няма значение “летоска ли е, зимъска ли е”/.

            Тъкмо сме приседнали под разцъфналата сакура, Митко ни зърнал отнякъде и се присламчи към мен и Ямамото сан.  Тръсна се безцеремонно по турски, обърна шишенцето и отсече: “В нашия кра-а-ай, ако чирешъта не даде плод, мааме с брадвата и я сечем”! Не отговаряме. Мълчим. Тя от деликатност. Аз - от срам. Митко не се церемони с нас. Чака да му сипем от сакето, което Ямамото-сан е донесла от Яманиши и продължава: “И-и-ии к’во сега? Дремем на бохчата. За чий?”...Наблюдавам фините пръсти на Ямамото-сан деликатно обхванали малка чашчица във формата на разцъфнало лале. В нея няколко глътки  саке, в която с надежда очаква да падне отронен от приятния априлски ветрец вишнев цвят.

            Обяснявам на Митко защо не вдигаме наздравици, защо държим чашките за щастие и наслада, а той отвръща: Е, в двора на наш’тe като падне под черницата докато си пием ичкията, я листо, я гъсеницка, вадим я с пръст и продължаваме. Вие сега, чекате. И к’во чекате, бе, му съ нивиди!”, недоумява той. “Еййй, ама т’ва женските, сте непридвидими, бе, нема японско, нема българско, една стока сте!” и отхапва без покана от тестения “ханамиданго”, което съм купила предварително. Този вид тестен сладкиш е тъкмо за празнуването или пикника по време на цъфналата вишна, японската сакура. Празникът “ханами” (花見)- една старовековна традиция, води началото си от периода Нара (710–784). Празникът на цъфналата сакура /вишна/ трае обикновено от края на март до около средата на април. Когато е на лунна светлина, “ханами” се казва “нощна сакура” или - “йоцакура”.

            В завихрен кръговрат листенцата от нежния цвят летят като в забавен кадър към нас, за да ни докоснат за миг гальовно с Поздрава на преходността.

            Съзерцаваме розово-белия танц с българистката Ямамото-сан и упоено мълчим....

изваждам от моето “фурошики” книгата на любимия ни Нитобе Инадзо и зачитам :

            “...сакурата е винаги готова да се раздели с живота при зова на природата, не блести с пищни багри и уханието й никога не се натрапва. Красотата на багрите и формите по принцип е тленна – неизменна черта на всяко съществувание, докато уханието е ефирно и летливо като жизненото дихание. Затова и във всички религиозни церемонии благовония като тамян и мирта играят важна роля. В аромата има нещо духовно...Щом деликатното ухание на сакура литне из утренното небе, а слънцето поеме по своя път, за да озари най-напред островите на Далечния изток, малко усещания могат да ни вдъхнат такава жизненост както да вкусиш самото дихание на новия ден...и какво чудно има, че щом сакура разцъфне, сладостният й мирис отвлича цялата ни нация от дребните човешки грижи? Трябва ли да ни упрекват, че потъваме в унес и сякаш преставаме да се движат, а сърцата ни забравят скърбите и неволите? И когато този кратък миг на наслада отлети, ние отново се връщаме към ежедневните си дела с обновени сили и още по-голяма решителност ...ала вишневият цвят, колкото и свеж, е мимолетен – отлита още с първия ветрец, за да изчезне в небетието, оставяйки след себе си само смътно ухание. Дали и душата на Япония е тъй тленна, крехка и уязвима?”

            Кимвам утвърдително към Ямамото-сан.

            На ръба на чашката й е кацнало нежно листенце от сакура. Улавям, че се полюшва почти незабележимо в такт с красивата песен “Сакура”, която проплаква от триструнния самисен на възрастната японка в кимоно, дошла да празнува като нас “ханами” под сводестите разлистени клони на близката сакура.

        

Тагове:   МиГ,   наслада,


Гласувай:
3
11. kosara2008 - !!!!!!!!!!!!!!!!!! с целия мой възторг
11.04.2008 15:04
чудесия е този постинг, четох с незабравимо удоволствие...,благодаря!
цитирай
2. ianchefff - страхотно.
11.04.2008 15:35
Поздрави за текста.:))))))))
Само не мога да разбера, такива диваци как са се установили в тази страна??
цитирай
3. eien - Елате и снимайте! Ще "видите" сред нашенци възкръснали типажи от
11.04.2008 15:45
"Армакорд". Само че там имаше и наивизъм, чудаци някакви, а сега през 2008 тук- българска лукавщина, всезнайщина, океана им е до глезените, на "ти" са с японската действителност и душевност и им е "през о...я", както се изразяват.
цитирай
4. nellka - Благодаря!
11.04.2008 16:09
много ми е приятно чрез теб да се докосвам до японската култура! защото си там и съпреживяваш, а успяваш да го предадеш и на мен!
финес и красота...
Благодаря!
цитирай
5. dita - Благодаря. Много обичам твоя блог. ...
11.04.2008 16:29
Благодаря. Много обичам твоя блог. С нетърпение очаквам всеки твой пост, за да изживея споделеното, макар и от разстояние. :)
цитирай
6. anastasiia - Чудесно
11.04.2008 17:03
си съпоставила изящността на японските традиции и нрави с липсата на такава у един ярък представител на българската "култура". Контрастът е толкова силен, че чак и аз почувствах неудобство, че твоят "герой" е българин...
А иначе се почувствах толкова приятно и хармонизиращо, до като четях откъса от книгата, който си споделила с нас...
Благодаря ти...
Слънчеви усмивки...:)))
цитирай
7. fars - една приятелка
11.04.2008 17:07
още живее в Токио. не е споменавала за задружната ни общност.
особености на балканския гурбетчия?
цитирай
8. eien - И аз не съм споменавала за "задружна общност",
11.04.2008 17:09
то не че някъде има такава по света. Вие да знаете?
цитирай
9. kapriz - Единственото неделикатно нещо в ...
11.04.2008 18:50
Единственото неделикатно нещо в този разказ е речта на господина... Интересно как ли вирее в тази среда...!
Стана ми интересно относно вишната - тук в Б-я цъфти в бяло, от снимките виждам, че в Япония е в розово - това някакъв специален сорт вишна ли е, който вирее само там? Явно не се среща тук, защото не съм виждала розовоцъфтящи вишневи дървета (което не е гаранция, че няма някъде).
цитирай
10. avangardi - eien-сан, честит празник,
11.04.2008 21:01
Мооят малък поздрав за теб и загадъчна Япония!
http://avangardi.blog.bg/viewpost.php?id=182292
цитирай
11. iliada - eien!!!!!!!
12.04.2008 00:16
Няколко пъти влизах в блога Ви с надеждата да прочета за тази традиция и вече съм щастлива!Моето любопитство е задоволено!
От разказа Ви разбрах ,че да се възхищаваш на гения на твореца ,на тази цъфтяща красота на великата природа трябва да имаш очи и душа!Да си възпитан в дух на преклонение !Да си душевно богат за да се радваш на малките неща в живота ,да търсиш скритата философия във всяко поникнало зрънце , във всяка разцъфнала клонка!
Да се опиташ да погледнеш с други очи на света- да се стараеш да се доближиш до природата -да станеш по- добър!
Истината е ,че гледайки тези невероятно китни клонки с най различни нюанси на розовото
аз тази година изживях по- силно чувството на настъпилата Пролет!!!!
Желая Ви да съхраните спомена на ръзцъфналите вишни до края на живота си и усещате навсякъде финия им аромат!
С приятелски поздрав и възхищение за умело поднесения материял! Илиада
цитирай
12. eien - Авангарди, Илиада... и всички мои близки от блоговото
12.04.2008 06:52
семейство, както го нарече в постинга си Зари- обичам вашата искреност, непринуденост, естественост, вкус, прецизност, човешко отношение...и ви имам в молитвите си - Бог да прибави в сърцата ви още и още нежност, обаяние и красота, която ни е тъй необходима в тези трудни времена-
Ваша, Ейен
цитирай
13. marty - Отново Блестяща
12.04.2008 10:40
Благодаря ти, че ме потапяш в този далечен свят, непозната духовност, и дълбини на мисълта.
Наслада е стилистиката, с която "рисуваш" образи и картини и емоции.
Благодаря ти от сърце.
Приеми далечните ми, но искренни поздрави.
цитирай
14. primavera - Трогателно
12.04.2008 16:39
Трогнахте ме с чистота на изразите си в описанието на една, от толкова красивите японски традици ! Великолепна картина сте пресъздали!
Черното петънце, нашево брата с ракийката ме порази. Живея в Италия . Италианеца е груб ,лукав и невероятно лицемерен ,но умее да се надсмее, без деликатност . Срам за нацията ни...върви и демонстрира присъствие по света толкова ярко , че няколко пъти вече ме питат:- Вие в България имате ли ток . Знаете ли какво е телевиор . Отговорът ми е : Когато вие ми отговорите кой е ДЖОН АТАНАСОВ и защо ви питам, ще разговаряме !..... Поздравления за точното попадение в пресъздаването на яркият контраст ...култура - псевдокултура !
цитирай
15. eien - Примавера, приятно ми стана да прочета Вашата реакция сред италианците,
12.04.2008 17:36
искам обаче да подчертая, че аз доста често се срещам с японци, които също нямат добра обща култура, не са чували за Джон Атанасов, но това са мили, добронамерени и възпитани хора, които със своята скромност,любезност, непретенциозност побеждават в моите очи начетеността и образованието, което пък често се демонстрира от други българи около мен...
Поздрави!
цитирай
16. evrazol - Горкия Митко
12.04.2008 22:10
Нима бихте му отнели единственото което има - здравия БГ натюрел. Той тогава ще се разтвори в пространството, всякаш никога не го е имало. И ще се превърне във прозрачен вишнев цвят чиято единствена роля в живота ще остане възможността да "цопне" в чаша с формата на лале.
цитирай
17. veshter - Здравей Ейен...
12.04.2008 22:19
Както винаги ти си невероятна:) Приеми сърдечни поздрави от мен!
цитирай
18. haralanov - Без заглавие
14.04.2008 15:58
Здравейте.Видях,че сте посетили моят блог и че сте оставили коментар.Аз също бях посещавал вашият блог,но коментар не направих.Пишете за Япония,а Япония ми е много някак си далечна,за да не кажа чужда.Би ми било интересно да коментирате случващото се в България...
цитирай
19. eien - Ха-хааааа, Стибо,
14.04.2008 18:17
този начин на мислене и поведение е марсиански за тях. Едно: "А, сооо ка? /А, така ли?/" и...
всеки по пътя си със своята чувствителност и манталитет!Тъй че няма кой да му обърне много, много внимание. важното е, че Митко си е важен в собствените си очи. И си вярва. Както и вярва, че "всички теа тука ни стават."
цитирай
20. анонимен - Боже, голям гупак е този Митко, с...
14.04.2008 20:40
Боже ,голям гупак е този Митко,сигурно се срамуваш от поведението му;
цитирай
21. helios - eien, Прекрасен постинг!
15.04.2008 08:52
Заредихте ме с хармония и красота!
Поздрави!:)
цитирай
22. dagma - Ние тук се дивим на изтънчената източна екзотика...
15.04.2008 18:46
Но си представям как Митко си идва в България, вика баджанака да полеят завръщането и на въпроса "Е, кажи сега, как са японците?", той отвръща: "Абе... ахмаци!" :)))
цитирай
23. anlov - А тук
18.04.2008 16:18
ми беше и много смешно с нашенеца.
цитирай
24. анонимен - Две имена ...останалото е фантазия.
09.05.2008 22:20
eien eienbg и Нитобе Инадзо!!!
цитирай
25. анонимен - Че и три удивителни си праснал анонимния,
11.05.2008 08:55
ама какво точно го мэчи, не става ясно. На мен ми се четат точно такива фантазии.
цитирай
26. pulsar - Ти ме...
04.12.2008 21:46
разхождаш из страната на мечтите ми... Благодаря отново и отново... Не мога да не подаря нещичко и аз... Така както я виждам нея в съня си, мечтите си...

http://www.badzhakov.com/blog/?p=28
цитирай
27. eien - Pulsar, arigatou!
05.12.2008 06:08
Ще я видите, обзалагам се!
Мечтите се сбъдват!
А ако имате вяра като синапено зрънце, планини ще премествате...вярвам го!
цитирай
28. анонимен - SpWdiRVqlMjbeInf
24.05.2011 07:31
That's the best asnewr of all time! JMHO
цитирай
29. анонимен - VsciJNAcnVJ
24.05.2011 12:38
Touchdown! That's a really cool way of ptnutig it!
цитирай
30. анонимен - NCcVNTNpxgaaTzWxTxM
24.05.2011 15:30
13Q0XU <a href="http://sofrimunveuh.com/">sofrimunveuh</a>
цитирай
31. анонимен - zAJVoQJGlNTPy
24.05.2011 19:23
ThatВ’s not just logic. ThatВ’s relaly sensible.
цитирай
32. анонимен - roTvRUYQ
24.05.2011 20:09
Hey, youВ’re the goto eperxt. Thanks for hanging out here.
цитирай
33. анонимен - GHMeoqzZK
24.05.2011 21:52
This has made my day. I wish all postigns were this good.
цитирай
34. анонимен - kXWrqiYnklMiYt
25.05.2011 13:08
zvr1bP <a href="http://sjyeudusrbfz.com/">sjyeudusrbfz</a>
цитирай
35. анонимен - PYGHpBPD
25.05.2011 13:35
AgMek6 <a href="http://lguyugeuzwxm.com/">lguyugeuzwxm</a>
цитирай
36. анонимен - WEDzBuzHDT
25.05.2011 14:04
uAqLpJ <a href="http://vyseuqnjfren.com/">vyseuqnjfren</a>
цитирай
37. анонимен - WmCttTxkMTguImMbo
25.05.2011 14:12
bTFsF9 <a href="http://ooeqalodepcr.com/">ooeqalodepcr</a>
цитирай
38. анонимен - KCfGeNxZPNGroGCQvgS
25.05.2011 17:41
XJf8lU , [url=http://bhlohybidriy.com/]bhlohybidriy[/url], [link=http://oxwnfjjcoxiz.com/]oxwnfjjcoxiz[/link], http://lqsxdxuzttyc.com/
цитирай
39. анонимен - RsOLZbXpnHhHsrB
25.05.2011 18:28
9zTo30 , [url=http://rvtnubxqidhw.com/]rvtnubxqidhw[/url], [link=http://xsrthhsxckpg.com/]xsrthhsxckpg[/link], http://qjiecpnutbum.com/
цитирай
40. анонимен - dsrwwqvMGPwuOCvXF
25.05.2011 19:10
BHDI6y , [url=http://otupvjoloolj.com/]otupvjoloolj[/url], [link=http://kyizaxgvvfla.com/]kyizaxgvvfla[/link], http://tpfszowninrm.com/
цитирай
41. анонимен - ViZeQprpMnAHcgGA
25.05.2011 19:44
IuaKgN , [url=http://spkkajvspuus.com/]spkkajvspuus[/url], [link=http://fvljdhffuyrw.com/]fvljdhffuyrw[/link], http://ehqahlfoaxim.com/
цитирай
42. анонимен - HanMZjLvchzUFXsOSMx
28.05.2011 13:39
Wf942z <a href="http://iheadyrfdnaz.com/">iheadyrfdnaz</a>
цитирай
43. анонимен - mNzTkKTzf
28.05.2011 13:53
3MUbv4 <a href="http://ayhotywxtsrv.com/">ayhotywxtsrv</a>
цитирай
44. анонимен - ZZbDimPDXNKURv
28.05.2011 14:00
XYJsb6 <a href="http://daisvnxjytds.com/">daisvnxjytds</a>
цитирай
45. анонимен - mvBOiHzVppEwatxUBht
28.05.2011 14:10
sXYISa <a href="http://qpkstsolgvhf.com/">qpkstsolgvhf</a>
цитирай
46. анонимен - HFVIkREfpBdrYyUCyHz
28.05.2011 14:43
8RJmtB <a href="http://pdetzvilatup.com/">pdetzvilatup</a>
цитирай
47. анонимен - hZNWzXqVRNKGStK
31.05.2011 17:37
UMU62Q , [url=http://isbmxhxqttbf.com/]isbmxhxqttbf[/url], [link=http://hsqcpobjjlqh.com/]hsqcpobjjlqh[/link], http://gzrlfwmxgzwv.com/
цитирай
48. анонимен - lGyCAoYeOATktAiA
31.05.2011 18:27
xcRQrt , [url=http://nmyznsqhcbhm.com/]nmyznsqhcbhm[/url], [link=http://skrpstxbixdx.com/]skrpstxbixdx[/link], http://yovusbnrdufu.com/
цитирай
49. анонимен - IaCWPdWlSMofX
31.05.2011 19:20
hC1TFQ , [url=http://yfyscfcrwmkp.com/]yfyscfcrwmkp[/url], [link=http://mjwocmlnwlkx.com/]mjwocmlnwlkx[/link], http://kuwvorsvqimj.com/
цитирай
50. анонимен - jcpenney coupons
25.10.2011 13:21
eniadMeowpods <a href=http://ow.ly/5CAPW>jc penney coupons</a> redeiissee
цитирай
51. анонимен - payday loans online 857 10839
19.10.2012 06:03
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19008>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14497>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1712 payday loans online
цитирай
52. анонимен - viagra online 651 2988
19.10.2012 19:14
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#8564>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#17619>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#14781 buy viagra
цитирай
53. анонимен - buy cheap viagra 9556
20.10.2012 19:36
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#gskya>viagra 25 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#uevjj >viagra 120 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#pfabk cheap generic viagra
цитирай
54. анонимен - order cialis 15093
21.10.2012 14:35
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#idmvm>cialis 20 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#jueyy >buy generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#tlbvs cheap cialis online
цитирай
55. анонимен - kamagra oral gel 528
22.10.2012 00:26
<a href=http://orderkamagranow.com/#scydj>buy kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#ucodz >buy kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#frean online kamagra
цитирай
56. анонимен - buy levitra online 4465
22.10.2012 22:47
<a href=http://orderlevitrahere.com/#jqeur>levitra without prescription</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#uflcl >levitra 40 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#qufqa buy generic levitra
цитирай
57. анонимен - levitra online 11756
24.10.2012 17:39
<a href=http://levitrastorehere.com/#zsriu>buy levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#mdyip >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#eegmw buy levitra
цитирай
58. анонимен - payday loans 664 20645
24.10.2012 18:57
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#20741>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#15776>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#8105 payday loans
цитирай
59. анонимен - buy cialis 894 19592
24.10.2012 20:11
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#2992>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#12973>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#6115 cialis online
цитирай
60. анонимен - cheap kamagra 16184
25.10.2012 08:24
<a href=http://kamagrastorehere.com/#tlafh>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#phant >cheap kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#jznca generic kamagra
цитирай
61. анонимен - order levitra
25.10.2012 08:56
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#3463 - buy levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2921>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#1701 online
цитирай
62. анонимен - buy viagra 16463
25.10.2012 15:13
<a href=http://viagrastorehere.com/#vfust>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#utcrm >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#qcwxx buy viagra online
цитирай
63. анонимен - cialis online 16979
25.10.2012 17:41
<a href=http://cialisstorehere.com/#lwcec>cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#aoodu >generic cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#lmhqe buy cialis
цитирай
64. анонимен - payday loan online 5888
27.10.2012 15:32
<a href=http://badcreditloanhere.com/#gwyln>payday loan online</a> - <a href=http://badcreditloanhere.com/#vnywe >payday loan online</a> , http://badcreditloanhere.com/#qwqfn payday loan online
цитирай
65. анонимен - medication advertising
31.10.2012 23:06
http://cheapviagraqual.com | http://cheapviagraqual.com/#9495 - order viagra | <a href=http://cheapviagraqual.com/#5451>order viagra</a>
цитирай
66. анонимен - cheap levitra 6108
04.11.2012 03:06
<a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#vphly>buy levitra online</a> - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#unnxn >cheap levitra</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#iuxil levitra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2050407
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20720