Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2007 15:11 - Бонус и боненкай в Япония
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 8900 Коментари: 21 Гласове:
1

Последна промяна: 22.12.2007 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За нас българите, допълнителното парично възнаграждение от заплатата за извършения ни съвестен труд през годината, под формата на БОНУС в края на декември, си е все още мечта, но не и за японците, които са свикнали с него! Като че ли някакси задължително свързана с годишния им БОНУС е и вековната японска традиция, т. нар. БОНЕНКАЙ, с която се изпровожда старата година и всички японци я празнуват през целия декември, до настъпването на ШИНЕНКАЙ /шин-нов, нен-година, кай-празник/ - Новата година.

 “Боненкай” е верига от декемврийски партита или по-скоро разпивки почти всяка седмица, а понякога и почти всяка вечер с колегите от компанията, със съотборниците от спортния клуб, с колегите от кръга по интереси, но не и със семейството /в семеен кръг се празнува шиненкай/.

На традиционните боненкай-празненства миловидната девойка от информационния център на компанията има шанс да се запознае с млад, проспериращ колега, да разменят своите “мейши”, визитки, и ако Амур е стрелял право в сърцата на двамата млади, няколко месеца по-късно, на празника на цъфналата вишна /сакура/ може да ги видим седнали един до друг под красивите сакури, опиянени от разцъфналата любов и чашките саке, тръпнещи пред отронилия се вишнев цвят, а-ха, да падне тъкмо в техните чашки, за да си пожелаят мигом, да са заедно “ейкюни” /завинаги/.

Вчера бе моето първо за тази година присъствие на традиционното “боненкай", което за разлика от утре вечерното, което ще се състои в елитния “Акасака Принс хотел”,  го посрещнахме седнали на дебели рогозки и върху удобни възглавнички под клоните на последните неотронени червени “момиджи”- прекрасните кленови листа. Обувките бяха естествено подредени в края на настилката и всички останаха по бели чорапи. Двете японки пъргаво, технично и акуратно подредиха като че ли за секунди храната и огромното количество алхохол /достатъчен  за цяла рота  гвардейци, мина ми през ума/, качествен и разнообразен. Защото на този празник по стар обичай се набляга повече на пиенето, а не на храната. 
Започна изпращането на старата година като всеки един благодари за всичко хубаво, което му се е случило през годината
; докато изрежда усмихнато,  автоматично се покланя... /чух и  такива хубави “дреболии” като тези, че столетникът на верандата цъфнал, че съседът “хвърлил” бастуна и проходил, че най-малкият брат е издържал успешно изпитите и е приет да продължи образованието си в гимназията...следваха имената на учителите и директора на прогимназията, които със своя труд през всичките години са помогнали на брата да вземе успешно гимназиалните тестове/, а  за тъжните мигове...Тъжните мигове?...За тях не се споменава, те следва да бъдат “удавени” в алкохола, поради което чашите не бива и за миг да остават празни, очаквайки новата година с освободено от тревоги, сърце -за това е и “боненкай”!

Когато се прибирахме, на  гарата, пред очертанията на перона, където бе указано, че точно там трябва да се отворят вратите на последното купе на влака и който се очакваше да пристигне след десетина минути, /ние се подредихме там/, забелязах двама “серари-мен”,японци от някаква компания, /думата идва от английската “заплата”-селари/, които в красиви бели пликове от оризова хартия, украсени със "златни класове", подаваха усмихнати и с думи на благодарност на своите колеги декемврийския бонус. 
Очудих се естествено, за мястото, където ставаше разиграващата се пред мен щастлива церемония и изведнъж си представих спирката на нашето софийско метро, как някой стои и раздава на колегите си пликчета с пари - “декемврийски бонус” и как взамно, с  много уважение един към друг си благодарят за успешната през годината съвместна работа. Дали?


Тагове:   бонус,


Гласувай:
1



1. estrella - скоро
22.12.2007 16:46
едва ли, но не спираме да се надяваме;)
цитирай
2. анонимен - В известна степен сме близо да японската традиция, но
22.12.2007 17:00
финалът ме разби- след 3-4 поколения може да имаме някакави прилични човешки взаимоотношения...за сега да се огледаме в блога дори.
цитирай
3. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
22.12.2007 20:02
М този обичай с парите не е само в Япония. По традиция почти всяка фирма в Испания на края на годината дава на работника половин или една заплата отгоре. Парите варират навсякъде според фирмата и стиснатостта на собственика. Разбира се има и фирми, които не го равят и те не са особенно уважавани. Не говоря за българските такива, нашенци са стиснати. Много от фирмите по средата на годината също дават премия на служителите си, но това вече е доста индивидуално.
цитирай
4. eien - Прав сте, Войнът!
23.12.2007 09:41
В Япония се раздават бонуси /паричните възнаграждения/ и през пролетта...тоест 2 пъти годишно почти във всички компании/. Имам приятели, които получават на всяко тримесечие и го наричат "стимул".
цитирай
5. injnina - Поздравления
23.12.2007 15:23
за много интересния постинг.
Ех.....! Сравненията не са в наша полза и за духовната и за материалната страна на нещата!
Тези дребни жестове създават не само настроение преди празниците. Те са своеобрзна равносметка и да остане само хубавото.
Много сме далече от японците и георграфски и като манталитет.
Още веднъж- поздрави и весели празници!!!
цитирай
6. zeifod - Хмм
23.12.2007 18:15
имам някакви съмнения че ако тук така се раздават пари, около тези който получават ще има рояк мургави момичета и доста от нашенците ще се приберат без пликчетата :)
цитирай
7. анонимен - "пъргаво, технично и акуратно подредиха като че ли за секунди храната"
24.12.2007 07:48
Има и за "серари-мен" и пр. Само Ви давам пример, колко глуповато изглежда провинциалистката дребнавост. Поздрави от София!
цитирай
8. eien - Лебед мой, както обичаше да казва Радичков,
24.12.2007 08:10
точно това се случи пред очите ми! Вещо, технично, бързо и точно! И храната и напитките бяха подредени, при това красиво и забележи, без някой софиянец да ги напцуе, че се формализират като поставиха и малки хавлиени кърпички пред всяко място...
В японския език има наистина такава дума: серари-мен! За сведение- Речникът на Коданшя!
Поздрави!
цитирай
9. анонимен - Значи все пак те подредиха тази храна?!
24.12.2007 08:17
Погледнах и в речника, наистина има такава дума. В София е едва 8:00 и явно още спя.
цитирай
10. eien - Все пак тези две!!! японки.
24.12.2007 08:20
И след като въведохме ред в горната история в 8 сутринта, да си пожелаем приятен ден, става ли, Бале?
цитирай
11. анонимен - ITTERASSHAI
24.12.2007 08:50
цитирай
12. buket - А има ли...
24.12.2007 09:48
... "провинциалистка дребнавост" в Япония?
цитирай
13. eien - БУКЕТ, във форума срещам един главен картотек и разпределител
24.12.2007 10:40
по гари, паланки, махали..., центрове, столици, региони и райони....ще отговори и без да го питаме! Споко! Най-малкото ще ни обясни какво значи "столична дребнавост", ако няма провинциална, извинете - провинциалистка!
цитирай
14. zaw12929 - Пожелание
27.12.2007 16:14
Здравейте, Пожелавам
Незабравимо посрещане на Новата 2008 Година.Нека късмета бъде с Вас, усмивката и да не слиза от лицето Ви, любовта да грее в сърцето Ви и здраве озари деня Ви.
Сърдечни пожелание от
zaw12929@abv.bg
цитирай
15. zaw12929 - Харесват ми празниците,когато хората се радват
28.12.2007 16:19
Тогава забравям моите тревоги. Всички го правят.
Празниците се броят на пръсти,но дават сила з всичките 385 дни. Още веднъж весели празници!
Да загърбим злото. Още една година- носи мъдрост
Умният винаги ще излезе от положение, което мъдрият няма да допусне.
цитирай
16. marty - За Коледните бонуси - пак
29.12.2007 15:00
В софийските фирми, където работят моите приятели и в моята фирма - също, независимо дали управителите на тези фирми са българи или чужденци, всяка година са се раздавали коледни бунуси към заплатата. И тази - също.
Поздрави !
цитирай
17. goran - :-) :-) :-)
29.12.2007 21:11
Това се казва празнична традиция:-) - Бива си ги японците:-)

Eien, а за първите дни на новата година в Япония има ли си традиция? (Нещо като нашите Василйов ден, Бабин ден, Йорданов и Иванов ден)
цитирай
18. bizcocho - v momenta v koito se opitah da si go predstavq mi se stori kato vic!
10.01.2008 20:45
predstavqte li si nqkoi ,na ob6testveno mqsto, da razdava pari i to te savsem ne malko bez da e" obezpokoqvan"?ama ne kade da e ,a v Balgariq?
a na podobna markirovka(kadeto 6te se otvorqt vratite na prevoznoto sredstvo) sam bila svidetel.i te ne se otvarqt okolo neq,a to4no tam.i horata naistina se "podrejdat",pri koeto da im se 4udi 4ovek kak mogat da jiveqt bez da se blaskat.:)6outo be6e ,4e nikak ne bqh naqsno s prednazna4enieto i i si stoqh nastrani.iznenadata be6e,4e kogato tragnah kam kraq na opa6kata(ne 4e be6e kilometri4na),4ovekat pristignal sled men s jest mi napravi pat da mina pred nego.
a tuk kadeto sam v momenta "podrejdaneto" na patuva6tite bilo v gradski transport ,bilo v mejdugradski e normalna praktika.
qponiq e strana s interesni tradicii,obi4ai,kultura,za koqto znam tvarde malko i s udovolstvie bih pose6tavala tvoeto blog4e nahranvaiki 4ast ot ve4noto mi lubopitstvo:) uspeh i pi6i:)
цитирай
19. bovari - Много мило,
13.01.2008 17:08
изпращане на годината. Разликата в обичая при нас е съществен. Българите изпращаме годината главно с удавяне на мъката , като забравяме по-важното да благодарим. Изобщо не ценим доброто, което ни среща, затова сякаш сме обречени винаги да го търсим.
цитирай
20. eien - Така и аз мисля, Бовари!
13.01.2008 17:57
Благодаря!
А писано е, всеки ден да благодарим на Господ!
цитирай
21. iliada - Привет eien!!!!!!
23.01.2008 21:07
Цяло щастие е човек да попадне в блога ти ,особено ако донякъде има поглед към тази част на света или допир до хората на тази страна.
Интересен е разказа ти за тази древна традиция и определено на всички четящи този постиг ще допадне.
Японците са смирени хора ,трудолюбиви и интересни.Направи ми огромно впечатление когато на една дегустация на японска кухня,реших да подаря сувенири на присъстващите 25 японци - първите който бяха дошли за откриването на седмицата на японската култура в България.Мисля ,че беше 1993 година.Нямахме нищо оригинално и нарисувах малки картинки със символа на България -българската роза,часовниковата кула в Бяла черква ,българка в народна носия.Когато започнах зда раздавам сувенирите не правех никаква разлика на кого подавам следващия.Голяма бе изненадата ми когато една млада жена отказа да приеме подадена й от мен картина -не знаех какво да мисля .Тогава на помощ се претече преводача и ми обясни ,че тя отказва да приеме ,тъй като тя е по нисък ранг и НЯМА право преди да е получила професорката своята картина.Наложи се дълго да се извинявам на въпросната японка.От своя страна тя на другия ден ми подаде своята визитка заедно с един много красив сувенир ,една своя снимка и заяви ,че е приела извивенията ми и тогава разбах степента на обитат която неволно бях нанесла с незнанието си.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2778052
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736