Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2007 10:56 - При земетресение в България
Автор: eien Категория: Други   
Прочетен: 22306 Коментари: 31 Гласове:
2

Последна промяна: 27.11.2007 16:25


 Едва ли мнозина от нас знаят какво точно правят Специалистите от гражданска защита, когато става дума за превенция на земетресението. Вярно е, не отричам, попадала съм в пресата на публикации и програми, тук-таме съобщения за семинари, лекции по дейността на "спасителните отряди" след земетресение у нас /къде точно са те, знае ли се/, чат-пат спорадични мнения на капацитети в ежедневниците, дискусии на чашка в затворен кръг.

С най-добро сърце и умисъл ми се иска да подходя към темата и приведа някои съвети от лична опитност като българка, прекарала достойна част от годините си в страна с високи и нередки земетресни натоварвания. Тъй като нямам възможност в един кратък текст да се спра на всичко най-подробно, пристъпям към онова, което смятам, че си струва да не забравяме, защото както и при други природни бедствия - пороища, урагани, наводнения и пр.,  то започва без предупреждение:

1. В работното помещение и стаята, в които прекарваме по-голямата част от денонощието следва добре да укрепим бибилиотеки, секции, телевизор, саксии, картини и всякакви тежки подвижни предмети, които при трус могат да се стоварят върху нас или пред вратата и да парализират нашите намерения за спасение /не е за вярване, но данните сочат, че около 40% от ранените по време на земетресение са от падащи /незастопорени предварително/ предмети в дома и на работното място/! Укрепването им отнема няколко часа труд и всеки може да го направи сам.

2. При земетресение най-често е опасен /освен срутването на стени, покриви, цели сгради, пътища и пътни съоръжения/, съпътстващият пожар. Ако сте в досег до готварски печки, газови и ел. съоръжения, изключете ги!

3. Подгответе в едно сакче или лека чанта най-необходимото за оцеляване за около 2-3 дни и поставете в близост до пътната врата. Изброявам: личен документ, фенерче с радио, свирка във формата на капсула, в която е написано на листче името, тел. и кръвната група-виждала съм и в София/, вода, минимално количество пакетирана дълготрайна храна, превързочен материал и лепенки, сгъваемо ножче с повече операции – ножичка, шило и пр., дезинфекцираща течност,  един брой очила с диоптри за хората с проблеми в зрението, одеало или покривало по възможност от негорима материя, леки обувки или чорапи с надебелени ходила /на топченца от специална негорима материя и с които не можете лесно да се порежете от нападали стъкла/, топла дреха, каска  -може да се изпише по интернет лека, сгъваема, както и пълен комплект чанта или сакче, на което има светещ сигнал-бутон и аларма, работещи безотказно в продължение на 14 дни. Последната е настроена така, че да може да бъде “уловена” от кучетата-търсачи/. Пълен комплект се намират и на интернет от специализирани фирми-доставчици със срок на годност 5 -7 години /в тях има и медикаменти, за които не трябва лекарско предписание/.  

В багажника на колата си винаги да има голяма бутилка с питейна вода.

4. Препоръчително място за убежище при сериозен трус в дома ви /на работното място, в ресторант../ е стабилната холна маса или тази в трапезарията, в така нар. “земетръсна позиция” – клекнали или свити с глава до или пред коленете и възглавница на главата, държейки с едната ръка за опора най-близкия крак на масата. Ако сте на улицата, стойте далеч от сгради. Внимавайте да не бъдете наранени от падащи части от околните сгради, предмети, тухли, стъкла. Ако сте близко до водно пространство, бягайте далеч от него и на по-високо място. Ако сте в колата си, спрете на по-сигурно място по ваша преценка, например по-далеч от дървета, тунел, тесен и нестабилен път над урва,  но не излизайте от колата, освен да освободите устройството за автоматично заключване и да вземете водата при себе си, евентуално връхна дреха и пр.

5. Не забравяйте в суматохата най-близките ви - деца, болни в съседната стая, домашния любимец. Те трябва също да намерят място под масата.

Определете с децата ви , ако са в училищна възраст, място, където можете да се намерите. Потоворете и обяснете в предварителен порядък, без да всявате в тях излишна паника.

6. Не ползвайте асансор за излаз. Ако домът ви има външна, аварийна стълба, ползвайте нея.

7. Ако домът ви е разрушен или почти разрушен, не се опитвайте след земетресение да влезете в него, а  потърсете убежище за няколко дни в място, незасегнато от земетресението.

8. Ето нещо, което е спасило живота на мнозина по време на земетресение. Може да ви се струва “ужасно”, но имайте го предвид. Заради хоросана и пространството около вас, което в първите секунди и минути се запълва като димна, сива, нечиста пелена, която ние вдишваме с падащите около нас стени и тавани, лекарите са установили при нередки случаи, смърт от задушаване – получава се полепване и “циментиране” на дихателните органи у потърпевшите от частичките и праха от строителния материал, ето защо специалистите съветват: вдигнете до половината лице долната си фанелка /у нас някои казват потника/и плюйте няколко пъти обилно в нея, след което прилипете до устата и дишайте през тази “ужасна” саморъчно направена първична навлажнена преграда.

Ще се запитате защо в първи постинг се спирам на такава нелицеприятна тема.

През 1996 г. ми попадна /нямам претенции да е автентичен и сериозен документ/ една цветна карта с отбелязаните сеизмологични епицентрове, където в близките ...... години!!!/умишлено премълчавам цифрата!/ се очакват /предполагат/ земетресения.

Всички почти бяха оцветени в приятни нюанси на розово - пастелно розово, пепел от роза, бебешко розово и само ТРИ региона контрастираха, в ярко пембен цвят – тези около Токио, Лос Анджелес и София.

Изминаха 11 години...

Странно. Напоследък нещо все се сещам за тази карта и си казвам: да не дава Господ!



Тагове:   България,


Гласувай:
2



1. jesusbg - Благодаря
27.11.2007 11:59
за полезните съвети - дано никога не се наложи да ги приложим
цитирай
2. zuko103 - интересно
27.11.2007 14:50
но малко плашещо,е ако се случи направо ще е страшно,но да не дава господ
цитирай
3. slavei - Привет, eien!:))
27.11.2007 14:51
Наистина ценни съвети...
Добре дошла сред нас!
И успех!:))
цитирай
4. ultranick - Винаги носете мобилен телефон със себе си!
27.11.2007 15:49
Това може би е най-доброто средство за откриване, но бързо се изчерпва шанса за оцеляване с намалянето на капацитета на батерията и все пак ако недай си боже стане напечено, роднините биха могли да наберат телефона, и да се ориентират по звука.
цитирай
5. danyolka - имаш
27.11.2007 18:16
поздрави и от мен! :-)
цитирай
6. scintilla - От около две години
27.11.2007 18:21
има една раничка вкъщи, приготвена по списък, специално за подобни случаи. Лошото е, че когато си вземеш нещо отвътре, защото много, ама много ти трябва точно в този момент (батерии, че фенерчето вече не свети, ама вкъщи няма налични; превързочни материали - да му се не види гадния нож как само се отплесна, но пак забравих да купя бинтове от аптеката; кибритче - вече от 20 минути търся проклетата запалка и не знам къде се е пъхнала), после не се сещаш да го подновиш :-)))
Полезен пост!
цитирай
7. cindy - Засегнала си най-болната ми тема!
27.11.2007 23:24
От много малко неща ме е страх - земетресенията са на първо място!
Живея на 15-ти етаж, така че не знам какви биха ми били шансовете в такъв случай. Успокоението е, че блокът е строен 1987 след онези паметни земетресения и са взети някакви мерки, надявам се.
Да чукаме на дърво да не се случва!
Както ни е наказал Господ с всичко останало - като почнем от политиците, дано поне това ни го спести за известно време поне. :)
цитирай
8. eien - Когато се разхождам в София и по-големите ни градове и гледам
28.11.2007 05:19
"обновените" в "бутици" партерни помещения на сградите, се сещам още нещо:
голямото земетресение през 1995 г. в гр.Кобе /Япония/ с магнитуд 7.2 и продължило точно 20 секунди, нанесло грандиозни щети, жертви и ранени, НАЙ-ПОСТРАДАЛИТЕ БЯХА НАДПАРТЕРНИТЕ ЕТАЖИ, КОИТО БЯХА БУКВАЛНО СПЛЕСКАНИ, а по-високите етажи само със сериозни или по-леки пукнатини.
Тъй че никой не знае какво ни чака и на кой етаж ще е най-безопасно, но нека се подготвим психически и също да стегнем препоръчаното от мен сакче с най-необходимото. Може да се окаже, че един наглед ненужен постинг е предотвратил или спасил нечий живот, ако... или когато...!, което е и целта на написаното.
цитирай
9. varg1 - само
28.11.2007 14:52
това ни трябва ние и без земетресение сме убити в тая проклета страна
цитирай
10. renito0oo - Добре дошла !
28.11.2007 16:21
Добре дошла !
цитирай
11. mitakat - eien
30.11.2007 02:47
Добре дошла и от мен, макар и малко закъсняло. :)))
цитирай
12. eien - Хе-хеее, страхотни сте!
30.11.2007 09:27
Благодаря на всички, които ме поздравиха с добре дошла! Вярвам ви!
цитирай
13. анонимен - Факт!
01.12.2007 09:59
"Нещата" строени след 1989 г в Бг са за строителството това, което китайският трикотаж е за висшата мода...

При първото земетресение в България повече от половината сграден фонд /над 65-75%/ще се срине поголовно - поради липса на каквато и да е поддръжка, поради отслабили структурата полулегални надстройки или преобразувания на партерните етажи... или просто поради безотговорно проектиране и (или)изпълнение.
цитирай
14. mitternacht - ...
01.12.2007 18:12
их и аз преживях едно, съвсееем слабичко от преди година май.Или две.Нещо такова.
Всичко на всичко се събуждам и си викам:Да не съм пил нещо, защо ми се струва че всичко се клати лекичко?

Иначе сме шашав относно бедствията град:В цялата страна имаше наводнения, реки прелели, тука не сме виждали дъжд от месец.Както и-в цялата държава няма вода за напояване на растенията пък и за хората, а дъжда не беше спирал от седмица и всичко-калотия :)
цитирай
15. zvezdichka - Аз съм го преживяла
03.12.2007 23:14
и знам, че е едно да чуеш за земетресение, а съвсем друго да си в епицентъра му. Земята да се тресе под краката ти и да се чудиш как да избягаш по коридора, като в същия момент закачалката пада точно пред теб! Страшничко си е. И след това при всеки гръмване и следване на вторичен трус няма как да не се стреснш или сърчицето ти да не трепне. Знам, че при 1-вото земетресение успокоявах майка ми и се чудех защо е така наплашена, но когато и аз самата го преживях разбрах какво е... И то не беше с особено голяма сила, но определено всява страх в душата на човека...
цитирай
16. eien - Официална /ТЪЖНА!!!!/информация към декември 2007 г:
11.12.2007 06:11
При такова бедствие страната ни би заделила най-малко средства за нанесените щети, в сравнение с останалите държави на Балканите.
Между 1 и 2 процента е готовността на правителствата от балканския регион за преодоляване на щетите от бедствия и аварии, сочат данните от проучването на Световната банка.
цитирай
17. benoa - И защо сметна, че
29.01.2008 01:29
в БГ няма достатъчно информация ?
http://www.cp.mdpba.government.bg/azbuka-na-ocelyavaneto/zemetreseniya :
"Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети. "
това , както и многообразна информация може да се намери лесно, тръгвайки от страницата на правителството на България, или просто търсейки в google.
Но нали трябва някой да ни е виновен...
Няма да е интересен коментара иначе
цитирай
18. анонимен - Беноа, що за контра-мнение?
30.01.2008 02:44
Ясно е, че страната ни е в земетръсна зона. Нали????????? Е, в съседна |Гърция, където работех и зная гръцки ежемесечно в пресата се пускат такива предупреждения, напомняния и въпреки това нaродът там не е достатъчно подготвен. А ние съвсем нехаем. Не е вярно, че правителствтото ни е направило всичко необходимо! Ти, например стегна ли твоето сакче, за което пише Ейен и какви мезикаменти дложи в него, че при земетресение да спасиш освен своя живот и на тези около теб? Или само да сме оригинални в изказванията си? Смятам, че е намясто написаното и предупреждението е навременно! Оцеляването ще се окаже, че е лична грижа, както и при време без катаклизми. Последният пример за "работата" при природни бедствия е пострадалото Калояново от едно наводнение. И за такива неща има сайт. Е, и? Виж написаното пак и не се коси! А пиши нормални неща. Полезни да са ни.И верни!
цитирай
19. анонимен - Имало 2 щаба!
09.02.2008 03:06
Някой да знае телефони, мобилни, адреси???????????????????...колко ли души РАБОТЯТ там и какво точно впрочем?
цитирай
20. cecobob - темата е чудесна
09.02.2008 23:30
земетресението е непредсказуемо точно, колкото автомобилна катастрофа. Много важно е обаче всеки да знае, какво да прави когато то стане факт. Има правила за всичко. Който ги знае ще бъде полезен. Човек първо трябва да разчита на себе си.
цитирай
21. gitchkagramatikova - ;))
19.08.2008 15:56
Наскоро гледах един филм на Нешънъл Джеографик за природните катаклизми.
В него упорито се говореше за належащата евакуация на Неапол заради Везувий и за сериозната сеизмична активност в областта на Турция, и по-специално в Истанбул. В близките години там се очаква чудовищно по размери земетресение, което може да ни помете и нас.
А турците как строят, и нашите по Черноморието - всички знаем...
Дай Боже, да е някаква илюзия само, но... ;))
цитирай
22. eien - Не, не е илюзия!
20.08.2008 18:35
Не са и брътвежи!
Турция...да! Няма да ни подмине и нас! Уви!
цитирай
23. анонимен - BLAGODARQ
18.11.2008 12:44
Vyprosyt ne e dali i kyde, a koga - spored statistikata na koqto vqrvam e trqbvalo da ima golqmo zemetresenie okolo 1968 g., no ne... standartnoto otklonenie (t.e. max zakysnenie ot srednata stoinost) e 50 godini. zna4i do 2018 6te se slu4i i 6te byde mnogo stra6no - ne iskam da sym tuk ::(((

Eto naskoro stanalite 'leki' zemetreseniq okolo Sofiq sa posledno preduprejdenie za vsi4ki nas...

Eto link v dopylnenie kym ne6to koeto sy6to smqtam za polezno: http://www.4shared.com/file/72027343/d494db7b/ZEMETRESENIYATA.html?dirPwdVerified=6f814dc
цитирай
24. анонимен - zemetresenie
24.11.2008 08:58
kakvi sa prognozite za zemetresenieto koeto predstoi na 27.11.2008
цитирай
25. eien - Няма и не може да има ПРОГНОЗИ!
27.11.2008 09:08
Бъдете спокойни! Няма да е на 27-ми и 28-ми ноември 2008 г. /субективно мнение/!
цитирай
26. анонимен - Трагедия която можеше да бъде избегната
07.04.2009 00:39
Земетресението в Акуила (Италия)- трагедия която можеше да бъде избегната. Нашите управници да се събудят, да си отворят очите и ушите и да се поучат от грешките на другите. Жертвите и щетите от това земетресение биха били с пъти по-малко ако някой се беше размърдал да направи необходимото. Дори не са си създали "неудобството" да информират гражданите какви са правилата за поведение при земетресение... От два три месеца земята в Акуила и околностите трепери ежедневно... България е високо земетръсна зона- Япония също... Не е вярно, че в Акуила са се порутили само кирпичени сгради; средновековни и съвременни сгради- почти всички са тежко повредени.
цитирай
27. toross - Благодарности за съветите !
11.03.2011 17:50
И все пак в БГ ни остава най-вече да се молим да не се случва, защото не ми се мисли за пораженията. Само като си спомня за свищовското земетресение ми настръхва косата ! А в БГ никой не се замисли след 1990 г. за изискванията за противозъметръсно строителство...
цитирай
28. eien - Торосс, да, и да не забравяме за миг, че не сме и сами.
26.03.2011 16:06
Бог няма да допусне да се случи най-страшното у нас, защото има много вярващи и честни хора, които ежедневно пребъдват в молитва за страната ни. В това число и моят японски пастор, който втора неделя поред дълго, дълго се моли за нас.
Бог с Вас!
цитирай
29. анонимен - bOTQXfhZpuwOt
24.05.2011 08:35
And I thuhogt I was the sensible one. Thanks for setting me straight.
цитирай
30. анонимен - lPChCeZkMyJBaKghn
24.05.2011 13:41
I'm imeprssed! You've managed the almost impossible.
цитирай
31. анонимен - sdpMWIcxY
24.05.2011 14:57
Posts like this brihtgen up my day. Thanks for taking the time.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eien
Категория: Други
Прочетен: 2778264
Постинги: 71
Коментари: 3231
Гласове: 20736